Margret zwemt met walvissen in Moorea

Ver voor de tijd van de GoPro (2009) was ik op vakantie in Frans Polynesië. Paar nachtjes Tahiti bij aankomst om vervolgens per vliegtuig in 10 minuten naar mijn favoriete eiland Moorea te vliegen. Met de veerboot kan overigens ook in 35 minuten en is erg leuk vanwege de mooie aankomst in de haven van Vai’are, met de bergen van het eiland op de achtergrond. Als je naast Tahiti en Moorea  meerdere eilanden bezoekt is een ‘Airpass’ echter superhandig en voordelig, vandaar dat er ook vaak wordt gevlogen naar Moorea.

Moorea is echt precies wat je je voorstelt bij een eiland in de Pacific. Prachtige groene vulkanische bergen die oprijzen uit de oceaan, omgeven door een azuurblauwe lagune, prachtige stranden met wuivende palmbomen en een koraalrif. Het is er vergeleken bij het drukke hoofdeiland Tahiti heel  relaxed. Overal tref je kleine lokale restaurantjes of roulottes, de Franse variant van Foodtrucks. Er zijn ook gezellige kleine winkelcentra waar je lokale souvenirs kunt kopen. Lendroit in Le Petit Village is een van mijn favorieten. Moorea is relaxed, maar ook erg sfeervol en levendig!

Vanuit Nederland had ik al een dolfijnen excursie per boot geboekt met Marine Bioloog Dr. Michael Pool. Een Amerikaan die al sinds 1987 op het eiland woont en werkt en getrouwd is met een van de beste traditionele dansers van Tahiti. Ik was een keer eerder op Moorea geweest en toen zat hij vol met cruise passagiers, een gemiste kans die ik mijn geen twee keer liet gebeuren.

Op de avond voor de excursie worden we in het hotel gebeld door Michael, of we er zin hebben en de snorkel en flippers klaar hebben liggen? Hij geeft aan we kunnen zwemmen met walvissen, er is al een paar dagen lang, een moeder met jong gespot door lokale surfers. We zijn na het ophangen van de telefoon even stil, zwemmen met een walvis? Daar hadden we niet echt rekening mee gehouden.

Elk jaar kun je in Moorea en op andere locaties in de Pacific (Rurutu, Tonga en Cook Islands) bultrug walvissen spotten van eind juli t/m begin oktober. De bultrug walvissen gebruiken de eilanden en het rif als beschermde baringsgrond op weg naar de Zuidelijke Oceaan. Ze zijn vaak goed te zien vanaf de kust omdat ze zich net achter het rif in de grote oceaan ophouden. Dichtbij het rif geeft de jonge walvissen een veilige haven en een goede bescherming tegen orka’s.

Vroeg in de ochtend worden we opgehaald bij ons hotel en naar de boot gebracht. Michael introduceert zichzelf en daarna gaan we op pad. We gaan eerst op zoek naar de dolfijnen die er altijd zijn maar zich helaas nu niet laten zien. Na 2 uur dobberen en veel geduld worden we beloond met een bultrug moeder en kalf. Vanaf de boot al een bijzondere ervaring, maar de adrenaline wordt nog wat verhoogd, we mogen het water in!

Een surrealistische ervaring om nooit te vergeten, zo mooi. De moeder rust/slaapt met haar hoofd naar beneden in de prachtige blauwe oceaan en het kalf moddert wat aan rond haar hoofd. We zijn zo dichtbij, maar ze lijken totaal geen last van ons te hebben. De Whale song geluiden zijn indrukwekkend, we zouden het liefst uren in het water blijven maar uiteindelijk wordt moeders actief en is met 2 slagen ineens 20 meter van ons verwijderd. Tijd om terug te keren naar ons prachtige resort, duidelijk een wat moeilijk te beschrijving ervaring rijker. Het eiland Moorea heeft voor altijd een bijzonder plekje in ons hart.