Lara heeft haar hart verloren aan het exotische Vanuatu

Ik ben bevoorrecht dat ik bijna alle eilandengroepen in de Stille Zuidzee heb mogen bewonderen. Stuk voor stuk zijn ze paradijselijk en bijzonder, maar Vanuatu heeft mijn hart gestolen. Vanuatu is een zeer veelzijdig land: Er zijn actieve vulkanen, tropische stranden en dichte regenwouden en heeft een rijke cultuur en hele vriendelijke inwoners. Dit alles heb ik zelf mogen ervaren tijdens een rondreis van drie weken.

Na een kort bezoek aan de wereldstad Sydney vloog ik naar Port Vila op Efate, het hoofdeiland van Vanuatu en tevens ook het drukst bezochte eiland. Daar heb ik een lokale markt bezocht en een heerlijke plaatselijke maaltijd gegeten: lap lap met kip of vis. Lap lap is een gerecht gemaakt van geraspte maniok of cassave dat na enig kneedwerk, in bananenbladeren, in een vuur gebakken wordt en geserveerd wordt met kokosmelk.

De werkende vulkaan Mt. Yasur op het eiland Tanna is het meeste spectaculaire wat ik ooit heb gezien. Na een klein uur zwoegen en zweten ben je boven. Aan de rand van de krater sta je oog in oog met een van de meest spectaculaire natuurfenomenen op deze aarde. Elke uitbarsting gaat gepaard met eerst een onderaards gerommel gevolgd door een tientallen meters hoge ‘fontein’ van gloeiende lava brokken. Dit is vuurwerk zoals je nog nooit hebt gezien!

Tijdens een 2-daagse trektocht te voet door de jungle van Malekula heb ik de gastvrijheid van het land mogen ervaren en dat was met een woord, BIJZONDER! Ik verbleef bij de lokale bevolking in een klein dorpje. Volledig afgesloten van de moderne buitenwereld, leefde deze mensen daar als honderden jaren geleden volledig volgens de originele customs. Op het eiland Malekula leven zogenaamde 'big nambas' en 'small nambas'. 'Namba' staat voor peniskoker. Het verschil tussen deze bevolkingsgroepen zit 'm in de lengte van de peniskoker die de mannen bij speciale gelegenheden, zoals initiatie- en oogstdansen, dragen. 

Op het eiland Espiritu Santo, ook wel Santo genoemd vind je de tropische stranden. Een daarvan is Champagne Beach, op vele ranglijsten uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld. Het strand dankt haar naam aan een fenomeen waarbij gas omhoog borrelt vanuit de vulkanische ondergrond. Verder zijn er op het eiland verschillende blue holes te vinden. Het knalblauwe zeer heldere water heeft iets onwerkelijks.

Kortom wil je een exotische en bijzondere maken reis maken zonder veel andere reizigers tegen te komen, dan is Vanuatu de perfecte bestemming om heen te gaan