Yara over de tropische plekjes van Nieuw-Zeeland

Bij een rondreis door Nieuw-Zeeland denkt iedereen al snel aan een prachtige maar actieve rondreis door bergen en langs vulkanen. De wandelaars en natuurliefhebbers onder ons kunnen hun hart ophalen in dit heerlijk land. De ene wandeling is nog mooier dan de volgende en het landschap varieert continue. Toch is het tijdens en na zo een mooie reis best lekker om af en toe eens op een mooi strand te ontspannen. Wat niet veel mensen weten is dat Nieuw-Zeeland ook over een paar prachtige stranden beschikt, waar de Kiwi’s zelf ook graag hun zomervakantie houden.  

Ik ben zelf 8 maanden in Nieuw-Zeeland geweest, daardoor heb ik ontzettend veel mooie plekjes gezien. In deze blog vertel ik wat ik de mooiste stranden van Nieuw-Zeeland vind. 

Mocht Christchurch het begin of eindpunt van de reis zijn, hier zijn een aantal leuke strandjes. Zelf vind ik Sumner het leukst. Hier is een kleine boulevard en een paar beachclubs voor een hapje en een drankje. Sumner is een buitenwijk van Christchurch en met de auto is het een kleine 20 minuten rijden. Het strand van Sumner deed mij een beetje denken aan Bloemendaal aan Zee. 

Nabij Dunedin ligt St. Clair beach. Voor de actievelingen onder ons die toch niet alleen maar willen relaxen tijdens een dagje strand, biedt het St. Clair beach bij Dunedin de ideale combi. Bij St. Clair zit een surfschool voor zowel gevorderden als beginners. 

Wat voor mij toch echt wel een hoogte punt is geweest, is het Abeltasman National Park. Niet alleen zijn hier prachtige wandelingen of kayak tochten te maken, het park heeft ook goudgele zand stranden. Dit is dan ook een plek waar veel Kiwi’s zelf hun vakantie vieren. En geef ze eens ongelijk. Met een kayak kom je op rustiger plekjes dan wanneer je gaat wandelen. Soms is dan zo dat je een strand helemaal voor jezelf alleen hebt. Boek een leuke accommodatie of parkeer de camper in het dorpje Kaiteriteri en het eerste mooie strand heb je al gevonden. Zelf ben ik hier ruim een week geweest. De combinatie actief met ontspanning vond ik een erg fijne break tussen door. Het park ligt ook vrij gunstig om de reis halverwege even te onderbreken voor een paar nachtjes op dezelfde plaats.  

Op ongeveer 2,5 uur rijden van zowel Abel Tasman als Christchurch ligt Kaikoura. Dit ligt een beetje tussen de twee plaatsen in. Kaikoura is voornamelijk bekend vanwege de walvistochten die er te maken zijn. Kaikoura is een van de weinige plaatsen op de wereld waar de walvissen het hele jaar door te zien zijn. Naast walvissen zwemmen hier ook heel veel dolfijnen. Naast deze prachtige dieren heeft Kaikoura ook een uitgestrekt strand voor een kustwandeling of een dagje ontspanning. Het is niet het allermooiste strand maar de kust route is prachtig.  

Over naar het Noordereiland, de mooiste stranden van het Noordereiland liggen rondom The Bay of Plenty, Coromandel en The Bay Of Islands. Dit zijn de Noordelijkste stukken van het Noordereiland. Maar wat ik zelf ook heel erg leuk vind is het gebied rondom Napier, ook wel Hawks Bay genoemd. Napier is gebouwd in de Art Deco stijl waardoor het een hele andere stad is dan de rest van de Nieuw-Zeelandse steden. Niet alleen is Napier een leuke plaats, Hawks Bay is ook een bekende wijn regio. Met de fiets is het erg leuk om een fietstocht langs alle wijnboerderijen te maken. Daarnaast ligt Napier ook nog eens aan het strand, aan het einde van de middag met een flesje net gekochte wijn de dag af te sluiten is toch een optimaal vakantiegevoel! 

Een van de leukste stranden vind ik Hot Water Beach op het schiereiland Coromandel. Het Noordereiland is vulkanisch en daardoor is de grond hier altijd warm. Vooral in Rotorua is dit goed te voelen. De Coromandel ligt dichtbij Hot Water Beach en daardoor is het hier ook te merken. Voor een leuke middag kun je een schep huren bij de strandtent bij het strand. Wanneer het eb is kun je met je blote voeten over het strand lopen, vlak bij de water grens. Op een gegeven moment wordt het zand steeds warmer. Begin hier met het graven van een kuil, een natuurlijke warmwaterbron zal ontstaan! Een heerlijke privé hottub.

The Bay Of Islands wordt vaak aangedaan als afsluiting van de reis. Op zo’n 3 uurtjes rijden boven Auckland ligt een kustlijn met prachtige stranden en leuke baaitjes. Zelf ben ik een paar dagen in Paihia verbleven. Paihia heeft een leuke boulevard wat echt een vakantiegevoel geeft. Verder vond ik het erg leuk om gewoon met de auto op pad te gaan en alle leuke baaitjes aan te doen.  

Wat natuurlijk een fantastische afsluitging is van de reis is een verblijf op een van de eilanden in de Pacific. Bijvoorbeeld de Cook Islands of Fiji. Helaas komt dit met het seizoen niet altijd even goed uit. Gelukkig heeft Nieuw-Zeeland ook een paar eilanden voor een leuke afsluiting van de reis. Wijnliefhebber? Boek een leuke accommodatie aan het strand op Waiheke Island.  

Genieten van optimale luxe? Kawau Island is de plek om naar toe te gaan. Hier lijkt het net alsof je op een van de eilanden in de Pacific bent. Beide eilanden liggen vlakbij Auckland wat weer erg handig is voor de terugreis.