Shipwreck Coast

Koraalriffen, ruige kliffen en natuurparken

Dit kustparadijs strekt zich uit van Cervantes in het zuiden (220 km noordelijk van Perth) tot Exmouth en Ningaloo Reef in het noorden. U volgt daarbij vanuit Perth eerst de Brand Highway, die vanaf Geraldton van naam veranderd in de North West Coastal Highway. De Coral Coast van Western Australia is een kustgebied van ruim 1500 km lang, dat door veel toeristen al hoppend van plaats naar plaats wordt afgelegd, achtereenvolgens: Geraldton, Kalbarri, Shark Bay (waar u de afslag moet volgen naar Denham en Monkey Mia), Carnarvon, Coral Bay en Exmouth.

De uitgestrekte westkust van Australië staat ook bekend als de "Shipwreck Coast". Veel Oostindië-vaarders zijn hier vroeger op de klippen gelopen. De kust wordt voor een groot deel geflankeerd door koraalriffen. Achter de ruige kliffen begint vrijwel meteen het woestijnlandschap. Toch heeft dit afgelegen gebied een grote aantrekkingskracht op bezoekers, vooral vanwege een aantal unieke natuurparken.

De bezienswaardigheden ten noorden van Perth liggen ver uit elkaar. In principe heeft u voor de ruim 4000 km lange route via Broome naar Darwin tenminste 2 tot 3 weken nodig.

Een 4WD terreinauto is niet strikt nodig voorzover u op de verharde hoofdweg blijft, maar heeft toch voordelen als u kleine uitstapjes maakt naar de bezienswaardigheden onderweg.

Op 50 km ten noorden van Perth ligt het Yanchep National Park, waar veel Koala's leven. 150 km verder noordwaarts bij Cervantes ligt het Nambung National Park, beter bekend als de Pinnacles. U ziet hier een enorm aantal zandstenen pilaren van soms wel 5 meter hoogte, die meer dan 30.000 jaar oud zijn. 200 km verder ligt het vissersplaatje Geraldton, ideaal voor een lunchstop met kreeft als beste keus op het menu.

Het is nog 100 km tot aan het Kalbarri National Park. De Murchison River heeft in het bushland schitterende fel rode gorges uitgesleten. De mooiste zijn de Loop Gorge en de Z-Bend Gorge. Bij het plaatsje Kalbarri aan de kust (66 km van de hoofdweg) ligt de Rainbow Jungle, één van de mooiste vogelparken van Australië. Op de ruige kustlijn bij Kalbarri zijn in het verleden een groot aantal VOC schepen te pletter geslagen. Het bekendste scheepswrak is dat van de Zuytdorp. Na het Kalbarri National Park is het nog 300 km naar Monkey Mia, de plaats waar dolfijnen aan het strand komen. Monkey Mia ligt op het Peron Peninsula aan Shark Bay.

Bij Monkey Mia moet u beslissen, of terug naar Perth (834 km) of verder noordwaarts naar Coral Bay bij het schitterende Ningaloo Reef (672 km). Vanaf Coral Bay is het dan nog 825 km naar Port Hedland of 1.406 km naar Broome.

Hoogtepunten Shipwreck Coast

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Shipwreck Coast: