Nullarbor Plain

Zeer uitgestrekt bijna boomloos gebied

De Nullarbor Plain is een vlakte in het zuidoosten van Western Australia. Het is een bijna boomloos gebied dat ten noorden van de Great Australian Bight ligt. Het woord Nullarbor is afgeleid van het Latijnse nullus, dat 'niets' betekent, en arbor dat 'boom' betekent. De naam van de Aboriginals voor deze regio is Oondiri, dat waterloos betekent. Het gebied beslaat ongeveer 200.000 km². Op het breedste punt strekt de Nullarbor Plain zich 1.200 km uit van oost naar west tussen South Australia en Western Australia.

Great Australian Bight

De Grote Australische Bocht is een bocht of open baai in het zuiden van Australië. De International Hydrographic Organization definieert de bocht als het deel van de Indische Oceaan tussen West Cape Howe in Western Australia tot de Zuidwestkaap op Tasmanië.

In 1627 was de Nederlandse ontdekkingsreiziger Thyssen de eerste Europeaan die de bocht bezocht en in 1802 werd het gebied in kaart gebracht door Matthew Flinders.

De kust van de Grote Australische Bocht kenmerkt zich door de hoge kliffen, kleine strandjes en rotsplaten. Tijdens de wintermaanden kan het er zeer onstuimig zijn.

Langs de Eyre Highway - dwars door de Nullarbor Plain - vindt u diverse hoogtepunten. Bij de hoogtepunten van de staat een 2.000 km lange 6 daagse route beschreven die u kunt volgen.

Hoogtepunten van Nullarbor Plain

  • Route: Perth – Ceduna (2.000 km/6 dagen)

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Nullarbor Plain.Verbreed uw horizon op de Eyre Highway door de uitgestrekte, boomvrije en betoverende Nullarbor Plain. U kunt deze tocht maken als u van Melbourne, Adelaide of Perth komt en van het westen naar het oosten of andersom over de snelweg rijdt. Welke richting u ook kiest, u zult versteld staan van de enorme landschappen. Zie hoe de boomheuvels overgaan in platte, met blauwbos bezaaide plateaus, waar u grote groepen kangoeroes langs de weg ziet springen. Bezoek uitgestrekte veestations, historische hofstedes en afgelegen spoorwegposten. Zie zeldzame vogels van dichtbij in Eyre, speur naar de zuidelijke gladde dolfijn vanaf de ruige Bunda Cliffs en vis in Fowlers Bay. Overnacht in een van de motels of kampeerplaatsen die overal langs de weg te vinden zijn. Hoewel dit een afgesloten weg is, loopt hij door afgelegen gebieden en moet je je grondig voorbereiden. U heeft een 4WD terreinauto nodig als u onderweg deze route wilt verlaten.

Dag 1 - Van Norseman naar Balladonia
De South-West, Beaches en Goldfields Drive brengen u van Perth naar Norseman, waar de tocht begint. Bekijk de levensechte monumenten voor de vroegere kameeltreinen voordat je over de Eyre Highway naar het oosten rijdt. Rijd door de bossen van de Dundas Nature Reserve en beklim de schilderachtige granieten heuvels van Fraser Range, die worden omringd door 's werelds grootste eucalyptusbos. Wandel door de torenhoge blackbutts, zalmgombomen en groene gimlets, om maar enkele van de 20 soorten eucalyptusbomen te noemen.

Zie hoe de piek van Mt Pleasant over het bos uitrijst, bezoek het schaapstation Fraser Range en speur naar vogels, kamelen en wilde bloemen tijdens een bushwalk. Rijd naar Newman Rocks voor prachtige uitzichten over het bos, het gebergte en de open vlakten. Dit is ook een goede plek om te picknicken. Iets verderop ligt Balladonia, waar delen van het Amerikaanse Skylab-ruimtestation in 1979 op aarde neerstortten. Breng de nacht door in een motel of op een van de kampeerplaatsen in de buurt.

Dag 2 - Van Balladonia naar Caiguna
Rijd met uw 4WD noordwaarts naar Rawlinna, een afgelegen spoorwegstation waar twee keer per jaar de Indian-Pacific trein aankwam. Leer hoe u schapen bijeendrijft op de enorme scha-penboerderij of kijk toe hoe in half april lokale schapenfokkers hun paard- en stierrijkunsten laten zien op de jaarlijkse Nullarbor Muster. Vanuit Balladonia leidt een andere onverharde weg u 200 km naar het zuiden, naar de witte stranden en granieten uitsteeksels van het Cape Arid National Park.

Vanaf Balladonia gaat u verder naar het oosten en komt u langs Afghan Rocks, vernoemd naar de kameeldrijver die door uitgedroogde reizigers werd doodgeschoten omdat hij zich in een onvervuilde waterpoel waste. Bekijk zijn graf voordat u verder rijdt naar Balladonia Homestead, gebouwd in 1889, dat nu onderdak biedt aan een kunstgalerie waar de geschiedenis van de regio te zien is. Daarbij komt u over de Ninety Mile Straight, die met zijn 147 km 's werelds langste rechte stuk weg is. De weg eindigt in Caiguna, waar u in een herberg, motel of op een kampeerplaats kunt overnachten.

Dag 3 - Van Caiguna naar Madura
Bekijk het Caiguna 'blowhole' voordat u over de weg naar het Nuytsland Nature Reserve slingert, waar je met uw 4WD terreinauto een serie kleine grotten en ingestorte spelonken, bekend als de Dolines, kunt bezoeken. Bekijk Dead Dog Cave, waar de gemummificeerde overblijfselen van een Tasmaanse tijger zijn gevonden. Volg de geologisch unieke karstformaties van Cocklebiddy Cave, waar zich een van 's werelds langste onderwaterdoorgangen bevindt. Echt ervaren grotduikers kunnen in de doorgang duiken, maar u heeft wel een vergunning nodig en u moet uw eigen uitrusting meebrengen. Vogelkijkers kunnen de 50 km lange omweg in zuidwestelijke richting naar Eyre Bird Observatory volgen, waar zo'n 230 soorten vogels, vele zeldzaam en bedreigd, te vinden zijn. U heeft een 4WD nodig of u moet vooraf bellen om te worden opgehaald.

Het is 74 km van Caiguna naar Madura, waar robuuste paarden, bekend als 'Walers' voor het Indische leger werden gefokt. Vandaag de dag grazen er voornamelijk schapen in Madura, waar je in een motel kunt overnachten en even kunt bijkomen.

Dag 4 - Van Madura naar WA/SA Border Village
Vanaf Madura strekt de door heuvels geflankeerde weg zich 116 km lang zonder onderbreking tot aan de horizon uit naar Mundrabilla. Sla eten en brandstof in voordat u terugklimt naar de top van het Hampton Tableland naar Eucla, waar u in het Eucla National Park de fascinerende, steeds verschuivende zandduinen kunt bewonderen. Bezoek het kleine museum en geniet op de top van de helling van de uitzichten over Eucla en de kustlijn. Een ander pad loopt noordwaarts van Eucla naar Forrest, waar de zes huisjes die ooit door het personeel van het Bureau of Meteorology werden gebruikt nog steeds aanwezig zijn. Vanaf Eucla is het nog eens 12 km langs de weg over de grens met South Australia naar Border Village en in een hele nieuwe tijdzone.

Dag 5 - Van WA/SA border village naar Nullarbor Roadhouse
Ga een onherbergzaam 4WD-avontuur over de oude weg aan, die bijna 200 km evenwijdig aan de nieuwe Eyre Highway ligt. Houd er rekening mee dat deze route soms kan overstromen, dus bereid u goed voor. Volg anders de Eyre Highway door het Nullarbor National Park, langs de ongelooflijk steile Bunda Cliffs. Bewonder vanaf een van de vijf aangegeven uitkijkpunten hoe de zuidelijke rand van Australië op een dramatische manier in zee stort. Wees wel voorzichtig als u over de kalkstenen kliftoppen loopt. Van hieruit loopt de weg door het klassieke Nullarbor Plain gebied, zonder bomen en schijnbaar zonder einde. Als u dieper in dit hypnotische landschap wilt doordringen, neemt u de 100 km lange noordelijke omweg naar Cook, een geïsoleerde buitenpost van de Trans-Australia Railway. De Indian-Pacific trein dendert hier twee keer per week doorheen. Ontmoet de families die aan de spoorweg werken voordat je weer naar de Eyre Highway en Nullarbor Roadhouse terugkeert.

Dag 6 - Van Nullarbor Roadhouse naar Ceduna
Van hier tot aan Nundroo reist u door Yalata Aboriginalland en heeft u een vergunning nodig als u de snelweg wilt verlaten (verkrijgbaar bij het White Well rangerstation), als u onderweg bent naar het zuiden voor een uitstap naar Head of Bight. Kijk vanaf de omhoogrijzende Bunda Cliffs of u de zuidelijke gladde dolfijn kunt vinden, die hier tussen mei en oktober in de beschermde wateren paart en jongen krijgt. Terug op de snelweg kunt u in Yalata Roadhouse door Aboriginalkunst snuffelen en rijdt u verder naar de volgende overnachtingsplaats in Nundroo, waar u zuidwaarts kunt rijden voor de pittoreske vishaven Fowlers Bay. Bekijk de walvissen vanaf de ruige zeekliffen, wandel over de zandduinen en witte stranden en speur naar de wilde dieren in het Fowlers Bay Conservation Park. Keer terug naar de snelweg en rijd door in de richting van Penong, waar u windmolens kunt bekijken en op de golven van wereldklasse in Cactus Beach kunt surfen. Proef de smakelijke oesters in Denial Bay op weg naar Ceduna, op de zandrondingen van Murat Bay. Van hieruit kunt u terugvliegen naar Adelaide of aan een extra autorit van bijna 800 km beginnen naar Adelaide.