Northwest Peninsula

Cape Range National Park en Ningaloo Reef

In het uiterste noordwesten van het Western Australia - waar de westkust begint af te buigen naar het oosten - ligt het North West Peninsula. Bij dit schiereiland liggen twee belangrijke natuurparken, één op het land en één voor de kust.

Cape Range National Park is een oeroud gebergte met spectaculaire ravijnen die zijn uitgesneden door oude rivieren. Het landschap lijkt wat op het Karinjini National Park en de Kimberleys, maar dan meteen aan de oceaan. Aan de westkant van het Cape Range National Park - de meest spectaculaire kant - kunt u de Yardie Creek Run rijden (alleen toegankelijk met een 4wd terreinauto).

Voor de kust ligt de andere hoofdattractie van het Noord-West Peninsula, het Ningaloo Reef. Dit is het op één na grootste koraalrif van Australië, en - wat qua kleuren en bezoekmogelijkheden - is wellicht nog wel interessanter dan het Great Barrier Reef.

Exmouth en Coral Bay, waar u accommodaties en campings kunt vinden. Exmouth ligt aan de noordoostkant van het schiereiland en is veel groter dan Coral Bay. Maar Coral Bay ligt aan de westkust en daardoor veel gunstiger als u het Ningaloo Reef wilt bezoeken.

Ningaloo Reef

Niet alleen in het oosten maar ook in westen van Australië bevind zich een reusachtig duikparadijs: het Ningaloo Reef. Het nog relatief onbekende Ningaloo Marine Park omvat één van de mooiste koraalrifen ter wereld. Meer dan 450 vissoorten, waaronder makrelen, barracuda's, trevally's, papagaaivissen, anemoonvissen, engelvissen, meer dan 250 koraalsoorten en zeeschilpadden, dolfijnen, zeesponsen, zeesterren en schelpdieren leven in dit deel van de Indische Oceaan. Wellicht de meest indrukwekkende onderwaterontmoeting is het zwemmen met de walvishaaien. Deze vissen, die wel 18 meter lang kunnen worden, zijn ongevaarlijk en worden regelmatig gezien tussen april en juni in het Ningaloo Marine Park (gedurende deze periode worden speciale duiktochten aangeboden). Andere seizoensafhankelijke rifbewoners zijn de bultrugwalvissen (juni tot november) en mantaroggen (mei tot november).

Het 260 km lange Ningaloo Reef, dat parallel loopt aan de kust van de noordwestkaap, is het dichtst bij de kust gelegen rifstelsel ter wereld. Enkele van de duiklokaties liggen op minder dan 100 meter van de schitterende zandstranden verwijderd. Het gebied is nauweljiks door het toerisme ontdekt.

Hoogtepunten van Northwest Peninsula

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Northwest Peninsula:

  • Cape Range National Park
  • Ningaloo Reef
  • Coral Bay
  • Exmouth
  • Yardie Creek Run

Yardie Creek Run

Yardie Creek Run is een onverharde weg langs de westkust van het North West Peninsula. Dit '4WD Track' is meestal in niet al te beste staat, en daarom alleen geschikt voor chauffeurs met veel 4WD rijervaring. Maar langs de Yardie Creek Run wordt u wel beloond met de mooiste attracties van het Cape Range NP, waar u anders - vanaf de oostzijde - lange wandeltochten voor moet maken. U ziet ruige kloven met zeldzame planten, veel kangoeroes en rockwallaby's leven hier en u ziet een grote verscheidenheid aan vogels.