Kununurra

'Ontmoeting van de grote wateren'

Aan de oostzijde van de Kimberley ligt het plaatsje Kununurra. Vanaf hier is het nog 500 km naar Katherine Gorge en 820 km naar Darwin (beide in het Northern Territory). De naam Kununurra betekent in de taal van de lokale Aboriginals 'ontmoeting van de grote wateren'.

Kununurra werd gesticht in 1960 ten behoeve van de werkers aan de Argyle Dam. Door de aanleg van een stuwdam in de Ord River is een enorm stuwmeer ontstaan ten zuiden van Kununurra, Lake Argyle. Het overtollige moesonwater kan zo gebruikt worden voor irrigatie.

Op het meer worden dagelijks boottochtjes georganiseerd, zoals door Ord River Cruises. Tijdens de boottocht op het Lake Argyle ziet u langs de oevers zoetwaterkrokodillen, wallaby's, moerasvogels en dramatische kliffen.

Kununurra heeft een bevolking van 6.000 inwoners en vormt de noordelijk toegangspoort tot de Kimberley's. Het is een moderne snelgroeiende stad, met hotels, winkels, restaurants, tankstations en een camping. In de stad kunt u bij verscheidene kunstgalerieën Aboriginalkunst kopen uit de streek.

Vanuit Kununurra kunnen vluchtsafari's worden gemaakt naar allerlei plekken in de omgeving, zoals naar het Bungle Bungle NP, de Argyle Diamond Mine, Wyndham en El Questro Station.

Maar ook dichter bij de stad zijn voldoende activiteiten voorhanden. Peddel met uw kano over Lake Kununurra en zwem in een diepe waterput onder Black Rock Falls.

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

"Let op; grensovergang Western Australia naar Northern Territory is geen probleem, andersom is controle en is het verboden groente/ fruit mee te nemen naar WA. Tussen Kununurra en Broome is geen bier of wijn te koop dus we raden aan dit vooraf te kopen en mee te nemen in een esky (koelbox)"

Hoogtepunten van Kununurra

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Kununurra:

  • Mirima National Park
  • Argyle Diamond Mine
  • Lake Argyle
  • Ord Dam

Mirima National Park

Op slechts twee kilometer buiten de stad vindt u het prachtige ruige Mirima National Park‚ bij de lokale bevolking ook wel bekend als de "mini-Bungles" en bekend om zijn sedimentaire formaties‚ steile ravijnen en een prachtig uitzicht. Een opvallend kenmerk van dit park zijn de baobabbomen die zich vastklampen aan de rotswanden. De Hidden Valley is één van de prachtigste kloven en biedt u spectaculaire zichten over de omgeving.

Argyle Diamond Mine

120 km ten zuiden van Kununurra ligt de Argyle Diamond Mine, één van de meest productieve diamantmijnen ter wereld. U kunt een bezoek brengen aan deze enorme mijn, en leren over de mijnbouw en de zeldzame roze diamanten bekijken, die elk jaar weer uit deze eeuwenoude rots worden gehaald.