Kalgoorlie

Bezoek Kalgoorlie tijdens uw rondreis Western Australia

In Kalgoorlie werd in 1893 bij toeval goud ontdekt. Het was het begin van een goudindustrie die tot op de dag van vandaag doorgaat. Men was hier gestuit op de grootste en rijkste goudader ter wereld. In het stadje draait alles om de goudmijnen, die u ook kunt bezoeken. In Kalgoorlie is ook nog fraaie architectuur te vinden. De historische gebouwen en kleurrijke pubs zijn de erfenis van een meer dan honderd jaar oude geschiedenis van de goudkoorts. Bezoek het 'Museum of the Goldfields', het is zeker een bezoek waard.

Kalgoorlie is ontstaan tijdens de goudkoorts rond 1880, toen massa's gelukzoekers uit het hele land zich in dit gebied vestigden. Voor de eerste delvers was het een onstuimige, harde tijd, waarin wetteloosheid en ziekten welig tierden. In het nabijgelegen Coolgarlie werd de eerste grote goudvondst gedaan. Op 10 juni 1893 deden Patrick Hannan en twee vrienden de grootste vondst, die bekend staat als Hannan's Reward. Binnen een jaar kwamen er tienduizenden goudzoekers af op de 'Golden Mine'. Het standbeeld van de in gedachten verzonken Hannan staat voor de indrukwekkende Town Hall uit 1908.

De aandacht van de goudzoekers is geleidelijk aan steeds meer verschoven van Coolgardie naar Kalgoorlie. Rond 1960 was de bevolking in de Goldfields regio gegroeid tot meer dan 200.000, voornamelijk goudzoekers, en door de schurken en prostituees had de regio zich een ruige reputatie verworven.

Tegenwoordig hebben de gelukzoekers plaatsgemaakt voor de kapitaalkrachtige mijnbouwbedrijven, maar de romantiek van de goudkoorts leeft nog voort in de deftige oude gebouwen van Kalgoorlie, de historische pubs en de kleurrijke karakters. In Hannan Street, genoemd naar de Ier Paddy Hannan die hier in 1893 goud vond, kun je logeren in het Hannan Hotel en zelfs een Hannan-biertje drinken.

Kalgoorlie heeft een bevolking van ca. 40.000 inwoners (2017), en is de grootste stad in de Goldfields regio. De naam 'Kalgoorlie' is afgeleid van een woord uit het Wangai, 'Karlkurla', dat 'sappige peer' betekent. De klassieke goudzoekersplaatsen Kalgoorlie en Boulder werden in 1989 samengevoegd.

De Goldfields regio is ook rijk aan natuurschoon. Verken de rustgevende eucalyptuswouden, de brede vlakten, droge meren, het met lage struiken begroeide land en de grasvelden, tijdens een wandeltocht of een rit met een 4WD terreinauto. Uw pioniersgeest moet u daarbij beslist niet vergeten. Behalve de prachtige landschappen vindt u er ook een rijk vogelleven inclusief de chuditch, mallee fowl en dunnart.

Als u terugkomt in de stad, begrijpt u meer van de vriendelijke mensen in deze streek en hun unieke outback-spirit. Doe mee met de festiviteiten rondom hun beroemde paardenrace The Boulder to Kalgoorlie Cup. Of praat in de pub eindeloos met een old-timer. Zowat op elke hoek van de straat is er één, dus u krijgt gegarandeerd een boeiend avondje uit.

Great Eastern Highway

Kalgoorlie ligt 590 km ten oosten van Perth, aan heteindpunt van de Great Eastern Highway (en 410 km noordelijk van Esperance). De zandwoestijn in de omgeving van Koolgardie verandert in de lente (sep-nov) in een kleurrijke bloemenzee. Vanaf Merredin volgt u de 560 kilometer lange Golden Pipeline Heritage Trail. Deze werd aan het begin van de 20e eeuw aangelegd en is het meest ambitieuze waterleidingproject ooit. Nog steeds is het 's werelds langste zoetwaterleiding. Op de top van de heuvel in Kellerberrin kunt u op de Golden Pipeline Lookout gaan staan.

Hoogtepunten van Kalgoorlie

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Kalgoorlie:

  • Australian Prospectors & Miners Hall of Fame
  • Coolgardie
  • Flying Doctor's Visitor Centre
  • Gwalia
  • Inside Australia tentoonstelling in Lake Ballard
  • Super Pit - goudmijn

Australian Prospectors & Miners Hall of Fame

U kunt een goudzoekerskamp verkennen, waar de goudzoekers ooit hun tenten hebben opgeslagen, in de Australian Prospectors & Miners Hall of Fame.

Coolgardie

Ook midden in het woestijnlandschap, maar dan 40km ten zuidwesten van Kalgoorlie langs de Great Eastern Highway, ligt het goudzoekerplaatsje Coolgardie, dat ondertussen een soort museumstadje is geworden. Coolgardie is een historisch goudzoekersplaatsje waar de goudkoorts van WA ooit begon. Coolgardie werd in 1892 gesticht nadat goud in de omgeving was ontdekt. In 1898 had de plaats al 15.000 inwoners en was de derde plaats van West-Australië. Rond de Eerste Wereldoorlog was de goudkoorts van Coolgardie over en nam het inwonertal sterk af. Ondertussen wonen er nog maar 800 inwoners. U vindt er enkele hotels, restaurants, winkels, een camping en een tankstation.

Het centrum van Coolgardie doet tegenwoordig meer denken aan een verlaten westernstadje uit een cowboy-film. De historie leeftnog voort in de gerestaureerde pioniershuizen uit de gouden tijd van rond 1900. U kunteen kijkje nemen in het Goldfields Exhibition Museum of met een kameel de woestijn intrekken. Volg per 4WD terreinauto de historische Holland Track of het goudzoekerspoor door het Goldfields Woodland National Park onderweg naar Merredin.

Breng een bezoek aan het historische Cummins Theatre en volg de Merredin Peak Heritage Trail, voor prachtige vergezichten en inzicht in de manier waarop rond 1890 goud werd gedolven. Ontdek de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog van deze regio in het Army Hospital en bekijk gedeelten van de Rabbit Proof Fence. U kunt over de Aboriginal geschiedenis leren in het Totadgin Conservation Park.

Flying Doctor's Visitor Centre

Kunst van Aboriginals en uit de tijd van de goudkoorts vindt u in het Flying Doctor's Visitor Centre.

Gwalia

In het stoffige spookstadje Gwalia zijn de verlaten huisjes, hutten en winkels alles wat er van de droom van de gouddelvers over is.

Inside Australia tentoonstelling in Lake Ballard

Als u nog een dag wilt blijven, kunt u naar het noorden rijden, naar de Inside Australia-tentoonstelling in Lake Ballard. De 51 zwarte stokkige figuren in het schitterend witte landschap bieden een geweldig schouwspel.

Super Pit - goudmijn

Breng een bezoek aan de enorme Super Pit goudmijn, die per jaar meer dan 800.000 ounces goud produceert. Het gat in de aarde van deze goudmijn is 3,5 km lang en 1,5 km breed, zo groot dat Ayers Rock er in z'n geheel inpast.