Great Victoria Desert

Dorre woestijnachtige eco-regio

De Great Victoria Desert is een dorre woestijnachtige eco-regio in het zuidenoosten van Western Australia. De woestijn ligt ook in de deelstaat South Australia. Het landschap van de woestijn bestaat uit kleine zandheuvels, grasland en zoutmeren. De woestijn is meer dan 700 kilometer breed (van west naar oost) en bedekt een gebied van 424,400 vierkante kilometer.

In 1875 was de Britse ontdekkingsreiziger Ernest Giles de eerste Europeaan die de woestijn doorkruiste. Hij vernoemde de woestijn daarna naar de toenmalige Britse koningin, Victoria van het Verenigd Koninkrijk.

De woestijn wordt bewoond door veel verschillende Aborigines, waaronder de Kogara en de Mirning. Verder staat de woestijn bekend om zijn vele reptielen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er ruim 100 soorten leven in het gebied. De Great Victorian Desert wordt omringd door andere woestijnen en halfwoestijnen.

Ten westen van de woestijn ligt de Western Australia Mallee shrub ecoregio, ten noordwesten de Little Sandy Desert, ten noorden de Gibson Desert en de Central Ranges, ten oosten de Tirari-Sturt Stony Desert en ten zuiden de Nullarbor Plain.

Vanwege de droogte van de woestijn is er bijna geen landbouw mogelijk in het gebied. Ook is de woestijn beschermd natuurgebied. De neerslag in de woestijn is laag, met een gemiddelde van 200 tot 250 millimeter per jaar. Grote onweersbuien komen wel veel voor (gemiddeld 15 tot 20 per jaar). In de zomer kan de temperatuur overdag oplopen tot 32 – 40 graden ̊C. In de winter is de max.temp. 18 tot 23 ̊C.

Hoogtepunten van Great Victoria Desert

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Great Victoria Desert:

  • Oneindig Grasland
  • Zoutmeren
  • Zandheuvels

Gunbarrel Highway

De Gunbarrel Highway is een afgelegen onverharde woestijnweg in Western Australia en het Northern Territory. De weg is 1.400 kilometer lang en bestaat voor het grootste gedeelte uit een '4WD Track' van mul zand. De weg loopt van Wiluna in het westen naar Yulara (via Jackie Junction en Docker River) in het oosten. Het meest oostelijke deel van de weg wordt nu de Tjukaruru Road genoemd naar de Aboriginal bevolking die in het gebied woont. Oorspronkelijk liep de Gunbarrel Highway van Carnegie Station in Western Australia naar Victoria Downs net ten noorden van de grens tussen de Northern Territory en South Australia. Deze route is bijna nooit gebruikt aangezien enkele stukken verlaten zijn of verboden voor toeristen.

De Gunbarrel Highway was de eerste weg die aangelegd werd ten behoeve van het militaire onderzoekscentrum Woomera. Het gebied waar de atoombom werd getest werd later Maralinga genoemd. De highway werd aangelegd onder leiding van de legendarische bushman Len Beadell, die ook verantwoordelijk was voor de aanleg van talrijke andere wegen naar afgelegen gebieden in de jaren '40 en '50. De reis over de weg is lang en vereist een goede voorbereiding. Alleen ervaren chauffeurs met een goed uitgeruste 4WD terreinauto met voldoende brandstof en watervoorraad dienen aan dit avontuur te beginnen. De langste afstand tussen tankstations is 489 kilometer dus is het noodzakelijk om geheel zelfvoorzienend te zijn.