Great Sandy Desert

Één van de grootste woestijnen van Australië

De Great Sandy Desert is een woestijn in het noordoosten van Western Australia. De woestijn heeft een oppervlak van 360,000 km², en is daarmee één van de grootste woestijnen van Australië.

Het gebied waarin de Great Sandy Desert zich uitstrekt is zeer dunbevolkt. De woestijn zelf is een vlak gebied tussen de rotsachtige gebieden van de Pilbara en de Kimberley. In het zuidoosten grenst de woestijn aan de Gibson Desert en in het oosten aan de Tanami Desert.

De hoeveelheid neerslag is laag in dit gebied. Gebieden rondom de Kimberleys hebben maar een gemiddelde van 300 mm per jaar. Net als in veel Australische woestijnen is de hoeveelheid neerslag zelfs naar woestijnmaatstaven niet overdreven hoog, maar toch valt in zelfs de droogste gebieden meer dan 250 mm neerslag per jaar. Bijna alle regen die hier valt komt van zware regenbuien. Deze komen op gemiddeld 20 tot 30 dagen per jaar voor.

In de zomer kan de temperatuur overdag oplopen tot 37 - 38 ̊C. De winters zijn er kort, en ook warm met een gemiddelde temperatuur van 25 tot 30 ̊C. Het zuidoostelijke deel van de Great Sandy Desert wordt doorkruist door de historische Canning Stock Route.

Hoogtepunten van Great Sandy Desert

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Great Sandy Desert:

  • één van de grootste woestijnen van Australië
  • Canning Stock Route
  • De Kimberley