Gibson Desert

Woestijn tegen de grens met Northern Territory

De Gibson Desert ligt net ten westen van de grens met het Northern Territory. Haar oppervlakte bedraagt circa 156.000 km².

Een relatief klein deel in het zuiden van de woestijn is beschermd als het Gibson Desert Nature Reserve. De beruchte Gunbarrel Highway loopt hierdoor.

De Gibson Desert kreeg haar naam van de ontdekkingsreiziger Ernest Giles. Bij een poging in 1874 om vanuit de Overland Telegraph Line de westkust te bereiken, stootte hij op de Gibson Desert. Hij noemde de woestijn naar Alfred Gibson, met wie hij samen deze poging waagde en die in de woestijn verdwenen en omgekomen was.

Het rode zand, afgewisseld met enkele hoger liggende rotsachtige gebieden, is voornamelijk begroeid met woestijngras en mulga, een soort eucalyptusstruik.

De woestijn ligt geklemd tussen de Great Sandy Desert in het noorden en de Great Victoria Desert in het zuiden.

Het zoute Lake Disappointment scheidt haar in het westen van de Little Sandy Desert, terwijl andere zoutmeren, waaronder het Lake Mackay, de oostelijke grens vormen.

De neerslag is relatief hoog voor een woestijngebied - meestal tussen de 200-250 ml per jaar - maar is zeer onvoorspelbaar. Onweersbuien en restanten van tropische cyclonen zijn hiervoor voor het grootste deel verantwoordelijk. De wintertemperatuur schommelt meestal tussen de 18-23 ̊C, terwijl de zomertemperatuur 34-42 ̊C kan halen.

Hoogtepunten van Gibson Desert

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Gibson Desert:

  • Gunbarrel Highway
  • Woestijngras en Eucalyptusstruiken

Gunbarrel Highway

De Gunbarrel Highway is een afgelegen onverharde woestijnweg in Western Australia en het Northern Territory. De weg is 1.400 kilometer lang en bestaat voor het grootste gedeelte uit een '4WD Track' van mul zand. De weg loopt van Wiluna in het westen naar Yulara (via Jackie Junction en Docker River) in het oosten. Het meest oostelijke deel van de weg wordt nu de Tjukaruru Road genoemd naar de Aboriginal bevolking die in het gebied woont. Oorspronkelijk liep de Gunbarrel Highway van Carnegie Station in Western Australia naar Victoria Downs net ten noorden van de grens tussen Northern Territory en South Australia. Deze route is bijna nooit gebruikt aangezien enkele stukken verlaten zijn of verboden voor toeristen.

De Gunbarrel Highway was de eerste weg die aangelegd werd ten behoeve van het militaire onderzoekscentrum Woomera. Het gebied waar de atoombom werd getest werd later Maralinga genoemd. De highway werd aangelegd onder leiding van de legendarische bushman Len Beadell, die ook verantwoordelijk was voor de aanleg van talrijke andere wegen naar afgelegen gebieden in de jaren '40 en '50. De reis over de weg is lang en vereist een goede voorbereiding. Alleen ervaren chauffeurs met een goed uitgeruste 4WD terreinauto met voldoende brandstof en watervoorraad dienen aan dit avontuur te beginnen. De langste afstand tussen tankstations is 489 kilometer dus is het noodzakelijk om geheel zelfvoorzienend te zijn.