Fitzroy Crossing

Uitvalsbasis naar Geikie Gorge

Fitzroy Crossing is de uitvalsbasis naar Geikie Gorge (20 km oostelijk). Het plaatsje ligt aan de Fitzroy River, op de plek waar de Great Northern Highway de Fitzroy River kruist. De Great Northern Highway loopt zuidelijk om de Kimberley heen. Het plaatsje ligt 1.820 km ten noordoosten van Perth en 440 km ten oosten van Broome. In het plaatsje vindt u hotels, winkels, resaurants, een tankstation en een camping.

Fitzroy Crossing vormt de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Geikie Gorge National Park. De rijke flora en fauna in de 14 km lange en op sommige punten 30 meter hoge Geikie Gorge zijn bijzonder. Een boottocht over de rivier is de beste manier om de Gorge te bezoeken.

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

"Indien je niet met 4WD voertuig op pad bent, ga je over de Highway en is Fitzroy Crossing de plaats om te overnachten. De volgende ochtend raden we aan naar Geikie Gorge te rijden voor een boottocht (ongeveer 20 min.) je dient ter plaatse tickets te kopen en het is een open boot dus het is verstandig een pet/hoed te dragen! De rust en stilte en de reflectie op het water is een fantastisch mooie ervaring!"

Hoogtepunten van Fitzroy Crossing

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Fitzroy Crossing:

  • Geikie Gorge
  • Tunnel Creek National Park

Geikie Gorge

Geikie Gorge National Park ligt 20 km ten oosten van het plaatsje Fitzroy Crossing. Het park heeft een oppervlakte van 31,36 km². De rijke flora en fauna in de Gorge zijn heel bijzonder. Een boottocht over de rivier is de beste manier om de Gorge te bezoeken.

Geikie Gorge maakt deel uit van een 350 miljoen jaar oud rif; het maakte ooit deel uit van de Indische Oceaan. De 14 km lange Geikie Gorge met zijn 30 meter hoge kalkstenen rotswanden, werd gecreëerd door de Fitzroy River. De rotswanden hebben een rode kleur gekregen door de oxidatie van ijzer in het gesteente. Geikie Gorge is één van de weinige plaatsen ter wereld waar zaagvissen, pijlstaartroggen, barracuda's, mosselen en garnaalsoorten zich na het terugtrekken van de oceaan hebben aangepast aan het zoete water.

Het natuurpark is genoemd naar Sir Archibald Geikie, toen het park in 1883 een naam kreeg. Sir Archibald heeft het park zelf nooit bezocht en om die reden hopen de traditionele bewoners, de Bunaba Aboriginals, dat het park bekend zal worden onder de echte naam Darngku.

De kloof is gevormd door de Fitzroy River. Het niveau van de rivier kan in het regenseizoen stijgen tot 16,5 meter boven het normale niveau. Het hoge peil is door de schurende werking van het water op de witte kalksteen duidelijk op de wanden van de kloof zichtbaar.

Tunnel Creek National Park

Het Tunnel Creek National Park ligt aan een onverharde zijweg van de Great Northern Highway, halverwege Windjana (aan de Gibb River Road) en Quanbun Butte, 42 km westelijk van Fitzroy River. Deze zijweg is meestal in slechte conditie. U kunt alleen met een 4WD terreinauto vanaf Quanbun naar Tunnel Creek rijden. Tunnel Creek NP heeft een oppervlakte van 0,9 km². Het natuurpark ligt 1845 km ten noorden van Perth en 470 kilometer ten oosten van Broome. In het park bevinden zich de oudste grotten van Western Australia.

Tunnel Creek is één van de grootste natuurwonderen van de Kimberley. Door het kalksteen van de Napier Range heeft Tunnel Creek een 800 meter lange natuurlijke tunnel geboord. De tunnel is kletsnat en nogal donker. In Tunnel Creek kunt u via de ondergrondse rivierbedding over de keien naar de andere kant wandelen en waden. De grot komt na 800 meter aan de andere zijde van de Napier Range uit. Neem uw zaklamp en camera mee en bekijk het kalkstenen rif dat meer dan 350 miljoen jaar oud is. In de Tunnel wemelt het van de vleermuizen.

Tunnel Creek is beroemd geworden als schuilplaats van een Aboriginal leider met de naam Jandamarra. Hij werd in 1897 omgebracht bij de uitgang.