Exmouth

'Easy going' havenstadje

Het rustige havenstadje Exmouth ligt aan de oostkant van het North West Peninsula. Vanuit Exmouth  is het een klain stukje rijden naar Cape Range National Park. Cape Range is een zeer oude bergketen met enkele mooie kloven en een interessante natuur. Het is de moeite waard om vanuit Exmouth nog verder noordwaarts te rijden, om de kaap (Vlamingh Head), en vervolgens langs de westkant van het Cape Range National Park - met z'n prachtige witte zandstranden - tot aan Yardie Creek. Exmouth is vooral bekend vanwege z'n mogelijkheden om naar het noordelijk deel van het Ningaloo Reef te gaan.

Exmouth werd in 1967 gebouwd als luchtmachtbasis aan de oostzijde van het North West Peninsula. Het moderne plaatsje heeft een haven en modern winkelcentrum. De laatste jaren zijn er een aantal nieuwbouwwijken aangelegd. Het leger is nog steeds aanwezig, maar Exmouth is eerder de ideale uitvalsbasis voor mensen die het noordelijk deel van het Ningaloo Reef Marine Park en het Cape Range National Park willen bezoeken.

Ga mee met een visboot of huur een zeekajak om langs dolfijnen, schildpadden en doejoengs te peddelen. 's Avonds kun je dineren in de jachthaven, die wordt omzoomd door cafés, restaurants, boetiekjes en bodega's.

Leer surfen op de zachte golven in Wobiri, laat je meevoeren door een grote golf die van links komt op The Bombie of scheer over de rollende golven vanaf Dunes Beach en Murion en Montebello Islands.

Het leven in Exmouth is zeer 'easy going' maak gerust in de plaatselijke kroegen een praatje en drink een biertje met de plaatselijke bevolking of andere reizigers. Exmouth beschikt over diverse hotels, campings, winkelcentra en tankstations. Het plaatsje ligt 1.270 km ten noorden van Perth.

Hoogtepunten van Exmouth

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Exmouth:

  • Muirion Islands
  • Ningaloo Reef
  • Cape Range National Park

Muirion Islands

U kunt vanuit Exmouth een dagtocht maken naar de rustige Muiron Islands, een klassiek woestijneiland met tropische wateren die wemelen van zeedieren en complexe koraalriffen. Duik of snorkel in Turtle Bay, een plek waar de zeeschildpadden onder bescherming hun eitjes leggen. U zult vele andere geweldige duikplekken langs de kust tegenkomen, met kleurrijke koraaltuinen met een diepte van 3 tot 20 meter. Luier op een verlaten strand of gooi een lijntje uit in het ondiepe water voor een gigantische trevally. Voor ultieme eenzaamheid en romantiek kunt u toestemming vragen om hier te overnachten.

Ningaloo Reef

Niet alleen in het oosten maar ook in westen van Australië bevind zich een reusachtig duikparadijs: het Ningaloo Reef. Het nog relatief onbekende Ningaloo Marine Park omvat één van de mooiste koraalrifen ter wereld. Meer dan 450 vissoorten, waaronder makrelen, barracuda's, trevally's, papagaaivissen, anemoonvissen, engelvissen, meer dan 250 koraalsoorten en zeeschilpadden, dolfijnen, zeesponsen, zeesterren en schelpdieren leven in dit deel van de Indische Oceaan.

Wellicht de meest indrukwekkende onderwaterontmoeting is het zwemmen met de walvishaaien - de 'Whalesharks'. Deze vissen, die wel 18 meter lang en 40.000 kg zwaar kunnen zijn, zijn ongevaarlijk en worden vrijwel dagelijksgezien tussen april en juni in het Ningaloo Marine Park (gedurende deze periode worden speciale duiktochten aangeboden).

Andere seizoensafhankelijke rifbewoners zijn de bultrug-walvissen (juni tot november) en enorme mantaroggen (mei tot november), die wel een spanwijdte kunnen bereiken van 5 meter en hier hun loopings maken in het water, terwijl u van onderwater toekijkt. Op verscheidene stranden aan de noordkant van het park leggen zeeschildpadden tussen november en februari hun eieren. Na de volle maan in maart en april ziet umisschien wel hoe het koraal zich voortplant, waardoor de zee er roze uit komt te zien.

Snorkel of duik in het ondiepe water met prachtig gekleurde vissen in het Bundegi Bombies Reef Reserve. Het ondiepe water hier is bij uitstek geschikt is voor beginnende duikers en snorkelaars. Meer ervaren duikers kunnen de science fiction-achtige sponzen, gorgonen en hoornkoralen van dichtbij gaan bekijken bij de ingang van de Exmouth Gulf. Ontmoet schildpadden, reuzenmanta's, dolfijnen, doejoengs, vliegende knorhanen, klipvissen en anemoonvissen en nog veel meer in Lighthouse Bay. U hoeft bij het Ningaloo Reef slechts van het strand de zee in te stappen om de Nemo-clownfish te zien badderen in anemoontentakels en u aan lionfish en de roofdierachtige murenepalingen evenals honderden andere soorten tropische vissen te vergapen.

Het 260 km lange Ningaloo Reef, dat parallel loopt aan de kust van het North West Peninsula, is het dichtst bij de kust gelegen rifstelsel ter wereld. Enkele van de duiklokaties liggen op minder dan 100 meter van de schitterende zandstranden verwijderd. Het gebied is nauweljiks door het toerisme ontdekt.In 1987 werd het rif en het omliggende water beschermd als het Ningaloo Marine Park. Het gebied dat afgebakend is als werelderfgoed heeft een oppervlakte van 705.015 hectare, en sluit meteen aan op het Cape Range NP. Het Marine Park omvat niet alleen het Ningaloo Reef zelf, maar ook een stuk van de kust - met onderwatergrotten en prachtige stranden en kliffen horen bij het park. Zowel in het water als aan land leidt dit tot een collectie van unieke fauna en flora.