Albany

De oudste Europese permanente nederzetting in Western Australia

Albany ligt aan een King George Sound, een natuurlijke haven. Albany telt ongeveer 25.000 inwoners, waarmee het de grootste plaats aan de zuidkust van Western Australia. De Noongar Aborigines vormden de oorspronkelijke bevolking van de streek, nu vormen ze een kleine minderheid. Albany ligt 360 km ten zuidoosten van Perth (5 uur rijden) en 385 km ten oosten van Margret River. De stad heeft zich genesteld tussen Mount Clarence en Mount Melville. Verder landinwaarts vindt u de granieten koepels en karribossen van het Porongurup National Park.

De stad is gesticht in 1826 en is daarmee de oudste Europese permanente nederzetting in West-Australië. Het is een oud havenplaatsje met een aantal historische gebouwen en musea. Het vormde tot begin vorige eeuw een vaste tussenstop voor schepen die van Sydney naar Europa voeren.

Ga terug in de tijd en ontdek de oude gevangenissen, de tavernen en walvisschepen. U vindt in deze plaats 50 koloniale gebouwen die vele eeuwen hebben overleefd en nu omgetoverd zijn tot musea, galleriën of restaurants.

Wanneer u de Amity Trail wandelt, een tocht van ongeveer 30 minuten, komt u langs deze bijzondere gebouwen. Bezoek het walvissen station, ga aan boord op een walvisboot.

Ten zuiden van het stadje strekt zich het Torndirrup schiereiland uit, een natuurpark dat zeker een bezoek waard is. De oceaan beukt hier zwaar in op de zeekliffen, waardoor mooie rotsformaties zijn ontstaan, zoals de Gap en Natural Bridges. Bijzonder mooi is het uitzicht 's avonds bij ondergaande zon.

Op 85 km ten noorden van Albany liggen deStirling Ranges. Deze bergketen stijgt plotseling op uit het licht heuvelachtige landschap eromheen. De Stirling Ranges zijn begroeid met een tapijt van wilde bloemen, die het gebied een groot deel van het jaar prachtige kleuren geven. Aan de voet van de bergketen ligt Mount Barker, een wijngebied dat veel topwijnen voortbrengt. Bezoek bijvoorbeeld de Plantagenet Winery.

Hoogtepunten van Albany

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Albany:

  • Torndirrup National Park
  • Stirling Ranges National Park
  • Mount Barker

Turndirrup National Park

Ten zuiden van het stadje strekt zich het Torndirrup schiereiland uit, een natuurpark dat zeker een bezoek waard is. De oceaan beukt hier zwaar in op de zeekliffen, waardoor mooie rotsformaties zijn ontstaan, zoals de Gap en Natural Bridges. Bijzonder mooi is het uitzicht 's avonds bij ondergaande zon. Geniet van de prachtige kustlijn met graniet, de groenblauwe zee en de schoonheid van de natuur. Geniet van de zilte zeelucht en maak indrukwekkende foto's bij de Gap, waar u op 24 meter diepte de zee ziet golven!

Stirling Ranges National Park

Op 85km ten noorden van Albany liggen de Stirling Ranges. Deze bergketen stijgt plotseling op uit het licht heuvelachtige landschap eromheen. De Stirlings Ranges bestaan uit meer dan een dozijn abrupt oprijzende toppen van meer dan 750 meter hoog. De Bluff Knoll in het oosten is met zijn 1073 meter het hoogst. Het nationale park van 115.761 ha is ca 65 km lang en ca 20 km breed. Het loopt van west naar oost en is een van de belangrijkste parken van Western Autralia.

Beklim Bluff Knoll voor een prachtig weids uitzicht. De Stirling Ranges zijn begroeid met een tapijt van wilde bloemen, die het gebied een groot deel van het jaar prachtige kleuren geven. Op de lage noord hellingen groeit een dicht en vaak stekelig struikgewas. Dat maakt op groter hoogte plaats voor schaars begroeide, ruwe en stenige gedeeltes.

Mount Barker

Aan de voet van de Stirling Ranges - aan de zuidzijde - ligt Mount Barker, een wijngebied dat veel topwijnen voortbrengt. Bezoek bijvoorbeeld de Plantagenet Winery.