Wilsons Promontory

Voor de natuur- en wandelliefhebbers

Dit nationale park ligt op een schiereiland en vormt de meest zuidelijke punt van het Australische vasteland. Wilsons Promonotory is een prachtig natuurgebied, met z'n ongerepte stranden en prachtige rotsformaties. Het staat bij de lokale bevolking bekend als 'The Prom' en bestaat uit 50.000 hectare kustwildernis op het meest zuidelijke punt op het vasteland van Australië. Begin een bezoek bijvoorbeeld met een strandwandeling bij Tidal River en doe daarna de Mount Oberon wandeltocht, waar u een fantastisch uitzicht heeft over het schiereiland en Waratah Bay.

Wandelen

Wandelen is de beste manier om het natuurlijke heiligdom van Wilsons Promontory te verkennen.De vele duidelijk aangegeven paden lopen over ongerepte stranden en door eucalyptusbossen, over heidevelden en moerassen, door koele regenwouden en over rotsachtige bergtoppen. Kies korte en schilderachtige paden, zoals de Loo-Errn Track, ideaal voor gezinnen en mensen die niet goed kunnen lopen. Maak een dagtocht naar de vuurtoren of trek drie dagen uit voor de Wilsons Promontory Circuit Trail, die in het belangrijkste bezoekerscentrum Tidal River begint. Beklim Mount Oberon of wandel naar de afgelegen en prachtige Millers Landing. Overnacht op kampeerplaatsen in het park en bekijk de ongelooflijke diversiteit aan inheemse planten, vogels en dieren in het park van dichtbij. Je kunt ook duiken en snorkelen met het betoverende zeeleven in de heldere, beschermde wateren langs de kust.

Hoogtepunten van Wilsons Promontory

 

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Wilsons Promontory.

 

  • Loo-Errn Track naar Tidal River naar Squeaky Beach
  • Mt Oberon Nature Walk
  • Lilly Pilly Gully Circuit
  • South Norman Bay en Little Oberon Bay
  • Millers Landing-Vereker Outlook Trail
  • Tongue Point

 

Loo-Errn Track naar Tidal River naar Squeaky Beach

Deze gemakkelijke wandeling van 30 minuten slingert zich langs de oevers van de Tidal River naar Squeaky Beach en is perfect voor mensen met beperkte mobiliteit. Start bij het informatiecentrum in Tidal River en loop over de boardwalks door het paperbarkmoerasbos en over delicate wetlands naar de rivier. Loop over de voetbrug, waar je kunt vissen of vogels kunt bekijken. Neem een korte omweg naar Pillar Point, waar het uitzicht over Norman Bay en de eilanden ontzagwekkend is. Terug op het hoofdpad ga je omlaag naar Squeaky Beach, waar je voeten een piepend liedje op het witte kwartszand maken.

Mt Oberon Nature Walk

Bekijk de veranderende vegetatie op deze subtiele, maar gestage retourbeklimming van twee uur naar de top van Mt Oberon. Start op het parkeerterrein van Mt Oberon en volg de korte serie treden naar de rotsige aardlagen op de bergtop. Na een klim van één uur, en 3,4 km, word je beloond met een panoramisch uitzicht over de Tidal River, de kust en de eilanden bij Prom. Wees voorzichtig op de onbeschermde kliffen en neem warme kleding mee, aangezien de top ook in de zomer koel en winderig kan zijn.

Lilly Pilly Gully Circuit

Ontdek de gevarieerde vegetatie van de Prom en de kleurrijke hoeveelheid vogels en dieren tijdens deze 6 km lange rondwandeling, die twee tot drie uur duurt. Start bij Lilly Pilly Car Park en volg de voetbrug over de Tidal River, met het prachtige uitzicht over de rivier en Norman Beach. Het pad komt samen met de Lilly Pilly Gully Nature Walk, dwars door eucalyptusbossen, heidevelden aan de kust en gematigde regenwouden. Ga op zoek naar de beste plekjes om koala's en yabby's in hun natuurlijke omgeving te zien. Bekijk kangoeroes, wallaby's en emoes die vredig op de open ruimtes grazen, terwijl de wombats over het wandelpad wegstuiven. Op het mooie picknickpunt halverwege zullen de karmozijnrode rosella's en zeemeeuwen je voedselrestjes maar al te graag opeten. Let op de kleurrijke lentebloemen langs de heidepaden aan de kust. Volg de route door het hoge bos met pezige schorsen terug naar het parkeerterrein.

South Norman Bay en Little Oberon Bay

Start deze drie uur durende wandeling bij het Information Centre in Tidal River. Klim over zandduinen met theebomen naar het zuidelijke uiteinde van Norman Beach, een geweldige plek om te zwemmen, te surfen voor beginners, te windsurfen en te varen. Van hieruit is het een gemakkelijke klim rondom de zijkant van Norman Point naar Little Oberon Bay voor uitzichten over de Anser en Glennie Group of Islands in Bass Strait. Let op de onherbergzame vorm van Cleft Island, ook wel bekend als Skull Rock.

Millers Landing-Vereker Outlook Trail

Deze drie uur durende rondwandeling brengt je naar de afgelegen Millers Landing, op het zuidelijke uiteinde van de Yanakie Isthmus, door bosgebied, open bos en kleurrijke heidevelden. Je zult er snel aan andere dieren wennen die het pad met je delen zoals emoes, kangoeroes, wallaby's en geelstaartkaketoe's, honingzuigers, winterkoningen en roodborstjes. Geniet van de kust van Corner Inlet, waar je 's werelds zuidelijkste plek met mangrovebomen en een vele verschillende watervogels vindt. Bekijk de overblijfselen van een eeuwenoude veehut voordat je door banksia- en eucalyptusbomen naar Lookout Rock en Vereker Outlook klimt. Geniet van de fotogenieke uitzichten over Corner Inlet, Darby Swamp en de duinen van het verderop gelegen Waratah Bay. Wandel dan terug langs Five Mile Road.

Tongue Point

Start in Darby Saddle en volg deze pittoreske 4 uur durende rondwandeling door open bossen met messmate, banksia, varens en casuarina's. Het is een goede manier om je voor te bereiden op het volgende deel, waar je een rotsige richel naar de Sparkes Lookout zult beklimmen. Rust hier uit en les je dorst, terwijl je links en rechts langs de kust kijkt. Je kunt zelfs helemaal naar het noorden Cape Liptrap zien liggen. Of wandel een stukje verder naar Lookout Rocks, met de concurrerende uitzichten over de eilanden langs de kust en het uiterste puntje van Tongue Point eronder. Laat ook je innerlijke avonturier tot leven komen terwijl je onder theebomen, langs rotsachtige plateaus en door de wind geteisterd heidevelden loopt. Het pad brengt je naar het uiteinde van het door de wind geteisterde schiereiland, waar de golven tegen de heldere oranje rotsen eronder beuken. Keer via het kleine, afgezonderde strand Fairy Cove terug naar Tongue Point. De beboste hellingen komen uit in de sprankelende zee, waar zwerfkeien als een geïmproviseerde steiger zijn verspreid. Geniet van het landschap voordat je weer omhoog naar het parkeerterrein terugwandelt.