Mornington Peninsula

Sla Mornington Peninsula niet over

Ten zuiden van Melbourne ligt Port Phillip Bay, een bijna gesloten baai waarlangs uitgestrekte voorsteden van Melbourne liggen. Mornington Peninsula scheidt de baai van de ocean. Het is heuvelachtig en heeft een mild klimaat, waardoor er veel wijnbouw is. In de zomer worden de mooie zand-stranden op het schiereiland druk bezocht. U kunt hier ook nog wel eens pinguins zien.

Deze prachtige omgeving had aantrekkingskracht op koks en wijnmakers, die de regio omtoverden tot een gastronomisch paradijs. De regio Red Hill ademt een artistieke sfeer door de ambachtelijke markten. Het zomerleven is echt goed op het Mornington Peninsula, een zomerparadijs met dorpjes aan het water, wijngaarden, stranden, nationale parken, kunstgalerieën, golfbanen, dayspa’s en restaurants. Het staat bol van romantiek, ontspanning, genieten en avontuur en daarom houden de inwoners van Melbourne van deze plek voor een weekje of een weekend ertussenuit.

Het is één uur rijden vanuit Melbourne</a"> langs Port Phillip Bay naar Frankston, waar een reeks dromerige vakantiedorpen en gouden stranden beginnen. Bezoek Mornington, waar de jachten in de haven dobberen, en kuier op de rustige stranden van Mount Martha, Safety Beach en Dromana. Bekijk de kleurrijke strandhuisjes die in het zand op het schiereiland staan. Langs deze betoverend mooie kustlijn zijn er genoeg dingen te doen. Als u van wandelen houdt, kun je in het Mornington Peninsula National Park op de top van de kliffen wandelen en van de prachtige vergezichten en kangoeroes genieten. Of volg de Fort Nepean Walk langs het doolhof aan tunnels dat Port Phillip Bay beschermt. Of u kunt de Bushrangers Bay Trail aflopen naar de Cape Schanck Lighthouse, langs basaltkliffen en rotsmeertjes. Klim naar de top van het Arthurs Seat State Park, waar u over de baai kunt kijken en het silhouet van Melbourne kunt bewonderen. Voor een echte uitdaging volgt u het Two Bays Trail, een slingerpad van 26 km door bushland en langs de kust. Het is de langste aaneengesloten wandelroute op het schiereiland en door boardwalks, trappen, bruggen en graspaden onderling wordt verboden.

En als u honger heeft gekregen, trek je het binnenland in. Daar vindt u een schilderachtige wijnstreek met 170 wijngaarden en 50 wijnkelders in en rondom Red Hill, Merricks, Balnarring, Moorooduc, Shoreham en Main Ridge. Proef de pinot noir en de chardonnay en loop eens een microbrouwerij binnen. Koop organische groente bij een stalletje langs de weg of pluk, tussen november en april, je eigen aardbeien, bessen en kersen in de fruitboomgaarden. Wandel door olijftuinen en geniet van het uitzicht over de oceaan of picknick in een van de vele openbare en privétuinen. In eeuwenoude rozentuinen, in model geknipte heggendoolhoven en keurig bijgehouden gazons van de historische huizen kun je echt ontspannen.

Als u genoeg gegeten en gedronken hebt, kun je je laten verwennen in een dayspa in Mornington, Red Hill, Fingal, Rye of Portsea. Of ga een balletje slaan op de weelderige, door golfprofessionals ontworpen golfbanen van wereldklasse die het schiereiland biedt. Probeer de Flinders golfbaan maar eens of geniet van de feestelijke sfeer van de Portsea Cascade Pro-Am 2010 in januari. Als u van kunst, ambacht en verzamelen houdt, loop dan eens door de enorme antiekverzameling in een verbouwde appelwinkel in Tyabb. Bewonder het werk van plaatselijke kunstenaars in de galerieën in Mornington, Sorrento en Flinders en geniet van het door natuurschoon geïnspireerde werk op de Coastal Art Trail rondom Port Phillip Bay.

Wijnindustrie

Het Mornington Peninsula is één van de koelste wijngebieden van Australië. Mornington Peninsula is een moderne wijnregio en aan het einde van 1800 en in de jaren '50 was er een aardige wijnindustrie. Maar pas in de jaren '70 werd het gebied pas echt bekend als commerciële wijnproducent. Dit kwam door de aanplanting van wijngaarden door Baillieu Myer.

Vanwege het marginale klimaat kunnen alleen vroeg rijpende druivensoorten zoals Chardonnay en Pinot Noir hier aangeplant worden om een kwaliteitswijn te kunnen produceren. De wijnstokken moeten dan wel beschermd worden tegen de soms krachtige wind die van zee komt en maximaal kunnen profiteren van de beschikbare hoeveelheid zon. Wijnboeren die een ambitie hebben zien hier een grote uitdaging in en de laatste jaren is het aantal wijnhuizen er dan ook enorm toegenomen.

Chardonnay en Pinot Noir worden hier dus veel gebruikt, maar ook de druivensoorten Viognier, Shiraz, Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Riesling en Pinot Gris gedijen hier goed. Ondanks dat er aardig wat regen valt is het tijdens het groeiseizoen soms nodig om de wijngaarden kunstmatig te bewateren.

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Mornington Peninsula.

  • Phillip Island
  • Portsea
  • Sorrento
  • Stonier Winery

Phillip Island

Dit mooie zandeiland ligt op 2 uur rijden (140 km) ten zuidoosten van Melbourne. Phillip Island is vooral bekend vanwege z'n pinguïns en zeehonden kolonies. De pinguïns komen rond zonsondergangopduiken en gaan dan waggelend over het strand op zoek naar hun nesten. Maar dit schattige schouwspel is niet het enige wat Phillip Island u te bieden heeft. U kunt bij The Nobbies zeehonden zien, bij het Conservation Centre koala's vasthouden en voeden en per fiets, te voet of anderszins de ruige‚ zuidelijke kustlijn met zijn ultieme surfstranden verkennen. De stad Cowes biedt een scala aan restaurants die uw smaakpapillen prikkelen met onweerstaanbare verse kreeft en schelpdieren. Maar de stranden op het eiland zijn ook heerlijk om te baden aan zee. De beste tijd voor een bezoek is doordeweeks en buiten de schoolvakanties. Het eiland is per brug met het vasteland verbonden.

Portsea

Het vissersplaatsje Portsea heeft een gezellig centrum met veel restaurantjes en pubs. U kunt vanuit Portsea per ferry oversteken naar Queenscliff, waar de Great Ocean Road begint. Geniet net als de jetset van Melbourne in de kosmopolitische cafés van Portsea. Vanaf het strand kunt u snorkelen of scubaduiken met de vissen, de sea dragons (soort zeepaardje), het zachte koraal en zelfs in onderzeeboten uit de Eerste Wereldoorlog in het marinepark bij Port Phillip Heads.

Sorrento

Het plaatsje Sorrento heeft een fraai historisch centrum, dat wordtgeprezen om zijn mooie gebouwen‚ uitstekende eetgelegenheden en galerieën. U kunt in Sorrento zwemmen met de dolfijnen. Sorrento bevindt zich vlakbij Portsea, op het puntje van het schiereiland tussen rustige stranden aan de baai en de spectaculaire branding van Bass Strait. Speur naar pelsrobben, dolfijnen en jan-van-genten tijdens een wildlife-cruise die vanuit Sorrento vertrekt. Van november tot maart is het snapperseizoen en kuntu vanaf de pieren langs de baai, vanaf de ruige oceaanstranden of vanaf een charterboot naar Bass Strait vissen.

Stornier Winery

Brian Stonier plantte zijn eerste wijngaard aan in 1978 en in de loop der jaren zijn daar vier wijngaarden bijgekomen, steeds op andere locaties. De bodemsoorten lopen uiteen, net als de ligging ten opzichte van zee en wind, de hoeveelheid neerslag, de leeftijd van de stokken en de gebruikte klonen. Inmiddels heeft men zoveel ervaring opgedaan met de specifieke eigenschappen van de diverse terroirs, dat wijnmaakster Geraldine McFaul is begonnen met het bottelen van ‘single vineyard’ wijnen. Voorlopig is daarvan nog onvoldoende beschikbaar en dus beperken wij ons nog even tot de alom bejubelde basiscuvées van Stonier, uniek in hun regionale expressie van de Mornington Peninsula.