Mildura

Rivierstadje aan de Murray River

Het rivierstadje Mildura vormt het centrum van `Victoria´s Food Bowl`. Het ligt aan de Murray River, op zo'n 550 kilometer van Melbourne. Mildura heeft tegenwoordig ca. 30.000 inwoners, en ontleend haar naam aan een schapenboeredrij die hier als eerste was gevestigd - Mildura Homestead. De streek rond Mildura is vermaard om zijn heerlijke eten en wijnen en de beroemde Murray River.

Waarschijnlijk is de naam Mildura afkomstig van inheemse Australische woorden. Echter, de etymologie van Mildura is niet helemaal zeker als in een aantal van de lokale dialecten de woorden verschillende betekenissen hebben. Bij het woord "dura" wordt over het algemeen gedacht aan "aarde", "zand" of "rock", althans in de Latje Latje taal. Echter, het gebruik van het woord 'Mil' kan variëren in de verscheidene dialecten die in de streek worden gebruikt om bijvoorbeeld "rood" of "water" aan te duiden. De interpretatie van de naam Mildura kan dus variëren van "rode aarde" naar "water rock".

Veel Aboriginals leefden rond de plaats van Mildura als gevolg van de overvloed aan voedsel. Lokale stammen waren ondermeer de Latje Latje en Yerre Yerre.

De eerste Europeanen arriveerden in het gebied in 1857 om schapen op de rijke weiden te laten grazen.

Daar ontmoette hij George en William Chaffey.

Het postkantoor opende op 23 januari 1888. Vanwege het gunstige klimaat en de overvloed aan water ontwikkelde de regio zich daarna voorspoedig.

Maar de omstandigheden maken Mildura ook ideaal voor ballonvaren - de Mildura International Balloon Fiesta trekt elk jaar veel bezoekers. thuis voor kunstenaars, schrijvers en creatieve mensen. Het centrum van de kunstenaarsgemeenschap 2012 gereed kwam.

Murray River

De Murray vormt een onderdeel van het 3.750 kilometer lange gecombineerde Murray-Darling riviersysteem, dat zich uitstrekt over de vier Australische deelstaten in het zuidoosten van Australië. De Murray River heeft maar een gering watervolume (met 0,89 m³/s waterdebiet), veel water verdampt onderweg vanwege het droge woestijnklimaat in haar stroomgebied. De Murray River ont-springt in de Great Dividing Range in New South Wales en het zuiden van Queensland De rivier stroomt in eerste instantie naar het noordwesten, alvorens af te buigen en 500 kilometer zuidwaarts te stromen. De wateren van de Murray stromen door verschillende meren, waaronder Lake Alexandrina en de Coorong, voordat hij bij Murray Mouth in de Zuidelijke Oceaan uitmondt.

De eerste Europeanen die de Murray River verkenden, waren Hamilton Hume en William Hovell, die de rivier in 1824 overstaken op de plek waar nu Albury ligt. Hamilton Hume noemde de rivier Hume River, naar zijn vader. In 1830 bereikte Kapitein Charles Sturt de rivier na de Murrumbidgee te hebben bevaren, en noemde de rivier Murray, als eerbetoon aan de toenmalige Britse staatssecretaris van Oorlog en Koloniën, Sir George Murray. Hij wist niet dat dit dezelfde rivier was die Hume en Hovell al eerder hadden gezien, een stuk stroomopwaarts. Sturt zette zijn reis voort en bereikte uiteindelijk de monding van de rivier bij Murray Mouth. Dit gebied werd later zorgvuldiger onderzocht door kapitein Collet Barker in 1831. In 1852 bouwde Francis Cadell een kano en werd de eerste Europeaan die de gehele rivier afvoer.

Vanaf de 19e eeuw echter werden op de rivier stoomboten ingezet voor transport. Rond 1860 voer er een dozijn boten over de rivier, vooral naar de goudvelden.

De Murray bevat een groot gehalte aan uniek rivierleven, onder andere inheemse vissen zoals de murraykabeljauw, forelkabeljauw, gouden baars, macquariebaars, zilverbaars, eel-tailed katvis, Australische spiering en western carp gudgeon. Verder komen er andere waterwezens in voor zoals de short-necked turtle, Murray River crayfish, broad-clawed yabbies en de large clawed shrimp. De gezondheid van de Murray is flink verminderd sinds de Europeanen zich in Australië vestigden, gedeeltelijk door de regu-latie van de rivier. Veel van de inheemse vissen zijn nu zeldzaam of bedreigd. Extreme droogtes in 2000–2007 hebben de rivier sterk aangetast. Geïntroduceerde vissoorten, zoals de karper, Gambusia, weather loach, baars, forel en regenboogforel hebben ook een negatief effect op de inheemse vissen.

Vandaag de dag is het meeste verkeer op de rivier recreatief. Kleine privéboten worden gebruikt voor waterskiën. Woonboten zijn er een bekend verschijnsel, zowel als privé-eigendom als voor verhuur. Er zijn nog een aantal historische raderstoomboten in de vaart. De Murray is natuurlijk ook een populair doel voor watersporters. Wie wil zwemmen, hoeft maar van de boot in het water te springen. De zandstranden bij Cobram en Barooga zijn bijzonder aantrekkelijk, om er een paar uur in de zon te luieren. Yarrawonga bij Lake Mulwala is het grootste binnenwatersportgebied van Australië.

Wijnbouw in de King Valley Regio

King Valley is gelegen in het zuidelijke gedeelte van de North-East zone, op circa 225 kilometer ten noorden van de stad Melbourne. In King Valley werden de eerste wijnstokken al rond 1830 geplant. De wijnindustrie kwam echter pas in de jaren '70 echt op gang gekomen. Italiaanse immigranten kwamen na de Tweede Wereldoorlog naar King Valley om tabak te telen, maar de vraag naar tabak nam af en een aantal initiatiefnemers zien mogelijkheden voor de productie van wijn

De bodem in King Valley is zeker vruchtbaar, maar de verschillen van noord naar zuid zijn zeer groot. De rode kleiachtige grond is hier het meest te vinden en dat verandert in grijsbruine klei en een laag teelaarde. De grond heeft een goede drainage en is poreus. Het gebied heeft een gematigd klimaat en een passend neerslagniveau in de winter en het voorjaar. In januari is de gemiddelde temperatuur 20,6 graden Celsius.

De Chardonnay druif is het meest aangeplant van de witte druivensoorten. Deze druif geeft de wijn veel fruit in zowel de geur als smaak en wordt veel gebruikt als basis van een mousserende wijn. Van de Riesling worden hier voornamelijk droge wijnen gemaakt. Van de blauwe druiven wordt de Cabernet Sauvignon het meest gebruikt. Deze druif geeft ronde, fruitige wijnen met een klein beetje tannine en soms munt of een kruidige ondertoon.

Wijnbouw in de Muyrray Darling & Swan Hill Regio

Murray Darling loopt langs de Murray rivier met een bodem die bestaat uit roodbruine teelaarde en een alkalische ondergrond. Vanwege het grote aantal zonuren is de regio uitstekend geschikt voor het maken van fruitige en zachte wijnen. Het klimaat is continentaal; heet en weinig regen. Vanwege de droogte is het risico op schimmelziekten gering.

Rond 1880 werd de wijnindustrie in Murray Darling & Swan Hill op gang gebracht door enkele bewatering experts. Het gebied begint bij Swan Hill. Zo'n 335 kilometer van Melbourne, gaat dan 50 kilometer naar het noorden, 60 kilometer naar links, om vervolgens weer richting het noorden te gaan naar de stad Mildura. In deze regio heerst een bijna perfect klimaat. Het is er warm en de wijngaarden worden kunstmatig bewaterd. De oogst van de druiven vind hier altijd 's nachts plaats en de droogte geeft goede groei omstandigheden.

De Sultana Thompson druiven (pitloos) worden gebruikt als basis voor consumptiewijnen. Ook de druivensoort Colombard wordt veel in consumptiewijnen gebruikt vanwege de frisse zuren. Cabernet Sauvignon geeft mooie wijnen in dit warme klimaat en de Chardonnay is hier vol en mist wat elegantie.

Hoogtepunten van Mildura zijn:

  • Deakin Estate Winery
  • Houghton Wines
  • Houseboat huren
  • Riviercruise per Radarboot
  • Tall Poppy Wines
  • Trentham Estate

Deakin Estate Winery

Het Deakin Estate heeft in korte tijd een naam weten op te bouwen als producent van typische Australische wijnen, wijnen met veel aromatische kracht en een flinke dosis exotisch fruit. De wijnen zijn afkomstig van een prachtig landgoed, Redcliffs, dat in totaal liefst 600 ha omvat. Hiervan is 250 ha beplant met alle denkbare soorten citrusfruit: sinasappelen, mandarijnen, citroenen en grapefruit. De overige 350 ha zijn bestemd voor de wijnbouw. Vroeger werden de druiven van dit landgoed als tafeldruiven verkocht. In 1980 werd een echte winery neergezet, zodat naar wijnproductie kon worden omgeschakeld.

In de loop der jaren is hard gewerkt aan de kwaliteit, en in 1994 werden de wijnen van dit Estate onder het eigen label op de markt gebracht. Het Estate is vernoemd naar Alfred Deakin, eerste minister van Australië aan het einde van de 19e eeuw. Hij stimuleerde de vestiging van boeren van buiten Australië in deze bijzondere streek, waarmee hij verantwoordelijk is voor de eerste ontginning van deze vruchtbare regio. De omvang van het estate stelt de eigenaren, de familie Yunghanns, in staat een deel van de druiven te verkopen aan grote huizen. Maar het feit dat men zelf ook over deze druiven kan beschikken maakt een snelle expansie mogelijk. Het is zonder enig probleem mogelijk meer flessen te bottelen als daar behoefte aan is. De productie in 1999 bedroeg ruim vier miljoen flessen. Voor de oogst van 2000 is een stijging van ruim 20% voorzien. Het valt daarmee te voorzien dat dit estate een passende bijdrage zal leveren aan de snel stijgende export van Australische wijnen. Het succes is te verklaren uit het karakter van de wijnen: mooi rijk van smaak, en vooral heel typisch voor de druif waar de wijn van gemaakt is, met het accent op heerlijk rijp fruit.

Houghton Wines

Houghton Wines ligt in het hart van de Swan Valley en is vernoemd naar Kolonel Richmond Houghton in 1836. De eerste commerciële wijnen werden in 1859 geproduceerd. Het pittoreske wijnhuisheeft 50 hectare wijngaard beplant met druivensoorten zoals Verdelho, Chardonnay, Semillon en Chenin Blanc.

Houseboat huren

Op de Murray River "logeren" is de beste mogelijkheid kennis te maken met de trotse rivier. Om als "kapitein" een Houseboat te mogen besturen is alleen het bezit van een geldig rijbewijs vereist. Houseboats kunnen in vele plaatsjes aan de rivier worden gehuurd. Het werkt op vergelijkbare manier als een camper huren, u dient een verzekering te nemen ter afdekking van schadegevallen.

Riviercruise per Radarboot

Romantischer en stemmiger is de reis op de historische schoepenradstoomboot, die tot op vandaag nog op de Murray vaart. Met oude houten stoomboten gaan de passagiers op hun ouderwetse reis terug naar de vorige eeuw. Een echte belevenis is het bij zonsondergang en onder het genot van een drankje op het dek aan zich voorbij te zien gaan van het ongerepte oerbos. De roep van de kookaburra's, die korte tijd later in zwermen op-vliegen, maken het beeld van een harmonische natuur compleet.

Tall Poppy Wines

Tall Poppy Wines heeft 200 hectare aan wijngaarden in twee verschillende gebieden, te weten Dareton (New South Wales) en Robinvale (Victoria). De wijngaarden liggen in het wijngebied Murray-Darling, vlakbij de grootste rivier van Australië, de Murray. Barry Avery en Brian Ferry zijn de wijnmakers van Tall Poppy. De twee zijn voorlopers in de regio als het gaat om het wijnmaken. Hun kennis is een belangrijke factor in de ontwikkeling van Murray-Darling als wijnregio.

Trentham Estate

De familie Murphy kwam in 1909 vanuit Ierland naar Australië en ze waren een van de eerste die een wijngaard in Merbein oprichtte. In 1960 verhuisde de familie naar Trentham Cliffs. Trentham Cliffs was een ooit een grote schapenpost. Jack en Moya Murphy richtte hun boerderij op en verbouwden citrusvruchten, groenten en druiven. In 1984 werd de eerste oogst verwerkt en in 1988 richtte hun zoons, Anthony en Patrick, Trentham Estate op. Het wijnhuis maakt vandaag de dag mooie wijnen en is nog steeds in handen van de familie Murphy.