Little Desert National Park

Little Desert National Park

Het Little Desert National Park ligt aan de westzijde van Victoria, het wordt aan de oostkant begrenst door de Wimmera River en aan de westkant door de grens met South Australia. Het nationale park bestaat uit drie delen, het "Western Block", het "Central Block" en het "Eastern Block".

De naam van het park is enigszins verwarrend, aangezien het voornaamste vegetatietype geen woestijn maar mallee scrubland is. Bovendien is Little Desert met een oppervlakte van 1326,47 km² (iets minder dan de provincie Utrecht) niet echt klein.

In 1955 werd het 9,45 km² grote Kiata Lowan Sanctuary opgericht ter bescherming van de thermometervogel (Leipoa ocellata). In 1968 werd dit beschermde natuurgebied uitgebreid met 945 hectare en hernoemd tot Little Desert National Park. In 1986 bereikte het nationale park zijn huidige grootte met de toevoeging van het westelijke en centrale deel van Little Desert.

Er komen meer dan 670 plantensoorten in Little Desert voor. Het oostelijke blok is vooral rijk aan banksia's en theebomen. Stringybark, een Eucalyptus-soort domineert in het centrale blok. Gele en rode gombomen en cipressen zijn te vinden in het westelijke blok. De gemiddelde neer-slag in Little Desert bedraagt 480 mm per jaar, hoewel het oostelijke deel van het nationale park met 400 mm per jaar droger is dan het westelijke deel met 600 mm per jaar.

In Little Desert leven meer dan 220 vogelsoorten, waaronder de thermometervogel, de geelvleugel-honingeter, het blauw koninkje en verschillende pape-gaaien. Andere diersoorten die in dit nationale park leven zijn de voskoesoe, de oostelijke grijze reuzenkangoeroe en de baardagame.

Verscheidene kampeermogelijkheden bevinden zich in en rondom Little Desert. In het nationale park zijn meerdere wandelroutes uitgezet.

Hoogtepunten van Little Desert National Park

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Little Desert National Park.

  • Vogelsoorten
  • Verschillende plantensoorten
  • Verschillende wandelroutes