Great Ocean Road

Volg de Great Ocean Road tijdens uw rondreis

De rit langs de westkust van Victoria behoort tot de unieke belevenissen in Australië. Niet zonder reden wordt de Great Ocean Road beschreven als één van de mooiste kustwegen ter wereld. De weg - met een lengte van ca. 240 km - ligt tussen de steden Torquay (aan de oostkant) en Warrnambool (aan de westkant).

In 1919 werd de aanleg begonnen door soldaten die van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) terugkwamen. Ze bouwden eraan tot aan 1932. De Great Ocean Road werd gewijd aan de slachtoffers van de oorlog en is dientengevolge het grootste oorlogsmonument voor slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

 

De weg wordt veel gebruikt door toeristen, die het Port Campbell National Park, het Cape Otway National Park en de verder westelijk gelegen adembenemende keten van steile rotsklippen willen bezoeken. Van regenwouden en rivieren tot oude vulkanen en verweerde kustlijnen. De Great Ocean Road heeft de meest diverse natuur in petto.

 

Langs de weg zijn talloze parkeerplaatsen en scenic lookouts aangelegd. Voor een deel rijdt u dwars door het regenwouden van het Cape Otway National Park.

De Great Ocean Road vormt een reis door de geschiedenis van de vissersdorpen en zeehavens aan de zuidwestkust van Victoria. U kunt de Great Ocean Road op uw gemak per huurauto verkennen, en her en der wandeltochten maken en genieten van het uitzicht.

 

Wilt u ook uw andere zintuigen eens prikkelen? De landschappen van de Great Ocean Road zullen u zeker het water in de mond doen lopen met heerlijke verse, plaatselijke producten, uitstekende restaurants en geweldige wijngebieden. Ga naar de bron van de verrukkelijke plaatselijke delicatessen. Voor zeevis loop je in een willekeurig stadje de trappen af naar de werf. De visserscoöperaties in Lorne en Apollo Bay mag je zeker niet missen. Proef die goddelijke bessen op de boerderijen in Colac, Heywood, Gellibrand en Deans Marsh. Of als u van gourmetkaas houdt, bezoekt u de delicatessenwinkel in Allansford, Timboon en Cooriemungle. Wijnmakerijen in koele klimaten vindt u overal langs de Great Ocean Road, dus las gerust een pauze in in Colac, Apollo Bay, Timboon, Geelong en Henty. U kunt overal in de streek ook genieten van de culinaire hoogstandjes en de warme gastvrijheid in de restaurants, cafés en tearooms.

Accommodaties op de Great Ocean Road

Southern Ocean Villas

Southern Ocean Villas

Southern Ocean Villas zijn stijlvolle villa's gelegen aan de rand van het Port Campbell National Park. Klik hier voor meer informatie.

Captains at the Bay

Captains at the Bay

Captains at the Bay is een fijne en kleine B&B en beschikt over 11 kamers. Klik hier voor meer informatie.

Oscars Waterfront Boutique Hotel | rondreis Australië

Oscars Waterfront Boutique Hotel

Oscars Waterfront Boutique Hotel is gebouwd in Frans-Provençaalse stijl. Klik hier voor meer informatie.

D'Altons Resort

D'Altons Resort

D'Altons Resort is een eenvoudig bungalow-resort en harmonisch geïntegreerd in de natuur. Klik hier voor meer informatie.

Merrijig Inn | accommodatie in Port Fairy

Merrijig Inn

Marrijig Inn is Victoria’s oudste gastenhuis - een bijzondere ervaring met historische charme en een gezellige sfeer. Bekijk meer!

Levendige Aboriginalcultuur

Aboriginalverhalen verbinden de landschappen van de Great Ocean Road met elkaar: van Wathaurong in Geelong tot de Gunditjmara-streek in het westen. Proef echte bushtucker, leer meer over eeuwenoude medicijnen en kijk in Geelong hoe men een boemerang gooit en de didgeridoo bespeelt. Leer het belang van een plaats in een uitgedoofde vulkaan nabij Tower Hill van de Gunditjmara-bevolking kennen. In Condah, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen, ziet u stenen huizen en visvallen die in een permanent Aboriginaldorpje zijn achtergelaten.

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Great Ocean Road.

Torquay

In Torquay, nog geen 100 km ten zuiden van Melbourne, begint de ware Road Movie. Langs dit gedeelte van de kust verrichten surf-acrobaten op de meters hoge golven hun kunsten op de planken. Die sport is hier wel het summum. Bells Beach en Jan Luc behoren tot de bekendste surfgebieden ter wereld. Met Pasen komen hier jaarlijks de beste ruiters op de golven samen, om zich op de hoge golven te meten in het kader van de wereldkampioen-schappen.

Lorne

De Great Ocean Road gaat verder naar Lorne, in de zomervakantie één van de populaire bestemmingen van de Melburnians, zoals de bewoners van de hoofdstad van de deelstaat zichzelf noemen. Watersport en vissen staan hier wat de vrijetijdsactiviteiten betreft aan de top. In Lorne vindt u tal van cafés, restaurants en hotels. Luier op het gouden zand van Lorne.

Apollo Bay

Het weggedeelte tussen Lorne en Apollo Bay is zeer fraai, hieraan heeft de Great Ocean Road mede ijn onderscheiding te danken als één van de aantrekkelijkste kustwegen ter wereld. Bij de aanleg van de weg heeft men elk afzonderlijke bocht van de kust willen volgen. Apollo Bay is een fraai gelegen dorpje, meteen bij de kust aan een kiezelstrand. Als u wat hoger op de heuvel staat achter het plaatsje is het uitzicht over de kust en de zee fenominaal. In de heuvels liggen enkele kleine verblijfsaccommodaties. Het is wel zaak om in de weekends een reservering te maken voor zowel een hotel als het diner. Doorgaans is alles hier dan helemaal volgeboekt. In Apollo Bay kunt u zwemmen, surfen, zeekajakken of vissen.

Cape Otway National Park

Na Apollo Bay verlaat de Great Ocean Road eventjes de kust en doorkruist het Cape Otway NP. In het noorden wordt het park begrensd door het regenwoud, in het zuiden door de rotsachtige kust, die glanzend als zilver de diepblauwe zee in duikt. In het Cape Otway National Park ziet u denderende watervallen en schitterende kloven. U kunt er ook door de toppen van eeuwenoude mosbomen wandelen. Maak een boottocht door kloven en langs spectaculaire grotten in Cape Bridgewater. Bekijk de eeuwenoude kalksteentorens die in Bay of Islands over de oceaan lijken te zweven. Wilt u uw benen even strekken? U ziet verlaten zandstranden, dichtbegroeide wouden en enkele van de hoogste zeekliffen van Australië op de 91 km lange Great Ocean Walk.

Moonlight Head

Moonlight Head is de hoogste steile kust ter wereld. Meer dan 60 m steken de kliffen boven de zee uit. U kunt wandelen naar de rand van de kliffen, waar lookouts platforms zijn gemaakt.

Port Campbell

Port Campbell is een klein dorpje, met slechts 200 inwoners en een handvol verblijfsaccommodaties. Het plaatsje ligt meteen aan de Great Ocean Road en is ook het plaatsje dat het dichtst bij de spectaculaire rotsformaties ligt waar de kustweg zo bekend om is. Port Campbell heeft een kiezelstrand en een klein haventje, waar vissers vandaan vertrekken om krabben te gaan vangen.

Twelve Apostles, The Arch & London Bridge

De 'Twelve Apostles' is een formatie van 12 enorme rotsen aan de Great Ocean Road, tussen Port Campbell en Warnambool. De formatie is genoemd naar de twaalf apostelen van Jezus. De rotsen zijn van kalkzandsteen en steken vlak voor het zandstrand van het Port Campbell NP op uit zee. De twaalf reusachtige rotsen hebben duizenden jaren lang de wind en de branding kunnen weerstaan. Even verder naar het westen ligt de 'London Bridge', een enorme natuurlijke brug met twee door het zeewater uitgesleten brugbogen. Eén daarvan is in 1990 ingestort. Een andere indrukwekkende formatie is 'The Arch', een enorm rotsblok die als een zuil uit de oceaan omhoog steekt.

De 'Twelve Apostles', 'The Arch' en de 'London Bridge' vormen de grootste toeristische attractie langs de Great Ocean Road. Er zijn tal van parkeerplaatsen, boardwalks en viewing platforms gemaakt, die een spectaculair zicht bieden op de rotsformaties, onder het constante gebeuk van de zuidelijke oceaan op de rotsen. Het is ook mogelijk om er met een helikopter hier rondvluchten te maken. De Great Ocean Road heeft dit gebied ontsloten en tot de icoon van het boeiende en veelzijdige landschap van Victoria gemaakt.