Grampians National Park

Zandsteengebergte de Grampians

Het Grampians National Park ligt in het zuidwesten van Victoria en omvat een oeroud zandsteengebergte. Het gebied kreeg zijn naam in 1836 van Major Thomas Mitchell, die de Grampians op de Grampian Mountains in Schotland vond lijken. Bij de Aboriginals worden de Grampians aangeduid als "Gariwerd". De stammen van de Jardwadjali en Djab Wurrung zijn van oudsher de bewoners van het gebied. In 1984 werd 1.672 km² van de Grampians beschermd als nationaal park. Het Grampians National Park ligt ongeveer 250 km westelijk van Melbourne en op maar een uur rijden van Warrnambool aan de kust.

Het ruige zandsteengebergte van de Grampians verheft zich plotseling uit uit de omliggende vlakte. Meer dan 400 miljoen jaar geleden is dit gebergte door zware aardbevingen ontstaan. Daarna hebben wind, regen en rivieren het uitgeslepen tot één van de indrukwekkendste landschappen van Australië.

Bergbossen met Eucalyptus-soorten als de rode gomboom en de stringybark en varens domineren het landschap van het Grampians NP. Meer dan 970 plantensoorten komen voor in het gebied. Er leven zo'n 40 zoogdierensoorten, zoals de oostelijke grijze reuzenkangoeroe, de roodnek wallabie, de voskoesoe en de koala. Meer dan 200 vogelsoorten leven in het Grampians NP, waaronder de langsnavelkaketoe en de helm-kaketoe.

In het noorden van het Grampians National Park bevinden zich bij Ngamadjidj Shelter enkele grotschilderingen van Aboriginals. Centraal in het nationale park liggen de MacKenzie Falls, 'The Balconies' en de Wonderland Range. De Wonderland Range is een gebied met meerdere geologische bezienswaardigheden, zoals de Grand Canyon, de Lady Hat Silent Street en The Pinnacle.

Meer dan 50 wandelroutes lopen er door de Grampians. Tot de populairste daarvan hoort de Wonderland Range. Dit pad begint in de Grand Canyon, die zelfs de geringste geluiden met een geweldige echo laat weerklinken. Stil wordt het daarentegen in de Silent Street. Wandelaars horen alleen nog maar het gaan van hun eigen voetstappen. De Silent Street leidt naar de top van de Pinnacle Lookout met een van de vele adembenemende uitzichten over de Grampians, waaraan maar geen einde schijnt te komen.

De geschiedenis van de Grampians is tevens de geschiedenis van de Aboriginals. In de Grampians zijn talrijke overblijfselen van de oorspronkelijke bewoners van Australië te vinden. Tot nu toe werden hier meer dan 4.000 verschillende rotstekeningen gevonden, die tussen de 200 en 2.000 jaar oud zijn. Deze tekeningen zijn een expressie van hun visies, mythen en legenden. Bij het Lake Condah bevinden zich nog bouwwerken, die wel 6000 jaar oud zijn. Het Brambuk Living Cultural Center in Halls Gap beschikt bovendien over een bezienswaardige opzet van een collectie over de cultuur van de Aboriginals.

Bergbeklimmen

Voor geoefende bergbeklimmers zijn de Grampians een niet te evenaren paradijs voor hun sport. De "Grand Stairway", de beklimming van de Mount Rosea, is voor hen, die het avontuur zoeken, de aangewezen plek. Overhangende rotsen met de smalste bergkammen boven de afgrond geven aan de bestijging een bijzondere kick.

Wijnbouw

De wijngeschiedenis van de regio Grampians gaat terug naar 1850. De eerste honderd jaar gebeurde er niet heel veel op wijngebied en pas in de jaren '50 en '60 kwam de kwaliteit pas goed naar voren. Het wijngebied heette vroeger Great Western en verkreeg voornamelijk bekendheid als gebied dat mousserende wijnen maakt. De focus is nu op premium tafelwijnen die gemaakt worden van kwaliteitsfruit zoals Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Riesling.

Bodem & Klimaat
Grampians liggen tussen een koud en warm gebied en daarom duurt het meestal een tijd voordat het er echt warm wordt. Tegenover warme dagen staan koude nachten. De bodem is hier grijs en heeft een goede drainage nodig. Ook zijn er delen met vruchtbaar roodbruine grond.

De wijnen

De wijnen van de Shiraz druif hebben een uitstekende kwaliteit en ook van de Chardonnay worden mooie, intense wijnen met een fijne, lange nasmaak.

Hoogtepunten van Grampians National Park zijn:

MacKenzie Falls

De MacKenzie Falls is een waterval van ongeveer 25 meter hoog en 20 meter breed.

The Balconies

The Balconies is een rotsformatie die zich boven een diep dal bevindt.

The Grand Canyon & Lady Hat Silent Street

De Grand Canyon en de Lady Hat Silent Street zijn beide ravijnen die respectievelijk erg breed en erg smal zijn.

The Pinnacle

The Pinnacle is een rotspunt boven de Wonderland Range, die wandelaars kunnen beklimmen.

Halls Gap

Ingebed tussen Mount Difficult en Mount William Ranges ligt het kleine plaatsje Halls Gap in het hart van de Grampians. De "National Parks" en de aangrenzende eucalyptusbossen zijn het leefgebied van de vele koala's. Het "snurken" van de in de bomen slapende dieren begeleidt de bezoekers op hun wandelingen. Halls Gap is een gunstig startpunt, om kennis te maken met de Grampians. Het park is goed toegankelijk per auto, verschillende mooie routes slingeren door het fraaie landschap.