Goulburn Valley

Wijngebied Goulburn Valley

Goulburn Valley is gelegen in het noordoosten van Victoria, op een paar honderd kilometer ten noorden van Melbourne. De Goulburn Valley heeft één subregio; Nagambie Lakes.

Wijnbouw

De regio kende op wijngebied vele pieken en dalen en pas na 1969 kwam de wijnindustrie pas echt op gang. Goulburn is een warm, maar geen heet gebied. In het voor- en najaar regent het zeer matig en daardoor is kunstmatige irrigatie nodig. De bodem bestaat hier het meeste uit teelaarde en een groffe ondergrond. De druivensoort Rijn-Riesling domineert hier en de Chardonnay geeft hier volle wijnen. De wijnen die van de Marsanne worden gemaakt zijn er van exceptionele kwaliteit. Shiraz wordt hier ook veel verbouwd en geeft een zeer goede kwaliteit.

Hoogtepunten van Goulburn

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Goulburn.

  • Chateau Tahbilk
  • McPherson Wines
  • Mitchelton Winery

Chateau Tahbilk

Chateau Tahbilk is een van de oudste domeinen van Australië, gesticht in 1860 en sinds 1925 in het bezit van de familie Pubrick. Men heeft hier van oudsher een sterke voorliefde voor druivenrassen uit de Rhône, zoals onder meer blijkt uit een in 1860 aangeplante wijngaard met Syrah en een wijngaard uit 1927 met Marsanne. Uit het veelzijdige assortiment introduceren we allereerst de ‘gewone’ Marsanne, een van de meest geliefde wijnen van Australië.

McPherson Wines

De geschiedenis van McPherson Wines begint in 1969. De jonge Andrew McPherson en zijn vader Jock startten met McPherson. De winery bleef groeien en in het begin van 2000 werd er een nieuwe winery neergezet in Victoria. Vandaag de dag zijn de vrouw van Andrew, Nicki, dochter Alexandra, en zoon Angus nauw betrokken bij de wijnproductie van McPherson Wines. McPherson produceert Australische wijnen van populaire druivenrassen als bijvoorbeeld Cabernet, Shiraz en Chardonnay. De familie McPherson bezit wijngaarden in het Murray-Darling gebied, maar ook in de prestigieuze Goulburn Valley. Een combinatie van traditioneel vinifiëren en ultramoderne technologie verzekert dat iedere Mcpherson-wijn fruitig, zuiver en typerend is voor wat er op het etiket staat.

Mitchelton Winery

In 1967 kocht Ross Shelmerdine, met behulp van Colin Preece, een stuk grond in het Nagambie district en noemde het Mitchelton, een verbastering van de stad Mitcheltown. Mitchelton heeft een reputatie opgebouwd voor de constante hoge kwaliteit van de tafelwijnen en won in 1978 de eerste trofee. De wijnen worden vandaag de dag naar ongeveer 18 landen geëxporteerd.