Geelong

Havenstad Geelong

Geelong is de op één na grootste stad van de staat Victoria. Het is een havenstad met ruim 205.000 inwoners. Daarnaast is Geelong een van de grootste provinciesteden in Australië. De stad ligt aan de Coriobaai, 75 kilometer ten zuidwesten van Melbourne.

Geelong is bekend als poort tot diverse belangrijke toeristische attracties zoals de Great Ocean Road, de Shipwreck Coast en het Bellarine-schiereiland. Daarnaast is Geelong de thuisstad van de Geelong Football Club, een Australian Football-team met als bijnaam The Cats. Het Wereldkampioenschap wielrennen 2010 is toegewezen aan Geelong.

 

Wijnbouw

In Geelong liggen de wijngaarden liggen vrij ver van de stad en zeer verspreid. Gedurende de 19e eeuw was Geelong een van de grootste wijngebieden in Australië. De wijnindustrie is hier opgezet door Zwitserse immigranten en in 1861 waren er circa 225 hectare wijngaarden. Helaas liep het allemaal anders, want ongeveer 40 jaar later was er niet veel meer over van het wijngebied. Oorzaak hiervan was de alles vernietigende ziekte phylloxera en een hevige concurrentie vanuit andere regio's in Australië. Pas in de jaren '60 en '70 werd het gebied weer opgebouwd als wijnregio, maar het is nooit meer geworden wat het was.

 

Bodem & Klimaat

Het klimaat in Geelong is koel en dat komt door de zee. De zomers zijn er droog, maar er staat wel een harde wind vanuit het zuiden. Ook komen er hagelstormen voor, maar de regen valt dan weer mee. Irrigatie is dan wel weer noodzakelijk. De bodem varieert van zand tot teelaarde en klei. Geelong is met dit alles geen gemakkelijk gebied op wijn te produceren.

 

De wijnen

De Chardonnay wijnen worden beter in kwaliteit en ook de kwantiteit groeit steeds meer. De Sauvignon Blanc doet het hier minder goed vanwege het klimaat en de harde wind. Van de blauwe druiven doen de Pinot Noir, Shiraz en Cabernet Sauvignon het hier goed.

Hoogtepunten van Geelong

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Geelong.

  • Bannockburn Vineyards
  • National Wool Museum

Bannockburn Vineyards

Bannockburn Vineyards is in 1974 opgericht door Stuart Hooper met de aanleg van 3 hectare Shiraz nabij Bannockburn. Het wijnhuis is door de jaren heen gegroeid en is een van de hoogst aangeschreven kleine wijnhuizen in Australië. Zijn passie om een fles rode wijn met zijn vrienden en familie te delen en de droom om wijnen van zijn eigen wijngaard te maken, hebben tot de oprichting van Bannockburn Vineyard geleidt. De wijngaard is inmiddels uitgebreid met de druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Sauvignon Blanc en Riesling en beslaan zo'n 25 hectare.