Echuca

Rivierhaven Echuca aan de Murray River

Echuca ligt aan de oever van de Murray River, op de grens met de deelstaat New South Wales. Aan het einde van de 19e eeuw was Echuca een belangrijkste rivierhaven van Australië. Getuigen daarvan zijn de reusachtige aanlegplaatsen, die gebouwd werden van het hout van de eucalyptusbomen. De laatste schoepenradboten van de eens zo grote handelsvloot liggen in Echuca voor anker en bieden nu tochten aan. Tegenwoordig is het een belangrijk regionaal centrum in de Murray vallei en wordt toerisme steeds belangrijker.

Murray River

De Murray vormt een onderdeel van het 3.750 kilometer lange gecombineerde Murray-Darling riviersysteem, dat zich uitstrekt over de vier Australische deelstaten in het zuidoosten van Australië. De Murray River heeft maar een gering watervolume (met 0,89 m³/s waterdebiet), veel water verdampt onderweg vanwege het droge woestijnklimaat in haar stroomgebied. De Murray River ont-springt in de Great Dividing Range in New South Wales en het zuiden van Queensland De rivier stroomt in eerste instantie naar het noordwesten, alvorens af te buigen en 500 kilometer zuidwaarts te stromen. De wateren van de Murray stromen door verschillende meren, waaronder Lake Alexandrina en de Coorong, voordat hij bij Murray Mouth in de Zuidelijke Oceaan uitmondt.

De eerste Europeanen die de Murray River verkenden, waren Hamilton Hume en William Hovell, die de rivier in 1824 overstaken op de plek waar nu Albury ligt. Hamilton Hume noemde de rivier Hume River, naar zijn vader. In 1830 bereikte Kapitein Charles Sturt de rivier na de Murrumbidgee te hebben bevaren, en noemde de rivier Murray, als eerbetoon aan de toenmalige Britse staatssecretaris van Oorlog en Koloniën, Sir George Murray. Hij wist niet dat dit dezelfde rivier was die Hume en Hovell al eerder hadden gezien, een stuk stroomopwaarts. Sturt zette zijn reis voort en bereikte uiteindelijk de monding van de rivier bij Murray Mouth. Dit gebied werd later zorgvuldiger onderzocht door kapitein Collet Barker in 1831. In 1852 bouwde Francis Cadell een kano en werd de eerste Europeaan die de gehele rivier afvoer.

Vanaf de 19e eeuw echter werden op de rivier stoomboten ingezet voor transport. Rond 1860 voer er een dozijn boten over de rivier, vooral naar de goudvelden.

De Murray bevat een groot gehalte aan uniek rivierleven, onder andere inheemse vissen zoals de murraykabeljauw, forelkabeljauw, gouden baars, macquariebaars, zilverbaars, eel-tailed katvis, Australische spiering en western carp gudgeon. Verder komen er andere waterwezens in voor zoals de short-necked turtle, Murray River crayfish, broad-clawed yabbies en de large clawed shrimp. De gezondheid van de Murray is flink verminderd sinds de Europeanen zich in Australië vestigden, gedeeltelijk door de regu-latie van de rivier. Veel van de inheemse vissen zijn nu zeldzaam of bedreigd. Extreme droogtes in 2000–2007 hebben de rivier sterk aangetast. Geïntroduceerde vissoorten, zoals de karper, Gambusia, weather loach, baars, forel en regenboogforel hebben ook een negatief effect op de inheemse vissen.

Vandaag de dag is het meeste verkeer op de rivier recreatief. Kleine privéboten worden gebruikt voor waterskiën. Woonboten zijn er een bekend verschijnsel, zowel als privé-eigendom als voor verhuur. Er zijn nog een aantal historische raderstoomboten in de vaart. De Murray is natuurlijk ook een populair doel voor watersporters. Wie wil zwemmen, hoeft maar van de boot in het water te springen.

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Echuca.

  • Houseboat huren
  • Riviercruise per Radarboot

Houseboat huren

Op de Murray River "logeren" is de beste mogelijkheid kennis te maken met de trotse rivier. Om als "kapitein" een Houseboat te mogen besturen is alleen het bezit van een geldig rijbewijs vereist. Houseboats kunnen in vele plaatsjes aan de rivier worden gehuurd. Het werkt op vergelijkbare manier als een camper huren, u dient een verzekering te nemen ter afdekking van schadegevallen.

Riviercruise per Radarboot

Romantischer en stemmiger is de reis op de historische schoepenradstoomboot, die tot op vandaag nog op de Murray vaart. Met oude houten stoomboten gaan de passagiers op hun ouderwetse reis terug naar de vorige eeuw. Een echte belevenis is het bij zonsondergang en onder het genot van een drankje op het dek aan zich voorbij te zien gaan van het ongerepte oerbos. De roep van de kookaburra's, die korte tijd later in zwermen op-vliegen, maken het beeld van een harmonische natuur compleet.