Ballarat

Goudzoekersstadje Ballarat

Ballarat is één van grootste steden in het binnenland van Victoria. De stad ligt ongeveer 105 km ten noordwesten van Melbourne, op een hoogte van 440 meter. De stad heeft een bevolking van ruim 90.000 inwoners. Ballarat is meer dan de moeite waard voor een kort bezoek.

In 1851 werd nabij Ballarat goud ontdekt, wat de instroom van ongeveer 10.000 goudzoekers in minder dan een jaar tijd tot gevolg had. Dit zorgde ervoor dat het kleine dorpje veranderde in de grootste binnenlandse stad in Victoria. Ballarat staat ook bekend als de plaats van de enige gewapende burgeropstand (de Eureka Stockade) die plaatsvond op 3 december 1854. Na de 1880's liep de groei terug en werd de stad al snel door Melbourne over-schaduwd, maar het bleef een belangrijk regionaal centrum, waardoor veel van het erfgoed behouden bleef.


Trams

Tot 1971 had de stad een elektrische tram, die daarna vervangen werd door bussen. Een kleine gedeelte van het tramnetwerk - aan de westelijke kant van de stad bij het Lake Wendouree - wordt nog gebruikt als een museumlijn. Deze wordt beheerd door het Ballarat Tramway Museum. Recentelijk zijn er studies geweest om gedeeltes van het oorspronkelijke netwerk weer in dienst te stellen als tram of lightrail voor toeristen en ter ontlasting van de druk bezette bussen.


Hoogtepunten van Ballarat zijn:

  • Ballarat Wildlife Park
  • Sovereign Hill

Ballarat Wildlife Park

In het Ballarat Wildlife Park is het mogelijk kangoeroes te voeren en te aaien. Ook emoes lopen vrij rond en kunnen gevoerd worden. Andere dieren in het park zijn koala's, wombats en Tasmaanse duivels.

Sovereign Hill

Sovereign Hill is het grootste openluchtmuseum van Australië. Men heeft hier een goudzoekersstadje uit vervlogen tijden nagebouwd. Bezoekers gaan terug naar de tijd van van de vroegere bloeiperiode van de goudvondsten. Zij kunnen nu zelf proberen met behulp van de goudzeef naar goud te zoeken.