Woomera

Gelegen bij een wapentestterrein van het Australisch leger

Het plaatsje Woomera ligt op de zuidoostelijke uithoek van de Woomera Prohibited Area (WPA) en wordt door het Australische Ministerie van Defensie beheerd. Woomera ligt langs de Stuart Highway, halverwege tussen Port Augusta en Coober Pedy. Woomera heeft ook een militair vliegveld.

In de jaren 1960 verbleven er meer dan 6.000 wetenschappers en militairen en was het dorp voor buitenstaanders verboden terrein. Tegenwoordig is Woomera vrij toegankelijk — met onder meer een hotel — en er wonen nog ongeveer 140 mensen (volkstelling 2016). Binnen het Woomera Prohibited Area liggen ook een aantal plaatsen die belangrijk zijn voor de Aboriginals.

Woomera Prohibited Area

De Woomera Prohibited Area is een wapentestterrein van het Australisch leger. Het gebied beslaat zo'n 127.000 km², oftewel ongeveer een achtste deel van de deelstaat. Het is daarmee het grootste militair domein ter wereld. De WPA is woestijngebied, merendeels vlak en bestaat uit steen- en zandvlakten en droge zoutmeren. Het in 1947 opgerichte gebied komt overeen met de Woomera Test Range, het eigenlijke wapentestgebied, dat erop gelegen is. In de WPA worden raketten en munitie uitgetest, alsook andere proeven en trainingen uitgevoerd, door het leger. In de jaren 1960 voerde het Verenigd Koninkrijk hier ook kernproeven uit. In 2010 landde de Japanse ruimtesonde Haya-busa met materiaal van de planetoïde Itokawa in de WPA.

Hoogtepunten van Woomera

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Woomera.

  • Militair vliegveld
  • In de buurt van Cooper Pedy