Robe

Klein, strategisch gelegen plaatsje

Robe is een klein, maar strategisch gelegen, plaatsje dat halverwege ligt op de route van het Grampians National Park via de kustweg naar Adelaide. Robe ligt net ten zuiden van het Coorong National Park, 350 km zuidoostelijk van Adelaide en 130 km noordwestelijk van Mount Gambier. Robe heeft een bevolking van ca. 800 inwoners.

Aboriginals waren de eerste bewoners van het gebied rond Robe Al snel na de eerste explorers arriveerden de eerste settlers. In 1846 was Robe de 3e haven van South Australia, vooral vanwege de export van wol en paarden. Vanaf het midden van de 19e eeuw werd de haven ook druk bezocht door goudzoekers op weg naar de goudvelden in Victoria (rond Ballarat).

Robe is vandaag de dag wat rustiger dan vroeger, maar vanuit de haven varen vissers uit op zoek naar kreeft en haai t.b.v. de export.

In het plaatsje zijn nog een groot aantal historische gebouwen bewaard gebleven, zoals het Customs House, Robe House en de Caledonian Inn.

Hoogtepunten van Robe

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Robe.

Grampians National Park

Het Grampians National Park ligt in het zuidwesten van Victoria en omvat een oeroud zandsteengebergte.

Meer dan 400 miljoen jaar geleden is dit gebergte door zware aardbevingen ontstaan. Daarna hebben wind, regen en rivieren het uitgeslepen tot één van de indrukwekkendste landschappen van Australië. Bergbossen met Eucalyptus-soorten als de rode gomboom en de stringybark en varens domineren het landschap van het Grampians NP.

Coorong National Park

De Coorong ligt tussen die twee duingordels in. Het is een zilte lagune met een lengte van ruim 100 km. Hier en daar komen ook andere habitats voor, zoals zoetwatermeren en slikplaten, vooral aan de zuidkant. Het natuurpark vormt een belangrijk broedgebied voor Australische trekvogels.

Mount Gambier

De grootste attractie van Mount Gambier is het kratermeer Blue Lake. Dit is een uitgedoofde vulkaan, waar zich een meer in heeft gevormd met een donkerblauwe kleur.