Port Pirie

Een haven- en industriestad

Port Pirie is een haven- en industriestad, die ongeveer 224 km ten noorden van Adelaide ligt (aan het oostzijde van de Spencergolf). De stad is - met ongeveer 13.500 inwoners - de zesde stad van South Australia. De stad heeft de grootste smeltoven voor lood ter wereld, uitgebaat door het bedrijf Nyrstar – de oven verwerkt ook de metalen zilver, zink, koper en goud.

Voordat Europeanen zich hier vestigden, werd deze plek bewoond door de inheemse stam Nukunu. De plaats werd Tarparrie genoemd, waarvan wordt aangenomen dat het "modderbeek" betekent. Als eerste Europeaan zag Matthew Flinders deze plek in 1802 vanaf de boot waarmee hij de Spencergolf verkende. De eerste ontdekking over land staat op naam van ontdekkingsreiziger Edward Eyre toen hij de gebieden rondom Port Augusta verkende. John Horrocks ontdekte voorts een pas door de Flinders Ranges naar de kust; deze pas wordt nu Horrocks Pass genoemd.

Toen de stad in 1845 werd gesticht, werd hij in eerste instantie Samuel's Creek genoemd, naar de ontdekker van Muddy Creek: Samuel Germein. In 1846 veranderde gouverneur Robe de naam in Port Pirie Creek naar het schip John Pirie, het eerste vaartuig dat de kreek bevoer. In 1848 kochten Matthew Smith en Emanuel Solomon 34 hectare grond waar ze de stad bouwden die nu bekend staat als Port Pirie. Landmeter Charles Hope Harris bracht de stad in december 1871 in kaart. De straten, die evenwijdig aan dan wel loodrecht op de rivier lopen, werden vernoemd naar familieleden van het Hoofd Landmeting van Zuid-Australië, George Goyder. In 1873 werd het stuk land van Smith en Solomon opnieuw opgemeten, en Solomontown genoemd. Op 28 september 1876 werd Port Pirie officieel een gemeente, met een bevolking van 947.

De smelter werd gebouwd in 1889. In 1934 was deze dermate uitgebreid, dat het 's werelds grootste loodsmelter was geworden. Het bedrijf Broken Hill Associated Smelters verwerkt er lood- en zinkerts uit Broken Hill.

In 1953 werd Port Pirie tot "stad" verklaard (als eerste in de deelstaat South Australia). Het is de op één na grootste haven van South Australia. Het heeft een elegante hoofdstraat en enkele interessante historische gebouwen.

Spencergolf

De Spencergolf is westelijke van twee grote baaien aan de zuidkust van Australië. De Spencergolf ligt tegenover de Grote Australische Bocht. De Spencergolf is 322 km lang en aan het zuidelijk uiteinde 129 km breed. De westkust wordt gevormd door het Eyre Peninsula, de oostkust door het Yorke Peninsula. Het Yorke Peninsula scheidt de Spencergolf van de kleinere St. Vincentgolf. De grootste plaatsen aan de golf zijn Whyalla, Port Pirie en Port Augusta.

Hoogtepunten van Port Pirie

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Port Pirie.

  • Groot havenplaatsje met historische gebouwen
  • National Trust Museum