Port Augusta

Belangrijke havenplaats

Port Augusta ligt ongeveer 320 km ten noordwesten van Adelaide aan het noordelijke uiteinde van de Spencergolf. Port Augusta is een belangrijke havenplaats, het heeft ongeveer 14.000 inwoners. Er is een groot aantal historische gebouwen, die u tijdens een "Heritage Walk" kunt bezichtigen. Ook zijn er verschillende musea, waaronder het Homestead Park Pioneer Museum, met onder meer een 130 jaar oude homestead.

In 1852 werd aan de natuurlijke haven in de Spencergolf de nederzetting Port Augusta gesticht. 26 jaar later begon hier de aanleg van de spoorlijn, die de noordkust met de zuidkust van Australië moest verbinden. De eerste spoorlijn werd aangelegd tot aan Alice Springs. Pas in 2003 werd de zuid-noord verbinding voltooid tot aan Darwin.

Port Augusta is ook een belangrijke tussenstop van de East West Transcontinental, de spoorverbinding die het oosten van Australië verbindt met Perth. Deze spoorlijn loopt dwars over de gortdroge Nullarbor Plain. Ten noorden van de stad ligt het Flinders Ranges National Park.

Spencergolf

De Spencergolf is westelijke van twee grote baaien aan de zuidkust van Australië. De Spencergolf ligt tegenover de Grote Australische Bocht. De Spencergolf is 322 km lang en aan het zuidelijk uiteinde 129 km breed. De westkust wordt gevormd door het Eyre Peninsula, de oostkust door het Yorke Peninsula. Het Yorke Peninsula scheidt de Spencergolf van de kleinere St. Vincentgolf. De grootste plaatsen aan de golf zijn Whyalla, Port Pirie en Port Augusta.

Hoogtepunten van Port Augusta

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Port Augusta.

  • Homestead Park Pioneer Museum
  • Wadlata Outback Centre