Oodnadatta

Klein plaatsje, vooral bekend door de Oodnadatta Track

Oodnadatta is een klein plaatsje, gelegen op een hoogte van 112 meter boven zeeniveau en op 1.011 km ten noorden van Adelaide. Het plaatsje heeft ruim 200 inwoners en kan bereikt worden via een onverharde weg vanuit Coober Pedy of via de Oodnadatta Track van Marree naar Marla. De naam is afgeleid uit het Arrernte waarin utnadata bloesem betekent. Oodnadatta ligt midden in een gortdroog woestijngebied.

John McDouall Stuart verkende de regio in 1859. De route die Stuart in kaart bracht tijdens zijn reizen tussen 1857 en 1862 werd als basis genomen voor de Overland Telegraph Line - het nieuw aan te leggen telegraafnetwerk. In 1890 werd Oodnadatta het eindpunt van een spoorlijn uit het zuiden, totdat de spoorlijn in 1928 verlengd werd naar Alice Springs. Sinds The Ghan-spoorlijn in 1981 verlegd werd naar een nieuw meer westelijk gelegen traject, is Oodnadatta een rustige nederzetting geworden met voornamelijk inheemse Australische bewoners (aboriginals). Oodnadatta is ook de plaats waar de hoogste temperatuur van Australië is gemeten: 50,7°C.

Oodnadatta Track

Voor avonturiers is het rijden van de Oodnadatta Track een uitdaging. De weg is onverhard en niet altijd even comfortabel. De weg doorkruist het droogste gebied van South Australia en passeert het Oodnadatta en het zuidelijke deel van Lake Eyre. Traditioneel gezien is de weg een Aboriginal handelsroute. Langs de weg bevinden zich een aantal bronnen, die water krijgen uit het Groot Artesisch Bekken. De bekendste bron is die nabij Coward Springs. Later werd deze route, vanwege de aanwezigheid van dit water, gekozen voor de Central Australian Railway, de oorspronkelijke route van The Ghan. Overblijfselen van de spoorlijn en telegraafstations zijn nog steeds te zien langs de weg. Heden ten dage volgt de Oodnadatta Track de route van de voormalige spoorlijn.

Voor het bereiden van de Oodnadatta Track adviseren we een zgn. longwheelbase (LWB) terreinauto met 4-wiel aandrijving (4WD, bijv. een Toyota Landcruiser). De weg-conditie kan sterk verschillen. Denk eraan dat niet elke autoverhuurder toestaat dat zijn huurauto's over het Oodnadatta Track rijden. Er zijn ook zeer weinig tankstations langs de route en de brandstof die u onderweg kunt tanken is erg duur. Als de weg net gegrade is (met een bulldozer vlak gemaakt), dan kost het bereiden van de weg - zeker in het droge seizoen - weinig moeite. Maar soms is de weg uitgesleten door vrachtwagens en in slechte staat door regens, en dan is de Oodnadatta Track zelfs voor ervaren chauffeurs een uitdaging. U kunt de Oodnadatta Track berijden zonder speciale vergunning, als u tenminste de weg tussen Marla en Marree blijft volgen (voor bepaalde zijwegen heeft u wel een vergunning nodig).

Onderweg komt u een aantal roadhouses tegen, bijvoorbeeld bij Marree, 100 km vanaf Leigh Creek, of William Creek, 300 km vanaf eerstgenoemde plaats. William Creek is bekend in heel Australië - het bestaat louter uit één pub. Er wonen officiëel 11 mensen. Ga zeker kijken in de pub. Ieder jaar is er een outback festival, waar bijna alles mogelijk is. Men komt zelfs vanuit Sydney om er mee te feesten.

Hoogtepunten van Oodnadatta

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Oodnadatta.

  • Oodnadatta Track