Nullarbor Plain

Zeer uitgestrekt, bijna boomloos gebied

De Nullarbor Plain is een vlakte in het westen van South Australië. Het is een bijna boomloos gebied dat ten noorden van de Grote Australische Bocht ligt. Het woord 'Nullarbor' is afgeleid van het Latijnse nullus, dat niets betekent, en arbor dat boom betekent. De naam van de Aboriginals voor deze regio is Oondiri, dat waterloos betekent.

Het gebied beslaat ongeveer 200.000 km². Op het breedste punt strekt de Nullarbor Plain zich 1200 kilometer uit van oost naar west. Het gebied vormt nog steeds een barrière voor reizigers die reizen tussen South Australia en Western Australia.

Trans-Australian Railway

De Trans-Australian Railway is de spoorlijn tussen Port Augusta (SA) en Kalgoorlie (WA). De Trans-Australian Railway doorkruist de Nullarbor Plain en bevat het langste spoortraject zonder bochten ter wereld.

In 1901 verenigden de zes Australische kolonies zich tot de Commonwealth of Australia. In die tijd was Perth gescheiden van de rest van Australië door duizenden kilometers woestijn. De enige verbinding met de rest van het land bestond uit scheepvaartverbindingen via de Grote Australische Bocht, een zee berucht vanwege de zware zeegang. Een van de beweegredenen van Western Australia om zich bij de federatie aan te sluiten was de belofte dat uit federale gelden een spoorverbinding tussen Western Australia en de rest van het continent zou worden aangelegd. Tussen 1907 en 1909 vonden trajectverkenningen plaats. In september 1912 werd begonnen met de aanleg van de lijn in Port Augusta.

De lijn werd in de spoorbreedte van 1435 mm aangelegd (normaal-spoor), terwijl de aansluitende spoorlijnen nog als smalspoorlijn waren aangelegd. Pas in 1970 was het hele oost-west traject door Australië in normaalspoor uitgevoerd. In 1917 was de lijn voltooid. Langs het traject was geen water voorhanden, noch voor de stoomlocomotieven, noch voor de passagiers. In de tijd van de stoomtractie bestond daarom de helft van de lading uit water voor de stoomlocomotief.

De Trans-Australian Railway is 1693 kilometer lang en loopt vanaf Port Augusta via Tarcoola naar de goudstad Kalgoorlie. Tussen Watson (SA) en Nurina (WA) bevat het traject geen enkele bocht. Dit traject van 497 kilometer is het langste traject zonder bocht ter wereld.

Hoogtepunten van Nullarbor Plain

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Nullarbor Plain:

  • Bijna boomloos gebied