Murray Bridge

Populaire watersport en sportvis bestemming

Bij Murray Bridge kruist de Princess Highway de machtige Murray River. De Murray River is - met 2575 km lengte - de langste rivier van Australië. Door het gebrek aan een estuarium en vele zandbanken bij de monding kunnen schepen van zee niet de Murray opvaren. In het begin van de 20e eeuw werden de oevers van de Murray ingepolderd, om vruchtbare grond voor boerderijen te winnen. De huidige brug stamt uit 1979.

In 1829 ontdekte Charles Sturt het gebied. Pas 25 jaar later vestigden zich hier de eerste kolonisten. Vanaf 1860 was Murray Bridge de plek - die toen nog Edward's Crossing heette - waar vee de rivier moest overzwemmen op hun tocht het oosten naar nieuwe boerderijen in meer westelijke delen van Australië. In 1879 werd bij Murray Bridge de eerste brug gebouwd over de Murray River. Een paar jaar later - in 1886 - werd ook een spoorbrug gebouwd voor de spoorlijn Melbourne - Adelaide.

Murray Bridge is een populaire watersport en sportvis bestemming. Bij het plaatsje liggen attracties als Dundees Crocodile Farm, Old Taliem Town en Monarto Zoological Park (een safaripark met Afrikaanse dieren).

Murray River

De Murray vormt een onderdeel van het 3.750 kilometer lange gecombineerde Murray-Darling riviersysteem, dat zich uitstrekt over de vier Australische deelstaten in het zuidoosten van Australië. De Murray River heeft maar een gering watervolume (met 0,89 m³/s waterdebiet), veel water verdampt onderweg vanwege het droge woestijnklimaat in haar stroomgebied. De Murray River ontspringt in de Great Dividing Range in New South Wales en het zuiden van Queensland De rivier stroomt in eerste instantie naar het noordwesten, alvorens af te buigen en 500 kilometer zuidwaarts te stromen. De wateren van de Murray stromen door verschillende meren, waaronder Lake Alexandrina en de Coorong, voordat hij bij Murray Mouth in de Zuidelijke Oceaan uitmondt.

De eerste Europeanen die de Murray River verkenden, waren Hamilton Hume en William Hovell, die de rivier in 1824 overstaken op de plek waar nu Albury ligt. Hamilton Hume noemde de rivier Hume River, naar zijn vader. In 1830 bereikte Kapitein Charles Sturt de rivier na de Murrumbidgee te hebben bevaren, en noemde de rivier Murray, als eerbetoon aan de toenmalige Britse staatssecretaris van Oorlog en Koloniën, Sir George Murray. Hij wist niet dat dit dezelfde rivier was die Hume en Hovell al eerder hadden gezien, een stuk stroomopwaarts. Sturt zette zijn reis voort en bereikte uiteindelijk de monding van de rivier bij Murray Mouth. Dit gebied werd later zorgvuldiger onderzocht door kapitein Collet Barker in 1831. In 1852 bouwde Francis Cadell een kano en werd de eerste Europeaan die de gehele rivier afvoer.

Vanaf de 19e eeuw echter werden op de rivier stoomboten ingezet voor transport. Rond 1860 voer er een dozijn boten over de rivier, vooral naar de goudvelden.

De Murray bevat een groot gehalte aan uniek rivierleven, onder andere inheemse vissen zoals de murraykabeljauw, forelkabeljauw, gouden baars, macquariebaars, zilverbaars, eel-tailed katvis, Australische spiering en western carp gudgeon. Verder komen er andere waterwezens in voor zoals de short-necked turtle, Murray River crayfish, broad-clawed yabbies en de large clawed shrimp. De gezondheid van de Murray is flink verminderd sinds de Europeanen zich in Australië vestigden, gedeeltelijk door de regu-latie van de rivier. Veel van de inheemse vissen zijn nu zeldzaam of bedreigd. Extreme droogtes in 2000–2007 hebben de rivier sterk aangetast. Geïntroduceerde vissoorten, zoals de karper, Gambusia, weather loach, baars, forel en regenboogforel hebben ook een negatief effect op de inheemse vissen.

Vandaag de dag is het meeste verkeer op de rivier recreatief. Kleine privéboten worden gebruikt voor waterskiën. Woonboten zijn er een bekend verschijnsel, zowel als privé-eigendom als voor verhuur. Er zijn nog een aantal historische raderstoomboten in de vaart. De Murray is natuurlijk ook een populair doel voor watersporters. Wie wil zwemmen, hoeft maar van de boot in het water te springen.

Hoogtepunten van Murray Bridge

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Murray Bridge:

  • Dundees Crocodile Farm
  • Old Taliem Town
  • Monarto Zoological Park (een safaripark met Afrikaanse dieren)