McLaren Vale

Één van de bekendste wijnregio's rond Adelaide

McLaren Vale is één van de bekendste wijnregio's rond Adelaide. McLaren Vale ligt ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Adelaide en de vallei heeft een breedte van circa 15 kilometer. Het heeft een gematigd klimaat en een juiste bodemgesteldheid voor tal van druivensoorten. Maar ook olijven en Almonds worden in het gebied rond McLaren Vale verbouwd.

Het plaatsje McLaren Vale heeft ongeveer 3.800 (2011) inwoners en biedt uitstekende restaurants‚ wijnhuizen‚ olijfgaarden‚ kaasmakers‚ bakkerijen, die uiteraard toegankelijk zijn voor het publiek.

Eén van de bekendste wijngaarden van Australië vindt u hier: Hardy's. In het gebied is de wijnbouw begonnen met de komst van Thomas Hardy's in 1873. Ondertussen zijn er meer dan 30 wijnhuizen in het gebied.

McLaren Vale heeft een mediterraan klimaat. In de zomer is het er droog en warm, de herfst is kalm en in de winter valt er regen. De lente is er fris. Ongeveer 60% van de wijngaarden moet kunstmatig bewaterd worden.

De belangrijkste druivensoorten in McLaren Vale zijn onder andere Chardonnay, Riesling en Sauvignon Blanc. Van de Chardonnay worden diverse stijlen wijn gemaakt van een wat vaste, stramme stijl tot een boterachtige wijn. Voor de rode wijnen worden de druivensoorten Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot en Grenache gebruikt. Deze druiven maken volle wijnen met veel vruchten.

Ontstaan van de wijnindustrie

John Reynell en Thomas Hardy plantte in 1838 wijngaarden en het wijnhuis Hardy was rond 1850 actief. Dr. Alexander Kelly spoorde in 1861 zeven van Adelaide's rijkste personen aan om wijngaarden te kopen in McLaren Valen. Ze noemde het Tintara en begonnen met de productie van een donkere wijn in een bourgogne stijl, een wijn die in die tijd zeer populair was. Toen het bedrijf failliet ging in 1876 kocht Thomas Hardy het bedrijf. Na Hardy's werden er steeds meer wijnhuizen opgericht. Deze wijnhuizen produceerden zware, droge tafelwijnen in de stijl die de bulkwijn handelaren en exportanten eiste.

In de jaren '20 en '30 verdrievoudigde de export en na de Tweede Wereldoorlog nam de lokale verkoop toe. Maar helaas werd de wijn alleen in bulk verkocht waardoor het zijn identiteit verloor, omdat de wijn gebruikt werd voor blendwijnen. Dit alles veranderde toen in de jaren '50 kleine wijnhuizen eigen wijnen gingen bottelen en vanuit het wijnhuis de wijnen gingen verkopen. In 1952 waren er nog maar negen wijnhuizen en dit aantal nam in de jaren '60 en '70 enorm toen. Vandaag de dag zijn er circa 65 wijnhuizen in McLaren Vale.

Hoogtepunten van McLaren Valley

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van McLaren Valley.

D’Arenberg Winery

D’Arenberg is in 1912 gesticht door Joseph Osborn en D’Arenberg momenteel uitgegroeid tot een van de beste wineries van de wereld. De familie Osborn vestigde zich in de heuvels ten noorden van Gloucester en Bellevue, de tegenwoordige McLaren Vale. De wijngaarden waren in 1928 al uitgegroeid tot 78 hectaren! In dat jaar werd ook de nieuwe kelder in gebruik genomen, daarvoor bracht men de druiven naar andere wineries om wijn van te maken.

Beresford Wines

Beresford Wines is opgericht in 1985 en heeft diverse prijzen in ontvangst mogen nemen voor de wijnen zowel nationaal als internationaal. Het wijnhuis ligt in McLaren Vale en de wijnen hebben een constante kwaliteit.

Coriole Vineyards

Coriole Vineyards, met 33 hectare, is gelegen in McLaren Valen in het zuiden van Australie. Coriole is gesticht door de Lloyd Family in 1967. De wijngaarden dateren uit 1919. De meest aangeplante druivenras op Coriole Vineyards is Shiraz, maar ze boeken ook mooie resultaten met Nebiolo, sangiovese, semillon, sauvignon en Chenin Blanc.

Clarendon Hills Winery

Clarendon Hills is in 1989 opgericht door Roman Bratasiuk en ligt ten zuiden van Adelaide. Sinds de oprichting is het wijnhuis enorm gegroeid en heeft Clarendon Hills zeer goede recensies gekregen. Het succes van het wijnhuis is te danken aan een aantal factoren, de leeftijd van de wijnstokken die zo'n 70 jaar oud zijn, de kwaliteit en diversiteit van de bodem en de passie en filosofie die Roman heeft voor het maken van wijn.

Geoff Merrill Winery

Geoff Merrill, geboren in 1953, verhuisde op 11-jarige leeftijd naar de Barossa Valley en hier kwam hij voor het eerst in aanraking met de wijnindustrie. Hij werkte bij Chateau Reynella en vond ook nog de tijd om wijn onder zijn eigen label op de markt te brengen. Deze wijnen kwamen in 1983 voor het eerst op de markt onder het "Geoff Merrill" label. In 1985 kocht hij Mount Hurtle Winery. Hij restaureerde het pand en in 1988 zei hij zijn baan op en begon zijn eigen bedrijf. Zowel nationaal als internationaal heeft hij erkenning gekregen voor zijn stijl van wijn maken.

Hamilton Winery

Hamilton is één van de originele Australische wijnproducerende families. Richard Hamilton richtte in 1837 Hamilton Vineyards op ten zuiden van Adelaide. De wijngaarden werden beplant met wijnstokken uit Zuid-Afrika. Vijf generaties later richt Richards achter- achter kleinzoon, dr. Richard Hamilton, een klein wijnhuis op in McLaren Vale onder leiding van zijn vader Burton en oom Sydney Hamilton. Twee jaar later kocht Sydney een stuk land in Coonawarra en richtte "Leconfield" op met de ambitie om een klassieke Australische Cabernet Sauvignon te maken. Sydney ging in 1981 met pensioen en dr. Richard Hamilton kocht het bedrijf van zijn oom.

Hardy's Wine Company

Hardys is een familie bedrijf dat zijn oorsprong kent in 1850, toen Thomas Hardy aankwam op Devon, de nieuwe kolonie van Engeland, in Zuid-Australië. Hij vestigde een wijnmakerij op de oevers van de Adelaide's rivier in 1853. De wijnmakerij was het begin van één van de grootste wijnbedrijven van de wereld. Thomas Hardy was een pionier en streefde de hoogste normen in wijnbereiding na.In Bankside, en later bij zijn Vale McLaren bezit Tintara, concentreerde hij zich op kwaliteit en vakmanschap. Tintara moest het centrum van de onderneming worden en was één van de best uitgeruste en geleide wijnmakerijen in Australië. De grote Hardy erfenis van Thomas leeft vandaag de dag voort in de Hardy Wine Company. De kwaliteit, het aroma en het karakter blijven de sluitstenen van zijn eigentijdse wijnen.

Rosemount Estate

Rosemount Estate heeft – ondanks zijn nog jonge geschiedenis – al jaren een grote reputatie. Rosemount is opgericht in 1969 door Bob Oatley. Rosemount kwam in 1974 voor het eerst commercieel op de markt. Rosemount won in de loop der jaren talloze prijzen. In 1982 al – toen de Chardonnay-hype op zijn top was – haalde Rosemount’s Show Reserve Chardonnay dubbel goud op de International Wine and Spirit Competition in Londen. Een uitzonderlijke prestatie, maar in 1999 gebeurde het onwaarschijnlijke: als eerste niet-Amerikaans wijnhuis werd Rosemount Estate in de San Francisco International Wine Competition uitgeroepen tot Winery of the Year.

Gevoel voor kwaliteit heeft Oatley opgedaan in jaren vijftig en zestig, toen hij wereldwijd actief was als koffiehandelaar (een voorgeschiedenis die hij overigens deelt met Nicolas Feuillatte). Zowel de kennis van koffieblends uit Papua Nieuw-Guinea als de waarde van nauwe contacten met afnemers en planters, hebben hem gevormd op een wijze die hem evenzeer van pas komt in de wijnbouw.

Wirra Wirra Vineyards

De Wirra Wirra Cellars zijn gebouwd door Robert Strangways-Wigley en staat in McLaren Vale. Bob Wigley, geboren in 1864, werd in 1893 naar McLaren Vale gestuurd en plantte hier in 1894 zijn eerste wijngaard. Zijn eerste wijn maakte hij in 1897 met Alec Johnston en in 1901 was hij de eigenaar van één van de beste wijnhuizen en wijngaarden in het district McLaren Vale. Bob Wigley overleed in 1924 en in 1936 verkocht zijn familie de grond. In 1969 werd de grond gekocht van Vern Sparrow, zoon van Wigley's voorman Jack Sparrow, door de neven Greg en Roger Trott en heropend. De wijnen van Wirra Wirra worden over de hele wereld verkocht.