Marree

Klein plaatsje in de Outback

Marree is een kleine plaats met zo'n 150 (2011) inwoners. Marree ligt 685 km ten noorden van Adelaide, op de kruising van de Oodnadatta Track en de Birdsville Track. Het plaatsje ligt op 49 meter boven zeeniveau. Het gebied wordt vooral bewoond door Dieri.

De eerste Europese ontdekkingstocht door het gebied werd in 1840 uitgevoerd door Edward John Eyre. In 1859 bezocht ontdekkingsreiziger John McDouall Stuart het gebied. In 1883 bereikte de Central Australia Railway de plaats. Marree werd een belangrijk station voor vee-transport. De spoorweg werd later doorgetrokken naar Alice Springs (voltooid in 1929). Op dit traject reed de beroemde trein The Ghan. In 1980 werd de spoorlijn Adelaide - Alice Springs echter naar een meer westelijk gelegen traject verlegd, waardoor Marree haar spoorverbinding naar de zuidkust verloor.

Birdsville Track

Mocht u er voor kiezen naar Queensland te gaan, dan kunt u de Birdsville Track volgen. Deze weg is voor 4WD terreinauto's meestal goed begaanbaar gedurende het droge seizoen. Wel dient u de nodige reserve brandstof mee te brengen. Voor het bereiden van de Birdsville Track adviseren we een zgn. longwheelbase (LWB) terreinauto met 4-wiel aandrijving (4WD, bijv. een Toyota Landcruiser). De weg-conditie kan sterk verschillen. Denk eraan dat niet elke autoverhuurder toestaat dat zijn huurauto's over het Birdsville Track rijden. Er zijn ook zeer weinig tankstations langs de route en de brandstof die u onderweg kunt tanken is erg duur. Als de weg net gegrade is (met een bulldozer vlak gemaakt), dan kost het bereiden van de weg - zeker in het droge seizoen - weinig moeite. Maar soms is de weg uitgesleten door vrachtwagens en in slechte staat door regens, en dan is de Birdsville Track zelfs voor ervaren chauffeurs een uitdaging. U kunt de Birdsville Track berijden zonder speciale vergunning, als u tenminste de weg tussen Marree en Birdsville blijft volgen (voor bepaalde zijwegen heeft u wel een vergunning nodig).

Oodnadatta Track

Voor avonturiers is het berijden van de Oodnadatta Track een uitdaging. De weg is onverhard en niet altijd even comfortabel. De weg doorkruist het droogste gebied van South Australia en passeert het Oodnadatta en het zuidelijke deel van Lake Eyre. Traditioneel gezien is de weg een Aboriginal handelsroute. Langs de weg bevinden zich een aantal bronnen, die water krijgen uit het Groot Artesisch Bekken. De bekendste bron is die nabij Coward Springs. Later werd deze route, vanwege de aanwezigheid van dit water, gekozen voor de Central Australian Railway, de oorspronkelijke route van The Ghan. Overblijfselen van de spoorlijn en telegraafstations zijn nog steeds te zien langs de weg. Heden ten dage volgt de Oodnadatta Track de route van de voormalige spoorlijn.

Voor het bereiden van de Oodnadatta Track adviseren we een zgn. longwheelbase (LWB) terreinauto met 4-wiel aandrijving (4WD, bijv. een Toyota Landcruiser). De weg-conditie kan sterk verschillen. Denk eraan dat niet elke autoverhuurder toestaat dat zijn huurauto's over het Oodnadatta Track rijden. Er zijn ook zeer weinig tankstations langs de route en de brandstof die u onderweg kunt tanken is erg duur. Als de weg net gegrade is (met een bulldozer vlak gemaakt), dan kost het bereiden van de weg - zeker in het droge seizoen - weinig moeite. Maar soms is de weg uitgesleten door vrachtwagens en in slechte staat door regens, en dan is de Oodnadatta Track zelfs voor ervaren chauffeurs een uitdaging. U kunt de Oodnadatta Track berijden zonder speciale vergunning, als u tenminste de weg tussen Marla en Marree blijft volgen (voor bepaalde zijwegen heeft u wel een vergunning nodig).

Onderweg komt u een aantal roadhouses tegen, bijvoorbeeld bij Marree, 100 km vanaf Leigh Creek, of William Creek, 300km vanaf eerstgenoemde plaats. William Creek is bekend in heel Australië - het bestaat louter uit één pub. Er wonen officiëel 11 mensen. Ga zeker kijken in de pub. Ieder jaar is er een outback festival, waar bijna alles mogelijk is. Men komt zelf vanuit Sydney om er mee te feesten.

Hoogtepunten van Marree

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Marree:

  • Oodnadatta Track
  • Birdsville Track