Clare Valley

Wijnvallei ten noorden van Adelaide

Deze wijnvallei ligt 135km (1,5 uur rijden) ten noorden van Adelaide. Groene‚ uitgestrekte wijngaarden besloten in een glooiend landschap met goudgele graanvelden‚ markeren deze wat minder bekende wijnregio. Maar nietemin rijpen hier de best gewaardeerde wijnen van het land. Clare Valley is een oud wijngebied sinds ongeveer 1850.

Het was de eerste Australische regio die een sherry-flor kon produceren. Clare Valley is verreweg het droogste wijngebied van South Australia. Voordat u vanuit Adelaide Clare bereikt, leidt de reis langs 130 kilometer niets. Daarna is het landschap droog en saai met graanvelden zover het oog reikt. Plotseling is daar Clare Valley, een kleine vallei - slechts 33 kilometer lang en 15 kilometer breed - waarvoor de omschrijving 'oase' eigenlijk toepasselijker is.

Clare is een rustig plaatsje met historische gebouwen en kunstgaleries. De voormalige rechtbank en politiebureau staan op de monumentenlijst. Andere plaatsjes in dit gebied zijn Auburn, Watervale en Sevenhill. Midden mei wordt het Clare Gourmet weekend gehouden.

Het grootste deel van de wijngaarden ligt in een gebied van 8,9 kilometer breedte. De beste wijngaarden liggen op 350 tot 500 meter hoogte boven de zeespiegel en profiteren van de verkoelende zeewind die aan het eind van een mooie zomerdag de hitte verdrijft en ervoor zorgt dat de druiven voldoende zuren behouden. In de vallei vindt u 28 wijnhuizen, vrijwel alle wijngaarden in de vallei nodigen u uit voor wijnproeven en vaak ook een rondleiding.

U kunt de Riesling Trail volgen, een wandelpad (dat ook gefietst kan worden) tussen Watervale en Sevenhill.

Ontstaan van de wijnindustrie

De wijnbouw werd in 1851 gestart door Jezuïten broeders van een klooster in Sevenhill. Het Sevenhill Cellars domein illustreert de rijke wijnbouwtraditie van de regio. Clare Valley blinkt uit in sterk uiteenlopende wijnstijlen, van pittig droge Riesling en diep donkere Cabernet tot intens geconcentreerde Shiraz, en de belangrijkste vertegenwoordigers van die stijlen worden gerekend tot het beste wat Australië te bieden heeft. De beste Riesling van Australië komt uit deze streek.

Bodem & Klimaat

De aarde bestaat uit rode klei, in het zuidelijke deel is de aarde kalkhoudend. In het noorden wordt de grond vruchtbaarder en kalkachtig, tot zeer kalkachtig zand in het noorden. In het gebied is de luchtvochtigheid laag en het klimaat is uitermate geschikt voor druiventeelt vanwege de geringe kans op rotting of schimmelaanvallen. Van mei tot september valt de helft van de jaarlijkse regenval. Deze regenval wordt voor later gebruik verzameld in grote kunstmeren.

De wijnen

Rhine Riesling is veruit de meest geplante druif in de Clare Valley, niet te verwarren met de Clare Riesling. Semillon is de druif waar de grote verwachtingen voor gelden. Chardonnay doet het goed in het gebied. Wat rood betreft zijn er geweldige Cabernet Sauvignon gebieden. Clare Valley is bekend om zijn productie van de rode ”bordeaux-blends”, dat wil zeggen een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Malbec. Er worden ook goede Shiraz wijnen geproduceerd. Er worden vooral goede Cabernet-Shiraz-blends gemaakt.

Hoogtepunten van Clare Valley

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Clare Valley.

Annie Lane Winery

Annie Lane is een van de beste wijnhuizen in de Clare Valley en de wijnen hebben, sinds de eerste wijnen in 1996 op de markt gebracht zijn, al meer dan 350 prijzen ontvangen.

Grosset Wines

Grosset Wines is een onafhankelijk wijnhuis in Clare Valley en produceert zes kwaliteitswijnen. Het wijnhuis is in 1981 opgezet door Jeffrey Grosset in Auburn zo'n 100 kilometer van Adelaide. Het wijnhuis heeft drie wijngaarden, Springvale vineyard, Polish Hill vineyard en Gaia vineyard.

Jim Barry Wines

In 1959 kochten Jim Barry en zijn vrouw Nancy de eerste wijngaard in het noorden van Clare Valley, gevolgd door 28 ha van Duncan McRae Wood. Dit laatste maakt nu deel uit van de beroemde wijngaard 'The Armagh' waar de gelijknamige allerhoogste wijn van Barry vandaan komt. In 1974 kwamen de eerste 'home made' wijnen van Jim Barry op de markt, die toen ook de eerste gekwalificeerde wijnmaker in Clare Valley werd. 57 jaren vol inspiratie en noeste arbeid hebben geleid tot een wereldberoemd huis. In oktober 2004 overleed Jim Barry op 79 jarige leeftijd, zijn ambitieuze werk wordt voortgezet door zijn zonen Mark, John en Peter Barry.

Leasingham Winery

Leasingham is een van de oudste wijnhuizen in Clare Valley. In 1893 richtte vier mannen de Stanley Wine Company op om wijnen te produceren met een hoge kwaliteit. De vier mannen hadden allen geen enkele ervaring in de wijnindustrie en namen daarom Alfred Basedow aan als hun General Manager en wijnmaker. Basedow werd toen beschouwd als een van de beste wijnmakers in Australië. In 1895 werd de eerste wijn gemaakt en binnen tien jaar was het bedrijf enorm gegroeid. In 1912 kocht Joseph, een van de vier eigenaren, de aandelen van zijn partners en de familie Knappstein bleef eigenaar tot 1976. In 1984 werd het bedrijf overgenomen door Leasingham.

Neagles Rock Wines

Neagles Rock heeft circa 30 hectare wijngaard en verbouwd hier de druivensoorten Riesling, Cabernet Sauvignon, Grenache, Shyraz, Sangiovese, Semillon en Chardonnay. Neagles Rock exporteert zijn wijnen naar onder andere Nederland, Noorwegen, Denemarken, China en Singapore. Steve Wiblin kocht in 1997 circa 7 hectare wijngaard in Clare. Neagles Rock heeft zich snel ontwikkeld tot een van de grootste wijnhuizen in de Clare Valley.

Pikes Winery

De druivensoorten die verbouwd worden op de wijngaard van Pikes Wines zijn Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon, Viognier, Pinot Grigio, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sangiovese, Merlot en Temperanillo. Per jaar produceren ze circa 420.000 flessen wijn en exporteren ze de wijnen naar circa 12 landen.

Tim Adams Winery

Tim Adams Winery ligt zo'n 130 kilometer ten noorden van Adelaide in Clare Valley. Het wijnhuis is in 1987 opgericht en koopt zijn druiven bij dertien druiventelers. Daarnaast least het bedrijf twee wijngaarden en heeft en twee wijngaarden in eigen bezit. Op de eigen wijngaarden verbouwen ze de druivensoorten Riesling, Semillon, Viognier, Pinot Gris, Malbec, Temperanillo en Shiraz. De wijnen van Tim Adams Wines worden geëxporteerd naar de Verenigde Staten, Zweden, Zwitserland, Canada en Japan