Adelaide Hills

Heuvelachtige wijngaarden en gezellige dorpjes

Ten oosten van de stad Adelaide liggen de Adelaide Hills, een mooi landelijk gebied dat sterk doet denken aan Zuid-Engeland. Het landschap van de Adelaide Hills wordt gekenmerkt door Australische bush, glooiende heuvels met wijngaarden en fruitplantages. Niet zelden zult u koala's aantreffen, die in de eucalyptusbomen slapen. Breng eventueel een bezoek aan het Cleland Wildlife Park en Warrawong Sanctuary.

Wijnbouw

Qua landomvang stelt Adelaide Hills misschien weinig voor, maar de wijnen van dit wijngebied hebben inmiddels een zeer goede reputatie opgebouwd. Vanwege de vele microklimaten, ook wel 'Mini Europe' genoemd, zijn niet altijd de meest geschikte druivenvariëteiten aangeplant. Vanwege de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht geven de witte druivenrassen en pinot noir het meest gunstige resultaat.

Hoogtepunten van Adelaide Hills

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Adelaide Hills.

Ashton Hills Winery

Ashton Hills is gelegen aan de Tregarthen Road in Ashton en is in 1982 opgericht. Het wijnhuis heeft 3.5 hectare grond en is gespecialiseerd in rode en witte tafelwijnen en rode en witte mousserende wijnen gemaakt van de druivensoorten Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Riesling en Chardonnay.

Black Label

Back Label wijnen worden gemaakt door Ben Glaetzer van Longview Vineyards in de Adelaide Hills in het zuiden van Australie. Onder het merk Back Label worden onder meer Chardonnay en Shiraz wijnen gemaakt met een typische stijl uit de 'nieuwe wereld'. Longview Vineyards, thuisbasis van het hippe Back Label, is een schitterend Australisch wijnhuis net iets buiten het wijngebied Macclesfield. Het trendy label komt voort uit de samenwerking tussen de gebroeders Peter & Mark saturno en wijnmaker Ben Glaetzer. De back Label wijnen hebben door het koele klimaat een fijne zuurgraad met een schitterende rijpheid van fruit. Gebalanceerde elegantie omarmd door een buitengewoon uitdagende verpakking, geschikt voor de moderne wijnliefhebber.

Gorge Wildlife Park

Het Gorge Wildlife Park ligt bij Cudlee Creek (in de Adelaide Hills). Het is een dierentuin die zich vooral richt op inheemse fauna, hoewel ook enkele exotische diersoorten in het park te zien zijn. Gorge Wildlife Park werd geopend in 1965 en is ongeveer 5.6 hectare groot. In Gorge Wildlife Park hebben bezoekers de mogelijkheid een koala vast te houden. Verder kan men door twee verblijven met kangoeroes en een volière met verschillende vogelsoorten lopen.

In Gorge Wildlife Park zijn negentien verschillende soorten buideldieren te zien, waaronder dertien soorten kangoeroes. De kangoeroesoorten in deze dierentuin zijn de rode reuze kangoeroe, de westelijke grijze reuze kangoeroe, de Kangaroo Island kangoeroe, de wallaroe, de roodnek wallabie, de tammar wallabie, de parma wallabie, de moeras wallabie, de kwaststaartrots kangoeroe, de geelvoetrots kangoeroe, de roodbuikpademelon, de quokka en de borstelstaartrat kangoeroe. De zes andere buideldiersoorten in Gorge Wildlife Park zijn de Tasmaanse buidelduivel, de grote buidelmarter, de koala, de wombat, de zuidelijke breedneus wombat en de voskoesoe.

Naast de buideldieren worden in Gorge Wildlife Park ook verschillende andere inheemse diersoorten gehouden, zoals de dingo, de emoe, de wigstaart arend, en verschillende watervogels en papegaaien. Tot de exotische dieren van Gorge Wildlife Park behoren de poema, het stokstaartje, de bruine kapucijnaap en de Mississippi-alligator.

Hahndorf

25 km zuidoostelijk van Adelaide, op weg naar Murray Bridge, ligt het "Duitse" stadje Hahndorf, een door Duitse immigranten gesticht stadje inclusief vakwerkhuisjes. Het plaatsje heeft een groot aantal historische gebouwen, zoals de Old Mill. De hele hoofdstraat heeft een Europese aanblik. In de Academy, oorspronkelijk in 1857 gebouwd als een school, ziet u de collectie van een beroemde kunstenaar uit Hahndorf - Hans Heysen. Hahndorf is een populair toeristenplaatsje, vol met soevenirwinkels, galleries, cafés, restaurants en een casino. In januari wordt jaarlijks het traditionele 'Schutzenfest' gehouden.

Hillsowe Wines

Hillsowe Wines, opgericht in 1991, is eigendom van de Banksia Wines Group en staat beken als een Zuid Australische producent van premium Adelaide Hills en McLaren Vale wijnen. Banksia Wine Group kocht het bedrijf in mei 2001. Hillstowe heeft al meerdere prijzen ontvangen voor de kwaliteit van de wijnen.

Lenswood Vineyards

Lenswood Vineyards is onder leiding van Tim en Annie Knappstein uitgegroeid tot één van de bekendste wijnhuizen in Adelaide Hills. De wijngaard werd aangelegd in 1981. Tim en Annie waren al actief op wijngebied in Clare Valley, maar omdat het zo goed ging met Lenswood besloten ze in 1995 om zich 100% op Lenswood te richten.De wijngaard bestaat uit twee delen, het deel gekocht in 1981 en een deel dat in 1990 werd gekocht. In totaal hebben ze circa 54 hectare wijngaarden.

Mr. Riggs Winery

Mr. Riggs bezit wijngaarden in Adelaide Hills en Mclaren Vale. Mr Riggs wordt geleid door Ben Riggs die na jaren ervaring te hebben opgedaan bijoder andere Mr. Richard Gregory Trott startte Ben Riggs in 2001 met de Mr. Riggs winery.

Nepenthe Vineyards

De familie Twedel kocht in 1994 een landgoed in de sub-regio Lenswood in Adelaide Hills. Deze beslissing kwam tot stand vanwege de passie voor wijn die James en zijn vader Ed deelde. Er werd circa 19 hectare wijngaarden aangelegd met de druivensoorten Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Zinfandel en Pinot Gris en ze hadden de intentie om premium wijnen te produceren. In 1996 kreeg Nepenthe toestemming om een wijnhuis te bouwen en in 1997 kocht de familie nog een landgoed, dit keer in Charleston, waar nog eens 40 hectare wijngaarden werden aangelegd. In 2002 kwam daar een wijngaard in Balhannah bij van 25 hectare en in 2005 volgde nog een wijngaard van 30 hectare in Hahndorf. De 2007 werd het wijnhuis overgenomen door McGuigan Simeon. Het wijnhuis exporteert de wijnen momenteel naar landen zoals Japan, Zwitserland, Engeland, Denemarken, Canada en de Verenigde Staten.

Petaluma Winery

Petaluma is opgericht in 1976 door Briand Croser en in 1978 werd een wijngaard met Chardonnay beplant. In 1979 werd de eerste wijn gemaakt van 60% Shiraz en 40% Cabernet. Het wijnhuis heeft vier wijngaarden. Naast een wijnhuis is er ook een restaurant.

Waterwheel Winery

De Water Wheel wijngaard werd geplant in 1970. In 1989 kocht de familie Cumming het wijnhuis en de omliggende wijngaard. Sindsdien zijn er drie wijngaarden bijgekomen en is de kwaliteit van de wijn aanzienlijk verbeterd. De wijnen zijn wereldwijd verkrijgbaar.