Campings Australië

Kamperen in Australië op campings van de BIG4 Holiday Parks en andere campings

U reist met een camper of mobilhome in Australië en wenst graag te overnachten op comfortabele en goed uitgeruste campings? Dan raden wij u de BIG4 Holiday Parks of Australia aan. En met een Camping Pass van BIG4 maakt u beslist een goede keuze voor de invulling van uw rondreis Australië!

Kampeermogelijkheden

In principe mag u in Australië vrij kamperen, maar dat betekent niet dat u overal zomaar mag gaan staan met uw camper of tent. Zo mag u niet in de bebouwde kom vrij parkeren en ook niet in natuurparken. Op het terrein van particulieren - zoals bij boeren - mag u alleen kamperen nadat u vooraf goedkeuring heeft gevraagd van de eigenaar. Met het oog op uw comfort, het milieu-effect en de veiligheid adviseren we u zoveel mogelijk gebruik te maken van campings onderweg.

BIG4 Holiday Parks

Als u op zoek bent naar comfortabele familiecampings met doorgaans moderne en schone faciliteiten, dan zijn de campings van de BIG4 Holiday Parks ideaal voor u. Of u nu dichtbij de kust, het platteland, het regenwoud of bij een wijngaard wilt verblijven, u zult altijd wel ergens een nabijgelegen BIG4 camping vinden. Jonge kinderen genieten volop van de enorme springkussens, de speelplaatsen, het minigolfen en de zwembaden. Op de meeste campings zijn voor de wat grotere gasten spa's, barbecues en tennisbanen beschikbaar. De staanplaatsen met elektriciteit en wateraansluiting zijn geschikt voor Motorhomes en Campervans. De prijzen variëren tussen AU$35 - AU$100 per nacht voor twee personen. Vooral langs de populaire Gold Coast en bij de Sunshine Coast zijn de campings prijzig.

De meeste BIG4 campings beschikken ook over chalets en stacaravans die gehuurd kunnen worden. Deze zijn zeer populair bij Australische gezinnen en dienen vaak lang van te voren te worden gereserveerd. Deze vakantiehuisjes zijn doorgaans voorzien van een terras/veranda, keuken en eigen sanitair.

Kamperen in de Nationale Parken

Overal in Australië vindt u National Parks, waar speciale kampeerplaatsten zijn ingericht voor tenten en campers. De meeste van deze kampeerplaatsen beschikken tevens over een toiletruimte en barbecues. Deze campings hebben vaak geen receptie of kampwinkel, u dient zich te aan te melden bij de beheerders van het park (meestal bevindt het kantoor van de "Park Rangers" zich bij de toegang tot het Nationale Park). Ook zijn er parken waar zich geen kantoor bevindt, maar waar u zich in plaats hiervan aanmeldt door uw gegevens op het papier bij de ingang te zetten en uw bijdrage voor de kampeerplaats (vaak in een enveloppe die u ter plaatse vindt) in een brievenbusachtig systeem deponeert. De instructies hiervoor vindt u altijd bij de toegang tot het park.

Doorgaans worden er geen specifieke lokaties toegewezen op de camping, maar heeft degene die het eerst komt de eerste keuze. Meestal is reserveren voor campings in de Nationale Parken niet mogelijk. De kosten voor kamperen in de Nationale Parken zijn vaak heel gering (AU$10 - AU$25 per nacht voor twee personen).

Als u een meer avontuurlijke route kiest en op heel afgelegen plekken in de "Outback" komt, zijn de sanitaire voorzieningen op campings in de Nationale Parken vaak zeer beperkt. Veelal beperkt zich dit tot de kampeerplaats zelf en een natuurtoilet. U bent hier ook aangewezen op uw eigen water- en stroomvoorziening. Uw "grijs watertank" (afvalwater) mag u alleen lozen bij officiële dumpstations - die u vaak vindt bij tankstations, ver buiten het Nationale Park. 

Vrij kamperen in de Outback

Het echte Australië ervaren? Ga back to basic en trek er met uw tentje op uit en slaap middenin de Australische natuur! Zeker in de "Outback" - de afgelegen gebieden ver weg van de grote steden - kunt u uitstekend vrij kamperen langs openbare wegen, bij tankstations, roadhouses en cattle stations. Slapen in een 4WD camper, tent of buiten in een Swag is dé manier om de prachtige Australische Outback te ervaren en vormt ongetwijfeld een hoogtepunt van uw reis. De avonden rond een kampuur met een overweldigende sterrenhemel boven u en de geluiden van de bush om u heen zijn onvergetelijk.

Overige campings

Campings voor zowel tenten als caravans liggen door heel het land verspreid, al liggen de meeste aan de kust en bij de National Parks. In sommige National Parks is kamperen zelfs de enige optie om er te overnachten. Sommige campings liggen op onververwachte plekken, zoals bij tankstations en roadhouses. Er zijn privé campings en gemeente campings, net zoals in Europa. De meeste Aussie campings hebben basisfaciliteiten, zoals (warme) douches, toiletten, wasmachines en een barbecue.

Reserveren en campinginformatie

Reserveren is doorgaans niet noodzakelijk, maar in het hoogseizoen en in de periode dat de "Grey Nomads" onderweg zijn, is het wel degelijk belangrijk om de kampeerplek vooraf te reserveren. Laat u hier vooraf goed over informeren zodat u ter plaatse niet voor een volle camping staat. Voor een uitgebreid overzicht van alle kampeerplekken en rest areas koopt u het beste een kaart of boek met campingadressen. U heeft dan alle kampeeropties, locaties, faciliteiten, prijs en beoordelingen bij de hand. Als u een camper huurt, ontvangt u gratis een uitgebreide campinggids.

U kunt overwegen het kampeerhandboek Camps Australia Wide aan te schaffen. Het biedt een verzameling wegenkaarten van heel Australië en een totaaloverzicht van gratis campings, kampeerplaatsen in nationale parken, rustplaatsen (langs o.a. wegen), campings voor een laag budget, afgelegen en plattelands campings, boerderij (voor vee of groente) campings/rustplaatsen. Zij bieden tevens een nieuwe telefoon applicatie (mobile APP) aan. Deze is te verkrijgen in de app store. Deze app geeft ca. 6.000 kampeerlocaties in Australië weer, met een opsomming van alle faciliteiten. Ideaal dus wanneer je aan het reizen bent met een smartphone. Wanneer u internetbereik heeft, kunt u uw volgende bestemming uitzoeken!

Let op

Het is aan te raden om gedurende de Europese schoolvakanties (juli - augustus) en Australische schoolvakanties (december - januari) te reserveren, om zeker te zijn van een staanplaats met stroom. Er zijn steeds meer "babyboomers" (de "Grey Nomads") uit Australië zelf die hun eigen land rond trekken en op campings verblijven. Doorgaans zijn de betere campings op de populaire routes (bijv. langs de oostkust) vol als u na vieren zonder reservering een plekje gaat zoeken. Vooral als u met kinderen reist, raden we u aan reserveringen vooraf te maken.

Camping Pass

U reist met een camper of mobilhome in Australië en wenst graag te overnachten op comfortabele en goed uitgeruste campings? Dan raden wij u de BIG4 Holiday Parks aan. En met een Camping Pass van BIG4 maakt u beslist een goede keuze!


BIG4 Holiday Parks is een verzameling van meer dan 180 campings verspreid over Australië, die ook door de Australiërs zelf veel worden gebruikt. Omwille van hun infrastructuur en service behoren deze campings tot de beste van Australië. Als reiziger uatn u genieten van volgende volgende voorzieningen:
• Verzorgde staanplaats
• Moderne sanitaire gebouwen
• Gemeenschappelijke keuken
• BBQ
Vele plaatsen hebben ook een zwembad en/of speelplein, die voor families met kinderen heel geschikt zijn.

Het aanbod van de Holiday Parks omvat meestal:
• Staanplaats zonder stroomaansluiting (unpowered sites - bv. voor tent)
• Staanplaats met stroomaansluiting (powered sites - bv. voor caravans en mobilhomes)
• Cabins (met keuken, badkamer en wc, woon-/slaapgedeelte, compleet ingerichte keuken cfr. stacaravans).

BIG4-campings kunt u overal in Australië vinden, ook op Tasmanië. Ze zijn gelegen nabij populaire steden, in toeristische plaatsen of geliefde vakantieoorden. Uitgebreide informatie betreffende deze kampeerterreinen kunt u vinden op
 

Wat biedt de Camping Pass?

De Camping Pass bestaat uit 7 vooraf geboekte 'open' overnachtingen die u een maximale vrijheid geven. U kiest dus waar en wanneer u deze wenst te gebruiken.
• overnachting op staanplaatsen met stroomaansluiting (powered sites) 
• afhankelijk van staanplaats per voertuig met max. 4 personen (extra personen betalen een kleine toeslag ter plaatse) 
 

Belangrijk om weten

• De Camping Pass kan enkel in combinatie met de boeking van een camper/mobilhome van de Apollo groep (Apollo/Star RV/Cheapa Campa/Hippie Camper) of THL (Britz/Maui/Mighty) verkregen worden. 
• Iedere Camping Pass bestaat uit 7 vouchers; u kunt ook meerdere passen aankopen.
• De vouchers kunt u inruilen op alle BIG4 Holiday Parks, behalve: 
a) van Goede Vrijdag tot Paasmaandag
b) voor 3 weken vanaf 26.12. op alle staanplaatsen ten zuiden van de Steenbokskeerkring
c) voor 3 weken vanaf 01.07. op alle staanplaatsen ten noorden van de Steenbokskeerkring
• Staanplaatsen kunnen vooraf telefonisch of per email geboekt worden.
• U kunt 1 of meerdere nachten boeken.
• De voucher is na aankoop 12 maanden geldig. Niet gebruikte vouchers worden niet terugbetaald.
• Bij bepaalde campings is tijdens het hoogseizoen een minimumverblijf van toepassing.

 

Reis Australië boeken

Wilt u uw reis naar Australië boeken? Onze reisspecialisten staan voor u klaar om uw wensen te bespreken en een offerte voor uw reis op maat samen te stellen. U kunt hiervoor telefonisch contact met ons opnemen of een offerteaanvraag sturen, wij nemen dan graag contact met u op.