Honolulu
Honolulu, hoofdstad van Hawaii op het eiland Oahu
De hoofdstad Honolulu - met de hotelwijk Waikiki - bevestigen het beeld dat veel mensen hebben van Hawaii. Uitgestrekte zandstranden met uitdagende golven, een paradijs om te shoppen en een bruisend nachtleven dat tot in de vroege uurtjes doorgaat. Maar de stad heeft veel meer te bieden, er zijn parken, musea, openluchttheaters, cafées, restaurants, Chinatown en een modern zakencentrum met wolkenkrabbers.
In het Hawaïaans betekent de naam Honolulu "beschutte haven". Wanneer de naam voor het eerst werd gebruikt, is niet precies bekend. De haven van Honolulu werd door de plaatselijke bevolking "Kulolia" genoemd. Toen het Britse schip Butterworth in 1794 de haven binnenvoer, noemde kapitein William Brown de haven "Fair Haven". Anderen spraken van "Brown's Harbor". De naam "Honolulu" kwam enige tijd daarna in gebruik.
Honolulu werd al snel de grootste haven van Hawaii. Destijds was de handel in sandelhout aanzienlijk. Verder was Honolulu een belangrijk steunpunt voor walvisvaarders. In 1850 werd Honolulu door koning Kamehameha III tot hoofdstad van het koninkrijk Hawaii uitgeroepen. Toen Hawaii in 1893 door de Verenigde Staten werd ingelijfd als Amerikaans Territorium bleef Honolulu de hoofdstad, en hetzelfde was het geval toen Hawaii in 1959 een Amerikaanse staat werd.
Honolulu is een belangrijk knooppunt voor de lucht- en scheepvaart, en is ook voor toerisme van belang. In de nabijheid liggen het beroemde strand van Waikiki en de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor die op 7 december 1941 het doelwit was van de Japanse verrassingsaanval waardoor de Verenigde Staten bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte.
De stad zelf heeft ongeveer 340.000 inwoners, maar samen met alle buitenwijken en voorsteden - zoals Pearl City - komt het inwonertal uit op ongeveer 1 miljoen inwoners.
Hoogtepunten van Honolulu
In Honolulu kunt u uitstapjes maken naar de volgende bezienswaardigheden:
- Iolani Palace - het enige koninklijke paleis van Amerika
- Aloha Tower - een gezellig winkel en uitgaanscentrum met uitzicht op de havens
- Bishop Museum - met tentoonstellingen over de geschiedenis en cultuur van Hawaii
- China Town - de Chinese wijk van Honolulu met een kleurijke markt
- Honolulu Academy of Arts - de belangrijkste kunstcollectie van Hawaii
- Royal Mausoleum of Hawaii (Mauna Ala)
- Kawaiahao Church en het Mission Houses Museum
- Hawaii State Capitol (Parlementsgebouw van Hawaii)
- Ali'iolani Hale (Hawaii State Supreme Court)
- Ala Moana Center - één van de grootste winkelcentra van Amerika, geflakeerd door een prachtig stadspark met strand
- Waikiki Beach, met z'n strandleven, drukke boulevard, shopping, restaurants, bars en polynesische shows
- Diamond Head, met vanaf de top een prachtig uitzicht over de oceaan en Honolulu
- Honolulu Zoo, fraaie dierentuin gelegen in het Queen Kapiolani Park in Waikiki
De bekendste botanische tuinen van de stad zijn het Lyon Arboretum, de Foster Botanical Garden en de Liliuokalani Botanical Garden. De laatste twee tuinen maken deel uit van de vijf botanische tuinen die samen de Honolulu Botanical Gardens vormen.
Honolulu Marathon
De Honolulu Marathon die jaarlijks begin december in Honolulu wordt gehouden. Met ca. 25.000 lopers is dit één van de tien grootste marathons ter wereld, en qua atmosfeer zeker te vergelijken met die van London en New York. De marathon start in Waikiki op de Ala Moana Boulevard en finished bij Diamond Head. Het parcours van 42,2 km kent wat hoogte verschil en de temperatuur ligt begin december in de ochtend tussen de 15 en 25 graden. Het fraaielandschap en de relaxte atmosfeer onderweg maken deze marathon heel bijzonder.
De Nederlandse atlete Carla Beurskens won deze wedstrijd achtmaal. Het parcoursrecord bij de mannen staat op naam van de Keniaan Jimmy Muindi (2:11.12- gelopen in 2004). Bij de vrouwen staat het parcoursrecord op naam van de Russin Ljoebov Denisova (2:27.19 - gelopen in 2006).
De wedstrijd werd voor het eerst in 1973 gehouden. In de periode 1973-1978 verdubbelde het aantal deelnemers zich elk jaar. Ook groeide het prijzengeld in de loop der tijd. In 1995 was deze marathon met 34.434 inschrijvingen de grootste ter wereld. Gemiddeld halen elk jaar 25.000 lopersde finish, waarmee het tot de grootstemarathons ter wereld behoord. In tegenstelling tot veel andere marathons is deze marathon opengesteld voor iedereen die de inschrijfprijs kan betalen. Voor deze wedstrijd geldt dus geen minimaal gelopen tijd, aantal deelnemers, tijdslimiet om de wedstrijd te voltooien.
Start: december (vanaf 5 uur 's ochtends) / Ala Moana Boulevard / Queenstreet Extension
Finish: Kapiolani Park
Tijdslimiet: 6 uur
Tijdsregistratie: elektronische chip
Herinnering: iedere finisher krijgt een T-shirt en een medaille, later is ook nog een certificaat online te downloaden.
Marathon-expo: de expo is van woensdag tot vrijdag geopend in het Hawaii Convention Center. De expo is voornamelijk geopend van 09:00 tot 18:00.
De inschrijving voor de Honolulu marathon kunt u via de website van de organisatie doen. Uiteraard kunnen we voor u het verblijf tijdens de marathon en de reis naar Hawaii boeken, waarbij we adviseren ook de buiteneilanden te bezoeken.
Tijdens uw verblijf op Oahu kunt u bij de "activity desk" van uw hotel op Oahu tal van excursies boeken. Wilt u op eigen gelegenheid Oahu verkennen, huur dan voor één of meerdere dagen een auto (parkeertarief 15-25 usd per dag) of neem "The Bus", het uitstekend georganiseerde openbaar vervoer op Oahu.