Reisinformatie Australië
Praktische reisinformatie voor 'Down Under'
Ambassades in Australië
Australische Ambassade in Nederland
Carnegielaan 4
2517 KH Den Haag
Tel: +31 (0)70 310 82 00
Fax: +31 (0)70 310 82 50
E-mail: austemb_thehague@dfat.gov.au
Nederlandse Ambassade in Australië
120 Empire Circuit
Yarralumla, Canberra ACT 2600, Australië
Tel: (+61) (0)2 6220 9400
Fax: (+61) (0)2 6273 3206
E-mail: can@minbuza.nl
Ambulance in Australië
Elke stad of regio heeft z'n eigen ambulance dienst. Raadpleeg de telefoongids of de hotelreceptie voor het telefoonnummer. Het landelijke telefonisch noodnummer in Australië is 000.
Autorijden in Australië
Australië is zeer geschikt om per huurauto te verkennen. De wegen zijn goed onderhouden, buiten de steden is het ver-keer heel rustig. Er is links verkeer in Australië, sommige verkeersregels zijn afwijkend. De meeste bezienswaardig-heden staan goed aangegeven, op regelmatige afstand vindt u parkeerplaatsen met toiletten en tankstations. We adviseren u om naast een geldig Nederlands rijbewijs ook een internationaal rijbewijs mee te nemen. Voor autohuur raden we u met klem aan om een creditcard mee te nemen.
Rijden in Australië betekend dat u vaak grote afstanden moet afleggen. De wegen in afgelegen woestijngebieden zijn vaak leeg en het klimaat vaak droog, heet en stoffig. U doet er goed aan regelmatig te stoppen om uit te rusten, wat te drinken en even te bewegen buiten de auto (bijv. elke 2 uur). Langs de hoofdwegen vindt u met enige regelmaat tankstations en "roadhouses" (wegrestaurants). Als u op een reisdag een lange afstand voor de boeg heeft, adviseren we u tijdig te beginnen met de rit, zodat het geen racepartij wordt. Een navigatiesysteem (zoals een Tom Tom) kan erg gemakkelijk zijn bij het vinden van de snelste route in Australië. Houdt u aan de wettelijke maximum snelheid, ook in Australië kennen ze radarcontroles en flitspalen.
Voor huurauto's en campers gelden meestal regels ten aanzien van waar en wanneer u ergens mag rijden. We raden af om 's nachts en in de schemering te rijden buiten de bebouwde kom in de Outback (vanwege de vele wilde dieren die dan langs en op de wegen zitten). Als u op onverharde wegen wilt rijden, dient u zich ervan te vergewissen of u daar mag rijden met de auto van de verhuurder. Meestal is het zo dat als u problemen krijgt met de auto langs een onverharde weg, dat u dan zelf de sleepkosten moet betalen. Maar ook schade die het gevolg is van rijden op onverharde wegen kan u worden aangerekend.
Bij de grote steden bevinden zich tolwegen, zoasl de havenbrug bij Brisbane en de noordelijke uitvalswegen bij Sydney. Deze tolwegen zijn te vermijden, maar dat betekend vaak wel dat u meer tijd kwijt bent om op uw bestemming aan te komen. Als u van plan bent op tolwegen te gaan rijden, dan dient u hiervoor vooraf bij de verhuurder een electronische pas aan te schaffen. Ook kunt u achteraf (binnen 24 uur) op internet nog uw tol betalen. Als u verzuimd uw tol te betalen, dan krijgt u hiervoor een boete (vaak verhoogt met een forse administratie fee).
De Australische overheid heft een lokale 'tax' op huurtarieven t.a.v. huurauto's en campers, voorzover die een aanvang vinden op luchthavens. Deze heffing wisselt per luchthaven (maar ligt tussen de 10 en 20%). Als met u is afgesproken dat u uw huurauto moet ophalen bij een huurdepot in de stad, dan kunt u dit niet zomaar wijzigen in ophalen bij een luchthaven depot. Houdt er rekening mee dat als u dit toch doet, dat u dan ter plaatse een toeslag moeten betalen (als u dit echter vooraf bij ons had geregeld, dan had u deze toeslag overigens bij ons moeten afrekenen). Het is uw verantwoordelijkheid om aan ons door te geven waar u uw huurauto wilt ophalen en inleveren. Ook andere toeslagen die ter plaatse worden berekend (en vooraf aan u zijn gemeld d.m.v. onze brochures, websites, bevestiging en reisdocumenten) zijn voor uw rekening.
Banken in Australië
In Australië is het bankwezen goed ontwikkeld. U treft er vaak in de kleinste dorpjes met een paar honderd inwoners banken. U kunt over het algemeen zonder problemen met uw bankpas geld opnemen bij geldautomaten, die u door heel Australië aantreft. Op de luchthavens zijn in de aankomsthal geldwisselloketten en geldautomaten (ATM's).
Belasting in Australië
Op goederen en diensten wordt op in Australië een omzetbelasting van 10% geheven (<GST' = Goods and Service Tax). Wij hebben deze GST belasting inbegrepen bij onze prijzen. De lokaal betaalde belasting kan bij uitvoer van artikelen (mits boven een bepaald drempelbedrag) worden gerestitueerd.
Betaalmiddelen in Australië
Het betaalmiddel in Australië is de Australische Dollar (AUD). Euro's en travellercheques, kunnen bij de meeste banken worden omgewisseld. De meeste hotels accepteren creditcards (Visa, Mastercard en American Express).
Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 Cents, 1 en 2 Dollar. Bankbiljetten zijn er van 5, 10, 20, 50 en 100 Dollar.
Binnenlandse vluchten in Australië
Na een verregaande fusiegolf in het begin van de jaren negentig zijn er nu nog twee grote binnenlandse luchtvaartmaatschappijen overgebleven (Qantas en Virgin). Qantas heeft een dienstregeling die het hele land dekt. Vrijwel dagelijks kan worden gevlogen naar elke binnenlandse bestemming, vliegen is wat dat betreft net zo gewoon als in de USA. Ondertussen moet echter bij Virgin en JetStar ("low cost carrier" van Qantas) koptelefoonhuur, alcoholische dranken en snacks moeten worden afgerekend aan boord. Op de belangrijke verbindingen tussen de grote steden worden meerdere vluchten per dag uitgevoerd. Op de kleinere bestemmingen wordt in samenwerking met kleine regionale luchtvaartmaatschappijen gewerkt.
Op binnenlandse vluchten mag u 20 kg bagage inchecken. Voor overbagage wordt een toeslag gerekend. De binnenlandse vluchten worden over het algemeen uitgevoerd met moderne straalvliegtuigen (Boeing 737's en groter). Naar de kleinere plaatsjes vliegt u soms met propeller-vliegtuigen. U dient voor uw vlucht minstens een uur voor vertrek in te checken. Bij doorverbindingen op een interna-tionale vlucht dient u eraan te denken dat de luchthavens bij de grote steden aparte terminals hebben voor inter-nationale en binnenlandse vluchten. Ook de binnenlandse luchthavens beschikken meestal over uitgebreide en moderne faciliteiten. Binnenlandse vluchten hoeven niet herbevestigd te worden, voor de zekerheid adviseren we toch even te checken of uw vlucht op tijd vertrekt.
Camping in Australië
Vrij kamperen is toegestaan, echter lang niet overal. We adviseren u echter vanwege de bescherming van het milieu, uw comfort en uw veiligheid gebruik te maken van campings. De Big 4 is de grootste keten van campings in Australië. In drukke vakantieperiodes is het raadzaam een campingplaats van te voren te reserveren.
Criminaliteit in Australië
Australië is een relatief veilig land. Maar zoals in elk land waar veel toeristen komen, dient u alert te zijn voor de kleine criminaliteit, zoals tassendieven en zakkenrollers. Laat geen waardevolle zaken onbeheerd achter.
Duty Free in Australië
Naast artikelen van persoonlijke aard (kleding, fotoapparatuur, enz.) mogen bezoekers de volgende artikelen belastingvrij invoeren.
- Rookwaren: 50 sigaretten of 50g tabaksproducten.
- Alcoholische dranken: 1 liter wijn, bier of sterke drank.
- Andere artikelen met een totale waarde van AUD 400 (AUD 200 voor personen onder 18 jaar).
Electriciteit in Australië
De electriciteit in Australië is 240V/50Hz. De stopcontacten zijn driepolig, identiek aan die in Nieuw-Zeeland en heel anders dan die in Nederland. Voor de aansluiting van scheerapparaten, haardrogers, enz., is een adaptor of wereldstekker nodig.
Entertainment / Nachtleven in Australië
Tot in de kleinste dorpjes in Australië vind u pubs. In de grotere steden zijn uitgebreide uitgaansmogelijkheden, van bioscopen (binnen of in de openlucht), muziek- en danstheaters tot aan cabaret- en operavoorstellingen. Vaak komen theatergezelschappen uit Europa in het 'off-season' aldaar naar Australië op tournee. Ondertussen zijn er ook een aantal grote casino's geopend bij Melbourne, Gold Coast, Cairns, Darwin, Perth, Hobart en Launceston.
Eten / Drinken in Australië
In Australië vindt u een zeer ruime keuze aan restaurants, van de bekende fastfood ketens, lokale "takeaways" (afhaal restaurant), exotische restaurantjes van immigranten tot zeer chique dinergelegenheden. De ingrediënten die gebruikt worden zijn vaak van betere kwaliteit dan we in Europa gewend zijn. De kleding is meestal informeel "Aussie Casual", alhoewel in dure hotel en restaurants soms avondkleding wordt gewaardeerd.
Op het raam van restaurants ziet u soms staan BYO, hetgeen betekent "bring your own". Een dergelijk restaurant heeft geen alcohol-vergunning, u mag dan wel uw eigen fles wijn of bier meenemen. U geeft de fles dan bij binnenkomst in het restaurant af aan de bediening om hem koud te zetten en open te laten maken, u ontvangt dan glazen van het restaurant.
Een populaire manier van eten onderweg is de Aussie BBQ. Bij parkeerplaatsen onderweg en in de Nationale Parken zijn vaak gemetselde grills gemaakt, waarop u zelf uw maaltijd kunt roosteren. U kunt in vrijwel elke supermarkt BBQ-kolen, vlees, sauzen ed. kopen.
Feestdagen in Australië
In Australië gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):
- Australia Day: 26 januari
- ANZAC Day: 25 april
- Queens Birthday: maandag in juni (per jaar verschillende dag, de feitelijke verjaardag van de Engelse koningin is in september)
Daarnaast gelden per staat nog aparte feestdagen, bijv. ter gelegenheid van paardenraces.
Festivals en evenementen in Australië
In Australië worden jaarlijks een aantal grote festivals gehouden, waarbij het kort tevoren bijzonder moeilijk is nog hotel-accommodatie te vinden. Als u van plan bent een bepaalde stad rond een festivaldatum te bezoeken, reserveer dan tijdig uw hotel.
- Formule 1 Races in Melbourne (internationale opening van het Formule 1 autorace seizoen)
- Melbourne Cup (één van de meest prestigieuze paardenraces ter wereld)
- Adelaide Festival (theaterfestival, deels in de open lucht. Vergelijkbaar met het Edinburgh Festival)
- Alice Springs Desert Regatta (zeilrace in de woestijn, omgeven door veel gezelligheid)
Fooi in Australië
In principe geldt in Australië dezelfde regel als in Nederland. Fooi geven is niet verplicht, maar als u vindt dat er aan u een goede dienst is verleend kunt u aan uw waardering uitdrukking geven door een kleine tip te geven. Service en belasting zijn over het algemeen inbegrepen bij de prijs.
Fotografie in Australië
Australië is zeer fotogeniek, indien u dia's maakt, kunt u diafilm het beste vanuit Nederland meenemen (in Australië zijn diafilms ondertussen moeilijk nog te krijgen). Foto- en video-apparatuur, geheugenkaarten en fotofilms of tapes zijn goed verkrijgbaar voor vergelijkbare prijzen als in Nederland. Houdt er rekening mee dat u - vanwege het felle licht - een UV-filter en zonneklep nodig heeft. Met een statief en telelens van ca. 2000 a 300mm bent u goed voorbereid op natuurfoto's maken.
Gezondheid in Australië
Het klimaat in Australië is aangenaam en gezond, u hoeft daarom doorgaans geen bijzondere medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Voor informatie wat betreft adviezen, respectievelijk voorschriften verwijzen wij u naar de GGD of uw huisarts.
In Australië komen een groot aantal gevaarlijke en giftige dieren voor. Meest gevaarlijke zijn waarschijnlijk krokodillen, haaien en stingers (kwallen).
Krokodillen in Australië
Krokodillen leven met name in het tropische noorden van Australië. Ze leven voornamelijk in moerasgebieden, meertjes en rivieren. Hoewel het uitzonderlijk is, komen krokodillen tijdens en vlak na overstromingen soms ook in meer bewoonde gebieden voor. Het gevaarlijkste is de zoutwaterkrokodil (salty's), deze komen met name in brak-water voor maar meestal niet verder dan 50 meter van de oevers. Pas daarom op bij oevers in het tropische noorden van Australië, met name 's nachts wanneer het water-oppervlak slecht te zien is. Vraag altijd lokale bewoners of gidsen waar het veilig is om te gaan zwemmen.
Haaien in Australië
Haaien komen aan de kusten van Australië voor in alle soorten en maten, van kleine rifhaaien tot de levensgevaarlijke grote witte haai (die vooral aan de zuidkust leeft). Een haaienaanval is zeldzaam en als het al gebeurd gaat het meestal om surfers die per abuis door een haai worden aangevallen (de haai ziet het surfboard aan voor een dode vis). Bij veel stranden zien strandwachters er mede op toe dat er geen haaien zijn. Daar kunt u dan met een gerust hart gaan zwemmen.
Stingers (box yelly fish) in Australië
Voor de kust van Australië komen stingers voor, dit zijn extreem giftige kwallen, waaronder de box jellyfish. Door een steek van de box jellyfish kan zelfs een volwassen, gezond persoon in korte tijd overlijden (meestal door een hardaanval). De box jellyfish is goed te herkennen, deze kwal is namelijk relatief groot. Er bestaan echter ook kwallen die ook dodelijk zijn maar nauwelijks te zien zijn met het blote oog. Mocht u gestoken worden door een kwal, laat dit direct weten aan mensen bij u in de buurt. Op veel stranden in Australië staan grote potten met azijn, gooi zo snel mogelijk en zoveel mogelijk azijn over de wond. Azijn zorgt ervoor dat er niet nog meer gif het lichaam binnenkomt en dat u de tentakels veilig kunt verwijderen. Het zorgt er echter niet voor dat het gif dat al in uw lichaam zit niet meer werkt. Zorg er daarom voor dat u na een steek zo snel mogelijk naar een EHBO of ziekenhuis gaat voor verdere behandeling. Maar zelfs dan is het mogelijk dat u nog geruime tijd last zult houden van de prikplek.
Stingers komen in de Northern Territory het gehele jaar voor, langs de oostkust van Australië komen ze met name voor tijdens de zomer / regentijd (nov t/m apr). Het noordelijk deel van Queensland is eigenlijk alleen in juni en juli stingervrij. Aan de zuid- en westkust van Australië komen de stingers vrijwel niet voor. De populaire stranden in Queensland zijn vaak met stingernetten en strandwachten uitgerust, volg altijd de lokale instructies op en blijf binnen de netten. Lokaal kunt u een anti-stinger zwempak kopen van dun nylon. Als u er niet gerust op bent adviseren we u niet te zwemmen in zee en gebruik te maken van het zwembad.
Golf in Australië
Er zijn tal van golfmogelijkheden in Australië. Enkele van de beste golfbanen van de Australië zijn die op Hamilton Island, bij Cypress Lakes Resort (in de Hunter Valley) en bij Laguna Quays Resort (bij Proserpine).
Immigratie / Douane in Australië
Bij binnenkomst van Australië wordt voor EU- burgers voor en verblijf van minder dan 3 maanden een geldig paspoort verlangd, een geldig retour- of doorreisticket en voldoende financiële middelen om uw verblijf te bekostigen. U kunt dit aantonen met contant geld, travellercheques of een creditcard. U dient tevens over een visum te beschikken, ook transit passagiers. Het toeristenvisum voor een verblijf van maximaal 3 maanden dient u zelf te regelen. Als u langer in Australië bent dan 3 maanden dient u zelf het visum te regelen via de Australische Ambassade. Er zijn geen bijzondere gezondheidseisen (zoals verplichte vaccinaties) voor toeristen.
Bij aankomst moet een "Arrival Card" met persoonlijke gegevens worden ingevuld; deze wordt reeds aan boord van het vliegtuig uitgedeeld. Bij aankomst in Australië wordt reizigers gevraagd een "Quarantaine" verklaring over eventueel meegebrachte levensmiddelen, planten en artikelen van dierlijke oorsprong in te vullen. Ter bescherming van de ongerepte natuur en de landbouw kent Australië strenge regels met betrekking tot de invoer van levensmiddelen, dieren en planten. Deze mogen niet worden ingevoerd.
Internationaal vertrek in Australië
De incheck-tijd voor internationale vluchten vanuit Australië is 2 tot 3 uur voor vertrek (afhankelijk van uw vlucht). De luchthavenbelasting ("Airport Departure Tax") is reeds inbegrepen in de reissom van vooraf gekochte tickets. U hoeft dus ter plaatse geen "Airport Departure Tax" meer af te rekenen.
Internet in Australië
Als u uw laptop of smartphone meeneemt op uw reis, zal u deze op bepaalde plaatsen kunnen gebruiken d.m.v. een wifi-verbinding op te bouwen (bijv. op luchthavens, hotellobby's, bij Starbuck, etc...). Als u ook onderweg wilt kunnen internetten, dat dient u een SIM kaart (of dongel) te kopen voor het UMTS netwerk. Deze zijn te koop bij de winkels van de grote telecom aanbieders (zoals Telstra en Vodaphone). Langs de hoofdroutes en in de meeste plaatsen is de mobiele ontvangst goed.
Kleding in Australië
Gezien de grote klimaatsverschillen tussen het noordelijk en zuidelijk deel van Australië is het raadzaam om op rondreis hier in uw kledingkeuze rekening mee te houden. Als u in het regenseizoen door het tropische noorden reist, kunt u het beste een dunne regenjas en paraplu meenemen. Voor de warmere streken in het noorden en in de woestijn wordt luchtige katoenen kleding aangeraden. Neem ook een trui mee voor de avonden en als u airconditioned gebouwen binnengaat. Het zuiden van Australië kent een klimaat zoals in Europa, dus zomerkleding meenemen als u reist van november t/m maart, winterkleding in de maanden juni t/m augustus. In de bergen en op Tasmanië kan het vriezen en sneeuwen.
Klimaat in Australië
Het klimaat in Australië is tegengesteld aan dat van Europa, dus zomer in Nederland betekent winter in Australië. Hoe zuidelijker u in Australië komt, hoe koeler het klimaat wordt. Tasmanië heeft een klimaat vergelijkbaar met Nederland of Engeland, Het klimaat in het gebied bij Sydney, Melbourne en Adelaide is vergelijkbaar met midden Frankrijk.
Rond Brisbane en bij Perth moet u qua klimaat meer denken aan de Middellandse Zee. Nog noordelijker wordt het een warm klimaat, aan de kust tropisch en in de woestijn warm en droog. Vooral in het tropische deel van Australië, bij Cairns, Townsville, Mackay, Darwin en Broome dient u bij het reizen in de maanden december t/m april rekening te houden met de regentijd. Er kunnen in korte tijd enorme hoeveelheden neerslag vallen, waardoor wegen tijdelijk onbegaanbaar worden. De regentijd is ook het seizoen waarin cyclonen kunnen optreden. Buiten de regentijd is het weer veel droger en rustiger.
Medische hulp in Australië
De medische standaard in Australië is hoog. In de grotere steden van Australië zijn moderne ziekenhuizen gevestigd. In de kleinere plaatsen zijn vaak klinieken voor eerste noodhulp 24 uur per dag beschikbaar. In de afgelegen Outback bent u qua medische hulp aangewezen op de Flying Doctors Service, deze heeft 36 vliegtuigen en 23 bases (zie www.flyingdoctor.org.au). Voor noodhulp kunt u bellen:
- Western Australia: 1 800 625800 (of per sateliettelefoon: 08 94176389)
- Centraal Australië (SA & NT): 08 86489555
- Queensland Outback:
- Charleville Base: 07 46541443
- Mt Isa Base: 07 47432802
- Cairns Base: 07 40400500
- voor de overige bases (Brisbane, Townsville, Rockhampton en Bundaberg): 000
- South Eastern Section (NSW, Vic & Tas): 08 80881188
Politie in Australië
Elke stad of regio heeft z'n eigen politiedienst. Raadpleeg de lokale telefoongids of de receptie van uw hotel voor het telefoonnummer van het lokale politiebureau. Het landelijke telefoon noodnummer in Australië is: 000.
Religie in Australië
Ruim 76% van de bevolking behoort tot een bepaalde geloofsovertuiging. De Anglicaanse en de Katholieke kerk zijn met elk 26% van de bevolking de omvangrijkste religies. Door immigranten uit alle delen van de wereld zijn er ook tal van andere overtuigingen, zoals boeddhisme, hindoeïsme en islam.
Souvenirs in Australië
Typische Australische "iconen" zijn de Kangaroo, de Wallaby en de Koala. Uiteraard zijn ook tal van Aboriginal souvenirs te koop, zoals de boemerang en de didgeridoo. Andere populaire souvenirs zijn de Outback "bushman hat & coat ".
Taal in Australië
De officiële taal is het Engels. Er zijn verschillen tussen het Australisch Engels en het Engels dat elders wordt gesproken. Bezoekers zullen op taalgebied over het algemeen weinig problemen ondervinden.
Taxi's in Australië
In de steden zijn voldoende taxi's aanwezig. De tarieven zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De taxi's zijn voorzien van een taximeter. 's Avonds en op feestdagen geldt een hoger tarief.
Telefoneren in Australië
Via een satellietverbinding kunt u dag en nacht telefoneren tussen Nederland en Australië. Op de postkantoren zijn meestal telefoon-boxen, fax en internetverbinding beschikbaar. Voor de meeste openbare telefooncellen heeft u een telefoonkaart nodig. Deze kunt u vooraf bij telefoonwinkels in Nederland kopen of terplaatse in telefoonwinkels. Het internationaal toegangsnummer van Australië is 61. De meeste Nederlandse mobiele telefoons werken in Australië prima, maar bellen op een Nederlandse SIM kaart kan erg duur zijn. We adviseren u een lokale "pre-paid" telefoonkaart te kopen, bijvoorbeeld bij een telefoonwinkel van Telstra of Vodafone.
Transport in Australië
In de steden is goed openbaar vervoer beschikbaar in de vorm van bus, trein, tram en ferry. Kaartjes moeten vooraf worden gekocht bij de automaat of aan het loket. Elk gebied (deelstaat) heeft zijn eigen vervoerskaarten, vaak is een OV-pass voor een aantal dagen goedkoper.
Tussen de grotere steden rijden lange afstandsbussen met een vaste dienstregeling. Dit zijn comfortabele airconditioned bussen met faciliteiten als slaapstoelen, video, toilet en bar. De belangrijkste busmaatschappij is Grey-hound. Als u meerdere trajecten per bus gaat afleggen, kunt u het beste vooraf een buspas kopen. Elke stad heeft een centrale busterminal (vgl. met NS-station in Nederland).
Er zijn ook een aantal treinverbindingen in Australië, ofschoon treinen net als in de USA vaak minder frequent en langzamer rijden dan bussen en vooraf moeten worden geboekt. Bij de grote steden is een uitgebreid treinnetwerk beschikbaar, gericht met name op het forensenvervoer.
In de steden is een goed openbaar vervoersysteem beschikbaar. In Sydney zijn met name de snelle ferry's door de baai erg populair. In Perth zijn de stadsbussen in het centrum van de stad gratis.
Tijdzone in Australië
Australië heeft verschillende tijdzones, afhankelijk per staat. Het tijdverschil met Nederland ziet u uitgedrukt in onderstaande tabel. Australië ligt op het oostelijk halfrond, 's ochtends in Nederland (bijv. in de zomer 8.00 uur) is dus dezelfde dag 's avonds in Sydney (16.00 uur).
Uitgaven in Australië
Het prijsniveau in Australië ligt grofweg iets hoger dan Nederlands niveau. Etenswaren zijn doorgaans iets goedkoper, luxe goederen doorgaans iets duurder dan in Nederland. In de outback bent u bij supermarkten en benzinestations duurder uit dan bij de grote steden. Het door u ervaren prijspeil is uiteraard ook afhankelijk van de EUR/AUD wisselkoers. Deze wisselkoers varieert de laatste jaren flink en beweegt zich doorgaans tussen de 0,55 en 0,80 EUR/AUD.
Water in Australië
Kraanwater is doorgaans veilig te drinken. Voor de veiligheid adviseren we u op afgelegen plaatsen uw drinkwater te koken of flessen bronwater te kopen.
Winkels in Australië
De winkels in Australië bieden dezelfde keus aan waren als in Europa. In de steden vindt u grote warenhuizen (bijv. Grace Brothers), aan de rand van de steden vindt u vaak moderne en enorm grote supermarkten en winkelcentra. Ook op de luchthavens vindt u veel winkels met een ruim aanbod, ook dutyfree shops. De openingstijden zijn: ma-vr 9.30-18.00 uur & za 9.30-13.00uur. In de grote steden zijn de winkels vaak langer open.
Zonnebrand in Australië
Het noordelijk deel van Australië ligt in de tropen. De lucht is niet vervuild en zuiver. Hierdoor komt sterke zonnestraling ongehinderd op aarde. Hoofdbedekking alsmede een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is hierom zeker aan te raden. Weest u erop bedacht dat uw huid heel gevoelig is, wanneer u vanuit de Nederlandse winter aankomt. Ga niet op het heetst van de dag zonne-baden.
De overige delen van Australië hebben te maken met een dunnere ozonlaag dan boven Europa, dus ook daar wordt aan reizigers geadviseerd zich goed te beschermen tegen de zonnestraling.